Το ΔΝΤ προειδοποιεί Ευρωζώνη και Γερμανία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις χώρες της Ευρωζώνης να μην επαναπαύονται, ενώ καλεί τη Γερμανία να αλλάξει τη στάση της στα μηδενικά ελλείμματα.

ν

ΣΤΟ προοίμιο της Εαρινής του Συνόδου το ΔΝΤ προειδοποιεί τις χώρες της Ευρωζώνης να μην επαναπαύονται και καλεί για άλλη μια φορά τη Γερμανία να αποκηρύξει το δόγμα Σόιμπλε περί μηδενικών ελλειμμάτων.
Συγκεκριμένα, δέκα χρόνια μετά την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση εντείνονται οι φόβοι στην Ευρώπη για πιθανές νέες τεκτονικές αναταράξεις στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο προοίμιο της Εαρινής του Συνόδου που ξεκίνησε σήμερα στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες τους.
Μπορεί, όπως επισημαίνει, τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών να είναι σήμερα αρκετά μεγαλύτερα απ’ ότι στο προοίμιο της κρίσης το 2007, όμως εξακολουθούν να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι εξαιτίας του μεγάλου βαθμού έκθεσης ορισμένων ιδρυμάτων σε κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών.
Σε συνάρτηση με τα υπέρογκα αποθέματα σε κόκκινα δάνεια –τα οποία, μολονότι έχουν μειωθεί, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα– προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι, εκτίμησε ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματαγορών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν.
Εξίσου μεγάλα ρίσκα απορρέουν και από τα υπερτιμημένα σε πολλές χώρες ακίνητα, καθώς και από τα υψηλά χρέη κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
ν

ΥΨΗΛΑ ΤΑ SPREAD ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Έφτασε η ώρα για αποφασιστική πολιτική δράση, δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας», τόνισε ο Άντριαν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καμφθεί η αντίσταση εκείνων που ζητούν την αναβολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, αν και ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματαγορών του ΔΝΤ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού χωρών όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Εδώ και καιρό ειδικοί επικρίνουν το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να θεωρούν ασφαλή τα κρατικά ομόλογα, με συνέπεια να μην λαμβάνονται επαρκή προληπτικά μέτρα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η θετική είδηση, από την άλλη πλευρά, είναι ότι η τεράστια έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα της ίδιας της Ιταλίας δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής αναταράξεις. «Η Ευρωζώνη απέδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις», σχολίασε ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ.
Ο ίδιος κάλεσε εκ νέου τη Γερμανία να αξιοποιήσει καλύτερα τα περιθώρια δημοσίων επενδύσεων.
«Μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία θα ήταν ευπρόσδεκτη», είπε ο Γκασπάρ, προσθέτοντας ότι με δεδομένο το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρηματοδότησης θα ήταν καλό και για την ίδια τη Γερμανία να επικεντρώσει στις δημόσιες δαπάνες.
«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για παραγωγικές επενδύσεις στις υποδομές και τα δίκτυα στη Γερμανία», επισήμανε. Αξιοποιώντας τα αρνητικά επιτόκια των γερμανικών ομολόγων η χώρα θα μπορούσε όχι μόνον να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και να περιορίσει μέσα από την αύξηση των δημοσίων δαπανών το υπέρογκο εμπορικό της πλεόνασμα.
Η πάγια αυτή απαίτηση του ΔΝΤ δε βρίσκει ευήκοα ώτα στο Βερολίνο. Ήδη στο παρελθόν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκρούστηκε επανειλημμένως γι’ αυτό το θέμα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο διάδοχός του Όλαφ Σολτς φαίνεται να ακολουθεί πιστά τη γραμμή που χάραξε ο νυν πρόεδρος της Βουλής στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Για την τρέχουσα χρονιά το ΔΝΤ προβλέπει για τη Γερμανία αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης που δεν θα ξεπεράσουν το 0,8%. Την ερχόμενη χρονιά, το 2020, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης θα τρέξει με 1,4%.
ν

Κώστας Συμεωνίδης/dpa

 


Translate this post