Συρία: Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν συμφωνία με την Δαμασκό (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Δραπέτευσαν εκατοντάδες μέλη του ISIS. Τούρκοι σκοτώνουν αμάχους στη Συρία. Τη συνδρομή του συριακού στρατού ζήτησαν οι Κούρδοι αγωνιστές ύστερα από την προδοσία Τραμπ.

Σφαγή αμάχων με 26 νεκρούς. Άλλοι 10 νεκροί από κομβόι με πρόσφυγες και δημοσιογράφους που χτυπήθηκε από τους Τούρκους στην περιοχή Ρας αλ-Αΐν της τουρκοσυριακής μεθορίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πηγή: YouTube

ν

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου σήμερα Κυριακή, πέμπτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδιστεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.
ν

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ISIS

Στο μεταξύ ο Μουσταφά Μπάλι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, δήλωσε την Παρασκευή ότι εκατοντάδες «νύφες του Αλλάχ» επιτέθηκαν στην λιγοστή φρουρά του ανοιχτού στρατοπέδου Αλ Χολ, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 70.000 γυναίκες και παιδιά.

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει σκηνές από κάμερα κλειστού κυκλώματος του στρατοπέδου με τους φρουρούς να κυνηγούν τις «νύφες του Αλλάχ» με μαύρα φορέματα, οι οποίες προσπαθούν να διαφύγουν, για να βοηθήσουν στην απόδραση αρρένων τζιχαντιστών.

Περίπου 100 «νύφες του Αλλάχ» κατάφεραν να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπάλι χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη».
ν

ISIS family members trying to escape from camp in NE Syria | RT
ν

ν

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις καυτηρίασαν για ακόμη μια φορά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, αφήνοντας τους από το 2014 συμμάχους των Αμερικανών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους να σφαγιαστούν από τους Τούρκους.

«Μας αφήσατε να σφαγιαστούμε», δήλωσε ο επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας, στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, μιλώντας στο CNN. «Μας εγκαταλείψατε».
ν

Κάπου 70.000 «νύφες του Αλλάχ», δηλαδή γυναίκες που εξυπηρετούσαν ερωτικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), μαζί με τα παιδιά τους ζουν στο ανοιχτό στρατόπεδο Αλ Χολ (Al-Hawl) στη ΒΑ Συρία στα σύνορα με το Ιράκ. Πηγή: YouTube
ν

Στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία «επιδεινώνεται συνεχώς», καθώς οι τουρκικές δυνάμεις προσεγγίζουν το στρατόπεδο κράτησης τζιχαντιστών Άιν Ίσσα (Ein Eissa) στη βόρεια Συρία. Ήδη οι συγκρούσεις επέτρεψαν σε εκατοντάδες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν από το στρατόπεδο, ενώ ανάγκασαν Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από μια κοντινή βάση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν τα χωριά κοντά στο στρατόπεδο Άιν Ίσσα την Κυριακή.

Σαν αποτέλεσμα, κάπου 950 κρατούμενοι τζιχαντιστές κατάφεραν να αποδράσουν, αφού επιτέθηκαν στους φύλακες του καταυλισμού.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, Τούρκοι και Κούρδοι συγκρούονται σε ένα μέτωπο 200 χλμ., ενώ η τουρκική εισβολή έχει αναγκάσει 130.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
ν

Με την κόκκινη ένδειξη δεξιά σημειώνεται η θέση του στρατοπέδου Άιν Ίσσα, απ’ όπου δραπέτευσαν 950 τζιχαντιστές. Image: Supplied

ν

ΤΡΑΜΠ Ο ΦΡΕΝΟΒΛΑΒΗΣ

Όλη η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί το ολέθριο λάθος του Αμερικανού προέδρου να αναζωπυρώσει με τη βοήθεια των Τούρκων τον πόλεμο στη Συρία, για να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τον ίδιο και το σκάνδαλο της Ουκρανίας.

Μέχρι στιγμής έχει πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Fox News, το 51% των ερωτηθέντων Αμερικανών θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ να παραπεμφθεί σε δίκη και να απομακρυνθεί από την εξουσία, με ένα πρόσθετο 4% να ζητά να παραπεμφθεί αλλά να παραμείνει πρόεδρος.
ν

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Fox News. Image: Supplied
ν

Ο ίδιος ο Τραμπ δείχνει να έχει το ακαταλόγιστο, αν κρίνει κάποιος από τα τελευταία tweets του, στα οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέροντας ανιστόρητα πράγματα με μια συλλογιστική που δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι φρενοβλαβής.

Παρατηρήστε το δεύτερο tweet στο οποίο, αναφερόμενος στην πολυετή διαμάχη Τούρκων και Κούρδων, ουσιαστικά λέει με κυνικό τρόπο: «Άσε τους να σφαχτούν!»
ν

ν

Και η παραφροσύνη του Τραμπ ολοκληρώθηκε όταν σε συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν θα βοηθήσει τους Κούρδους επειδή ούτε αυτοί βοήθησαν τους Αμερικανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν έκαναν απόβαση στη Νορμανδία!

Ο άνθρωπος είναι ανισόρροπος.
ν

Chaos Unfolds After Trump Gives Kurds the Cold Shoulder | The Daily Show with Trevor Noah
ν

ν

ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ;

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

«Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση.

«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Επί δεκαετίες περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων εκ μέρους των αρχών της Δαμασκού, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και, κατά το παρελθόν, η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους Κούρδους μαχητές όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.

Φοβούμενοι τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ήδη τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με την Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν.

Αν θέλουμε, πάντως, να είμαστε ρεαλιστές, τους Κούρδους δεν τους θέλει ούτε το καθεστώς της Δαμασκού, επειδή είναι οπλισμένοι και εμπειροπόλεμοι και έχουν στο παρελθόν αμφισβητήσει τον Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, ούτε οι Ρώσοι τους θέλουν γιατί έχουν βάσεις στην περιοχή χάρη στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.
ν

Η συριακή πόλη Ρας αλ-Αΐν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακαταλήφθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις, που απώθησαν από την πόλη τους Τούρκους. Image: AFP / Ozan Kose. Πηγή: Supplied

ν

ΡΑΣ ΑΛ-ΑΪΝ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.

Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ-Αΐν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Ωστόσο, οι Κούρδοι της Συρίας ανακατέλαβαν την πόλη Ρας αλ-Αΐν, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι η πόλη είχε καταληφθεί από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων έχουν ανακαταλάβει τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών της αναφερόμενης πόλης, καθώς συγκεντρώνουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης», αναφέρει το παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον 17 αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τέσσερις μαχητές του SDF σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση, όπως ανακοίνωσε το παρατηρητήριο.

Η πόλη Ρας αλ-Αΐν είναι σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού μεταξύ των αστικών κέντρων της Ταλ Αμπιάντ προς τα δυτικά και της πόλης Καμισλί στα ανατολικά που ελέγχονται από τις δυνάμεις SDF.

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει Σύριους αντάρτες που έχουν συμμαχήσει με τους Τούρκους να μπαίνουν την Τετάρτη στην πόλη Ρας αλ-Αΐν ως προπομπός του τουρκικού στρατού. Παρ’ όλη όμως τη δύναμη που μετέφεραν εκεί, η πόλη ανακαταλήφθηκε την Κυριακή από τους Κούρδους.
ν

Turkey offensive: Battle rages for key Syrian border town | Sky News
ν

ν

 


Translate this post