Σε πλήρη παράλυση, η Ελλάδα καίγεται για ακόμη μια χρονιά (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον, Opinion

OPINION

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Μόνη και απροστάτευτη, η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη για ακόμη μια χρονιά – Ελαφόνησος, Θάσος, Ιωάννινα, Καλάβρυτα, Βοιωτία, Εύβοια.

ν

ΓΙΑ ΕΝΑ ακόμη καλοκαίρι, η Ελλάδα, η χώρα για την οποία δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε καν οι ίδιοι οι κάτοικοί της, καίγεται απ’ άκρου σ’ άκρο, με τους πολιτικούς και τους δήθεν «υπεύθυνους» να παίζουν για ακόμη μια φορά το ίδιο θέατρο – οι ρόλοι είναι ίδιοι, μόνο οι ηθοποιοί αλλάζουν.

Υπεύθυνοι και κρατικοί λειτουργοί να υποδύονται ότι εκτελούν το καθήκον τους, κρατικός μηχανισμός ανεπαρκής, πυροσβεστικά μέσα ανύπαρκτα έως απαρχαιωμένα, προληπτικός σχεδιασμός μηδενικός, περιβαλλοντική προστασία ούτε κατά φαντασία, οι δε πολίτες παραδομένοι στον λήθαργο των διακοπών.

Η μόνη διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι η έγνοια να μην υπάρχουν νεκροί, όπως συνέβη πέρυσι στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι. Το φυσικό περιβάλλον ας καταστραφεί – άλλωστε σε 50 με 100 χρόνια τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν από μόνα τους.

Ακόμη και η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζητήθηκε καθυστερημένα. Μέχρι να έρθει βοήθεια από το εξωτερικό, όποια κι αν είναι αυτή, η φωτιά θα σβήσει, μη έχοντας άλλα δέντρα να κάψει.
ν

Αποπνικτική κατάσταση το πρωί στην Αθήνα εξαιτίας της μεταφοράς καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια. Image: Supplied
ν

Το μόνο που μένει είναι η επίκληση στη… Μεγαλόχαρη να βάλει το χεράκι της, ώστε να καούν γρήγορα όσα δέντρα είναι να καούν, για να σβήσουν οι φωτιές και να μπορέσουμε ξέγνοιαστοι και απροβλημάτιστοι να γλεντήσουμε αύριο και μεθαύριο τη χάρη της και να χαρούμε με σουβλιστά αρνιά και κατσίκια, κοκορέτσια, σπληνάντερα, γουρουνόπουλα, παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, χορό και άφθονο οίνο.

Λαός πολύπαθος και σεκλετισμένος, όταν τα γλέντια δεν αρκούν για να διώξουμε τον πόνο μιας ερωτικής απογοήτευσης, πηγαίνουμε και βάζουμε φωτιά στα δέντρα, έτσι για να ξεσκάσουμε.

Μια χώρα παραδομένη στο έλεος των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων με τις ευλογίες της πολιτείας, μια χώρα με μόνο μέτρο και κανόνα το ξεπούλημα των πάντων, τη θυσία των πάντων στη απληστία και την κερδοσκοπία.

Τριανταεννέα δασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο σε όλη τη χώρα. Οι εμπρησμοί των δασών είναι το εθνικό μας άθλημα.

Πέρα από την αποψίλωση και ερημοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, η στάση αυτή κυβερνητών και πολιτών είναι βέβαιο ότι θα φέρει και άλλα δεινά, και τότε θα θρηνήσουμε νεκρούς.
ν

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια- Εκκενώθηκαν δυο χωριά | 13/08/2019 | ΕΡΤ


ν

 


Translate this post