Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Το μετέωρο βήμα του Τσίπρα εν όψει εκλογών

Κατηγορία NEWS, Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες και τα «ανοίγματα» του Τσίπρα εν όψει εκλογών, δεν είχαν το προσδοκώμενο από το Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσμα.

Η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα είναι έκδηλη εν όψει μιας πιθανής ολοκληρωτικής συντριβής. Image: Supplied

ν

ΠΟΡΕΙΑ «χαμηλής πτήσης» πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, έχοντας ελάχιστες πλέον εφεδρείες για την αντιστροφή του κλίματος, γράφει ο Κωστής Παπαδιόχος στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι το το πολιτικό αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει καταστεί ιδιαιτέρως ασθενές. Η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωκάλπης και ο κίνδυνος διψήφιας διαφοράς από τη Ν.Δ., που καταγράφεται στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για εθνικές εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, παρά τη διακηρυγμένη θέση του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Με τίτλο «Χαμηλή πτήση Τσίπρα προς την ευρωκάλπη», το χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρεται στις δύο τελευταίες εφεδρείες του πρωθυπουργού πριν από την πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου: η πρώτη είναι η υπόθεση της Novartis, στην οποία αναμένονται εξελίξεις ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα, και η δεύτερη η ψήφιση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όμως, οι επιπτώσεις τους δύσκολα θα μεταβάλουν ουσιαστικά τους υφιστάμενους πολιτικούς συσχετισμούς.
Όπως λέγεται, η έρευνα για τη Novartis –υπόθεση που είχε παρουσιαστεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως μέγα σκάνδαλο– βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς όμως να έχουν προκύψει στοιχεία για ροή χρήματος προς πολιτικούς.
Με δεδομένο ότι η άσκηση δίωξης κατά των δέκα υπό διερεύνηση προσώπων βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αμφιλεγόμενες μαρτυρικές καταθέσεις, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, αλλά αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συσπείρωση την εκλογική τους βάση.
Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει και στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Όμως, όπως συνέβη και με άλλες παροχές, από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια μέχρι την επιδότηση ενοικίου, αυτές δεν οδήγησαν σε μείωση της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας δεν είχαν το προσδοκώμενο από το Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσμα.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα στα Σκόπια, με στόχο να αναδείξει τις θετικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών, ο συμβιβασμός με τους Ευρωπαίους για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να φανεί ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, και η προσθήκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ προσώπων από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, ακυρώθηκαν ως κινήσεις από άλλες, παράλληλες, εξελίξεις.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Σκόπια ανέδειξε μια από τις πλέον «γκρίζες» πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών: ότι δηλαδή δεν έχει υπάρξει και ούτε πρόκειται να υπάρξει στο ορατό μέλλον επαρκής μέριμνα για τα εμπορικά σήματα, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για πολλές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
ν

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ, ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ

Οι «επενδύσεις» του κ. Τσίπρα σκιάστηκαν από δύο ηχηρά πισωγυρίσματα στο πεδίο των επενδύσεων, που αποτελούν «κλειδί» για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της αναιμικής ανάπτυξης.
Πρώτον, το ΚΑΣ μπλόκαρε τα σχέδια της Cosco, ανακηρύσσοντας ολόκληρο τον Πειραιά «αρχαιολογική ζώνη», ενώ αρνητική κατάληξη είχε και ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια). Τέλος, η προσπάθεια εμβολισμού του ΚΙΝΑΛ μέσω του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησε εν μέσω της υπόθεσης Λοΐζου και των συζητήσεων που προκάλεσε η υποψηφιότητα Κόκκαλη.
Το βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό κλίμα επαναφέρει, όπως προαναφέρθηκε, στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου ή μία εβδομάδα νωρίτερα.
Το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου για την εξάντληση της τετραετίας ήταν πως στις ευρωεκλογές η διαφορά με τη Ν.Δ. θα ήταν μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ λόγω της χαλαρότητας της ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα υπερέβαινε το 30%.
Όμως, οι ανωτέρω παραδοχές ανατρέπονται από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Το προβάδισμα της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να χάσει όλες τις περιφέρειες της χώρας –πλην Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας, όπου υποστηρίζει υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ– και τους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), μπορεί να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα στην επιλογή να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αμφιταλαντεύεται και θα «κλειδώσει» τον χρόνο τον εκλογών μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο.
ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post