Άτολμα τα μέτρα του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό (vid)

Κατηγορία NEWS, Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Άτολμα έως αδιάφορα είναι τα μέτρα για το μεταναστευτικό που πήρε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 αφίχθηκαν συνολικά στη Λέσβο 546 άτομα, με 13 διαφορετικές φουσκωτές λέμβους από τα τουρκικά παράλια. Πηγή: YouTube

ν

ΑΤΟΛΜΑ έως αδιάφορα για την προστασία της χώρας από την εισβολή μεταναστών είναι τα μέτρα που πήρε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα ορισμένα από τα μέτρα αυτά κινούνται μάλλον προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης και ενίσχυσης των μεταναστευτικών ροών, παρά προς την αποτροπή τους.

Εάν μια χώρα θέλει να εξουδετερώσει την παράνομη μετανάστευση απλώς κλείνει τα σύνορά της, έτσι ώστε να μην μπαίνει ούτε κουνούπι, όπως έχουν κάνει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη σήμερα, οπότε τα επτά μέτρα που αποφασίστηκαν είναι μέτρα παρωδία, ενώ πολλά από αυτά κινούνται, όπως είπαμε, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:

Μέτρο πρώτο: Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας

Τι σημαίνει: Μεταφέροντας τους μετανάστες στην ενδοχώρα, η κυβέρνηση θα κάνει χώρο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ώστε να έρθουν και άλλοι μετανάστες, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Μέτρο δεύτερο: Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Τι σημαίνει: Η πιο δραματική πτυχή της τραγωδίας του μεταναστευτικού. Τα ασυνόδευτα παιδιά συνήθως πέφτουν θύματα βιασμού από άλλους μετανάστες. Μόνο αν υιοθετηθούν από οικογένειες μπορούν ν’ αποφύγουν αυτό τον εφιάλτη. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Μέτρο τρίτο: Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, με τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.ά.) σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει: Κάποια προσκείμενη στη ΝΔ εταιρεία θα πάρει «δώρο» 50 εκατ. ευρώ για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμεύει απλώς στην παρακολούθηση και καταγραφή των μεταναστευτικών ροών και όχι στην ανακοπή τους.

Μέτρο τέταρτο: Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

Τι σημαίνει: Στην πράξη, η Τουρκία είναι αυτή που αποφασίζει αν θα δεχτεί πίσω κάποιον παράνομο μετανάστη. Αφού όμως είναι αυτή που τους στέλνει εδώ, είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την επιστροφή τους, από τη στιγμή που πάτησαν σε ελληνικό έδαφος.

Επίσης οι μετανάστες πετούν τα χαρτιά τους στη θάλασσα, οπότε δεν ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι η έκδοση από τις ελληνικές αρχές νέων ταξιδιωτικών εγγράφων, που ακολουθείται από την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας και «ελληνοποίηση» του μετανάστη.

Μέτρο πέμπτο: Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

Τι σημαίνει: Η Ελλάδα είναι γεμάτη από μετανάστες που κινούνται παράνομα αλλά ελεύθερα, οπότε το μέτρο αυτό είναι άνευ ουσίας ή παραπέμπει στο προηγούμενο.

Μέτρο έκτο: Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Τι σημαίνει: Δέκα νέα ευέλικτα μικρά σκάφη για ταχύτατη διάσωση των μεταναστών που πέφτουν στη θάλασσα και ασφαλή μεταφορά τους στα ελληνικά νησιά.

Μέτρο έβδομο: Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Τι σημαίνει: Σε συνδυασμό με το πρώτο μέτρο, σημαίνει άμβλυνση των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι πρόθυμες να δεχτούν και άλλους μετανάστες.

Πουθενά δεν γίνεται λόγος για ενίσχυση των συνοριοφυλάκων ή για την προστασία των συνόρων από τον στρατό – που στο κάτω της γραφής είναι και η δουλειά του.
ν

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Πίσω από τα μέτρα-κοροϊδία κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να δεχτεί όσους ακόμη περισσότερους μετανάστες γίνεται, ώστε να διογκωθεί το πρόβλημα και να ζητήσει επιπλέον χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ελάχιστο μέρος από τα οποία πηγαίνει έτσι κι αλλιώς στους μετανάστες.

Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα, μη παραγωγική, που πληρώνει κάθε χρόνο κεφαλικό φόρο στους Γερμανούς (από τα λεγόμενα πλεονάσματα), οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διοίκηση της χώρας, καθώς οι εδώ διαβιούντες είναι ανίκανοι να το πράξουν, καθώς τους λείπει το know-how.

Όταν στην επόμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, πιστεύει ότι το μεταναστευτικό θα είναι ένα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί!

Έτσι θα έχει και την πίτα ολάκερη (δηλ. την εξουσία) και τον σκύλο χορτάτο (δηλ. τον λαό).

Αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο! Βγάζεις κι απ’ τη μύγα ξίγκι!
ν

Εκατοντάδες αφίξεις μεταναστών σε λίγες ώρες στη Λέσβο | Sputnik
ν

ν

 


Translate this post