Έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ για προδοσία!

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ  | Ενημ. 26 Σεπτ. 06:02

Posted by Youmagazine Staff

 

Σχεδόν 400 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020, τα δύο αντίπαλα κόμματα συγκρούονται μέχρι θανάτου για το έπαθλο της εξουσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει πως μια πιθανή διαδικασία παραπομπής του, μπορεί να έχει από εκλογική σκοπιά, θετική επίδραση για τον ίδιο. Image: Supplied

ν

ΑΠΟ τότε που εξελέγη πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σε καθημερινή βάση επιθέσεις από τους Δημοκρατικούς που ζητούν με διάφορα προσχήματα την καθαίρεσή του. Αρχικά τον κατηγόρησαν ότι εξελέγη πρόεδρος με τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τώρα ότι «συνωμότησε» με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει για να εκλεγεί στο αξίωμα, επιτέθηκε εναντίον του Αμερικανού προέδρου λέγοντας:

«Σήμερα σας ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής του κ. Τραμπ».

Τη δήλωση αυτή την έκανε η Νάνσι Πελόζι, έπειτα από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες του Τραμπ φέρεται ότι υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η τελευταία ενορχηστρωμένη επίθεση οφείλεται στο ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Αμερικανό πρόεδρο πρώτον στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι του Τζο Μπάιντεν, προεξοφλώντας την επανεκλογή του στο αξίωμα.

Η υπόθεση για την οποία η Πελόζι ζητά να παραπεμφθεί ο Τραμπ αφορά τον γιο του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι μπλεγμένος με ναρκωτικά (κοκαΐνη) και αλκοόλ, όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα. Ο Τραμπ ζήτησε να γίνει έρευνα και αυτό για την Πελόζι συνιστά «προδοσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ζήτησε διευκρινήσεις από τον Ουκρανό ομόλογό του, αλλά αρνήθηκε ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Τζο Μπάιντεν.

Η παραπομπή σε δικαστήριο του Αμερικανού προέδρου πρέπει να περάσει από τις ακόλουθες φάσεις: πρώτον, πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία. Κατόπιν ο φάκελος πρέπει να σταλεί στο Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία την έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Για να παραπεμφθεί ο πρόεδρος πρέπει κάπου 17 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές να παρασπονδήσουν και να μεταπηδήσουν στο αντίπαλο στρατόπεδο. Στην απίθανη περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, ο φάκελος παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο.
ν

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει για να εκλεγεί στο αξίωμα. Image: Supplied
ν

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Πελόζι, ο Τραμπ χαρακτήρισε την έρευνα ένα «ανόητο κυνήγι μαγισσών», με την Πελόζι να απαντά: «Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Να σημειωθεί ότι κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 σε βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λεβίνσκι. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του.
ν

ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να μάθαμε για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες από την υπόθεση Novartis, στις ΗΠΑ όμως είναι κάτι συνηθισμένο.

Η έρευνα κατά του Τραμπ ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον είπε πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να ψάχνουν γι’ αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος έδωσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιστολή την οποία υποτίθεται ότι έστειλε ο Τραμπ στον Ζελένσκι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μάρτυρας «ανησυχούσε», μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε την Κυριακή ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργάζεται για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, στον οποίο προσελήφθη όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, όπως και έκανε.

Απόσπασμα της επιστολής με την οποία υποτίθεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από τον Ουκρανό ομόλογό του πληροφορίες για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, εκθέτοντας τον εαυτό του «σε σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Image: Supplied
ν

Επί μήνες, η «αριστερή» πτέρυγα του Κογκρέσου ήθελε να στείλει τον Τραμπ στο δικαστήριο, κυρίως για τη δήθεν ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Δεν τα κατάφερε, γι’ αυτό και αργά χθες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, για καιρό διστακτική για μια διαδικασία παραπομπής, έπαιξε το τελευταίο χαρτί των Δημοκρατικών, αναγγέλοντας την επίσημη έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής Τραμπ.
ν

Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.

Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.

Όσο για τον πατέρα του, ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τις οικονομικές υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό. Για αυτόν, ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του επειδή «αισθάνεται ότι απειλείται».

Από την πλευρά του ο Τραμπ λέει πως μια πιθανή διαδικασία παραπομπής του, μπορεί να έχει από εκλογική σκοπιά, θετική επίδραση για τον ίδιο. «Θα είναι καλό για μένα στις εκλογές», τονίζει.
ν

Biden scolds reporter who asks about his son’s business | CNN
v

v

 


Translate this post