Βραζιλία: Σκηνές Αποκάλυψης από τις φωτιές στον Αμαζόνιο (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ και τις οικολογικές οργανώσεις για τις φωτιές που αφανίζουν τον Αμαζόνιο εδώ και τρεις εβδομάδες.

Στιγμές Αποκάλυψης ζουν οι κάτοικοι του Σάο Πάουλο, καθώς πυκνός μαύρος καπνός από το καιόμενο δάσος του Αμαζονίου έχει σκεπάσει τα πάντα, ανθρώπους, σπίτια και ουρανό. Πηγή: Twitter

ν

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία έζησαν από πρώτο χέρι τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη Γη όταν έρθει η μέρα της Αποκάλυψης. Μεγάλες περιοχές της Βραζιλίας βυθίστηκαν χθες το απόγευμα στο σκοτάδι, καθώς οι χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία των τροπικών δασών καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου.

Ολόκληρος ο Αμαζόνιος φλέγεται εδώ και τρεις εβδομάδες, με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
νννν

Το δάσος του Αμαζονίου είναι ο πνεύμονας της Γης, καθώς το 37% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Γης παράγεται στο δάσος αυτό.

Δυστυχώς όμως αντί να υπάρχει διεθνής εποπτεία και προστασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το τροπικό δάσος έχει παραδοθεί στην οικονομική εκμετάλλευση. Ασυνείδητοι επιχειρηματίες, αλλά και «οικολόγοι» το καταστρέφουν για να βγάλουν χρήματα.

Το δάσος του Αμαζονίου ή αλλιώς δάσος της βροχής φιλοξενεί πάνω από 43.800 είδη φυτών, τα περισσότερα των οποίων είναι φαρμακευτικά, και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων.

Είναι επίσης το σπίτι τριών εκατομμυρίων ειδών φυτών και ζώων, καθώς και ενός εκατομμυρίου Ινδιάνων.

Όμως κάθε χρόνο καταστρέφονται δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους από τις πυρκαγιές και την αποψίλωση.

Με άλλα λόγια, το δάσος του Αμαζονίου είναι ένα ακόμη θύμα της ανθρώπινης τρέλας και παράνοιας που γεννά η απληστία.
ν

Amazon Forest: World watches wildfires lash through ‘lungs of the earth’ | News.com.au
ν

ν

ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ ΚΑΤΑ ΜΚΟ: ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις οικολογικές οργανώσεις και τις διάφορες ΜΚΟ για τις φωτιές που αφανίζουν τον Αμαζόνιο εδώ και τρεις εβδομάδες.

Όπως ισχυρίστηκε, τις φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου τις βάζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, επειδή τους έκοψε τη χρηματοδότηση.

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου ως «στάχτη στα μάτια» με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως.
ν

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, πιστεύει, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή, και ότι το περιβάλλον δεν χρειάζεται φροντίδα και προστασία. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Δικαιολογώντας την αδράνεια και την απραξία της κυβέρνησής του στην κατάσβεση των πυρκαγιών, είπε ότι είναι εποχικό φαινόμενο. Είναι η «εποχή του queimada», των πυρκαγιών, κατά την οποία οι αγρότες χρησιμοποιούν τη φωτιά για να καθαρίσουν τη γη.

Ο ισχυρισμός του, όμως, δεν μπορεί να γίνει πιστευτός. Εφέτος στη Βραζιλία ξέσπασαν 72.000 πυρκαγιές, αυξημένες κατά 84% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της χώρας. Περισσότερες από τις μισές ήταν στον Αμαζόνιο.

Σύμφωνα με τον Μπολσονάρου, τις επιπλέον πυρκαγιές τις έβαλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για να αποσπάσουν χρήματα, επειδή όταν έγινε πρόεδρος σταμάτησε τη χρηματοδότηση ΜΚΟ όπως η Greenpeace και η WWF. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι άπληστοι με τα χρήματα και αυτό που κάνουν είναι εγκληματικό», δήλωσε.

«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση», είπε από την πλευρά του ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. «Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής του».

Ο Μπολσονάρου έχει πάνω του όλα τα στραβά –είναι αντι-οικολόγος, μισογύνης, οπαδός του απολυταρχισμού, ρατσιστής, ομοφοβικός– και επειδή είναι κάθαρμα, πιθανόν να λέει την αλήθεια.
ν

ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Ποιος φταίει; Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Δηλαδή φταίει και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, αλλά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που στη Νότια Αμερική φαίνεται πως εφαρμόζουν πρακτικές Μαφίας. Πουλάνε δηλαδή «προστασία» για να αποσπούν χρήματα.

Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, έχει παραδώσει τον Αμαζόνιο στις αμερικανικές πολυεθνικές, που καταστρέφουν το τροπικό δάσος με τις εξορύξεις και τη δημιουργία αγρών για τη γεωργία, ενώ στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους, που αποτελεί τον πνεύμονα της Γης, είπε να «κοιτάνε τη δουλειά τους».
ν

Το δάσος του Αμαζονίου καταστρέφεται τόσο από τους εμπρησμούς, όσο και από την αποψίλωση για τη δημιουργία αγρών. Πηγή: YouTube
ν

Από την άλλη μεριά οι οικολογικές οργανώσεις, με τον μανδύα των ΜΚΟ, απαιτούν χρήματα τόσο από τις πολυεθνικές όσο και από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, απειλώντας πώς αν δεν πληρωθούν, θα βάλουν φωτιά στο δάσος.

Και ίσως το κάνουν. Οι ΜΚΟ είναι όπως οι εμπορικές επιχειρήσεις, έχουν προσωπικό και έξοδα και γι’ αυτό πρέπει να βγάλουν χρήματα. Επειδή όμως δεν παράγουν τίποτα, είναι αναγκασμένες να βγάλουν χρήματα με άλλους τρόπους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από τη μια μεριά η λεηλασία των πολυεθνικών, από την άλλη οργανώσεις που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις εγκληματικές ομάδες της Μαφίας.

Δυστυχώς, ο Αμαζόνιος βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, θύμα της ανθρώπινης ανοησίας και απληστίας.

Αυτό δεν είναι παράδοξο. Στις μέρες μας, στον πλανήτη δεν κατοικεί πια ο Homo sapiens (ο Άνθρωπος ο σοφός), αν κατοικούσε ποτέ, αλλά ο Homo insipiens (ο Άνθρωπος ο ανόητος). Και η μοίρα του είναι να εξαφανιστεί.
ν

Large swathes of the Amazon rainforest are burning | Guardian
ν


ν

 


Translate this post