Συγκρούσεις των Κίτρινων Γιλέκων με την αστυνομία

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Κατά τη 18η Πράξη, τα Κίτρινα Γιλέκα, κίνημα ακατάβλητο εδώ και τέσσερις μήνες, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, κατά της πολιτικής Μακρόν.

Ένας διαδηλωτής στέκεται μπροστά από ένα φλεγόμενο οδόφραγμα κατά τη διάρκεια της 18ης Πράξης του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι, στις 16 Μαρτίου 2019. Photo: Reuters / Philippe Wojazer. Πηγή: Supplied

ν

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ λεηλατημένα και πυρπολημένα στα Ηλύσια Πεδία, πεζοδρόμια διαλυμένα, καθώς οι σπασμένες πλάκες χρησίμευσαν ως “πυρομαχικά” εναντίον των αστυνομικών. Αυτή ήταν η απάντηση σήμερα στο Παρίσι κατά τη 18η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων στη «μεγάλη συζήτηση» του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με στόχο την ειρήνευση των διαμαρτυριών την Παρασκευή.
Στην πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, ένα από τα τουριστικότερα σημεία της πόλης, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πολλά περίπτερα εφημερίδων και καταστήματα, τα οποία προηγουμένως είχαν λεηλατήσει. Σκηνές που θύμιζαν τα βίαια επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου, οι εικόνες των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με το Associated Press (AP), οι διαδηλωτές ήταν χιλιάδες και το κράτος κινητοποίησε περισσότερη αστυνομία από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ταραχές. Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου.
Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από μια τράπεζα στο ισόγειο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 11 άνθρωποι σε ένα κτίριο κοντά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. «Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τις φλόγες. Μια γυναίκα και το μωρό της είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ν

Η οργή πολλών Παριζιάνων για την κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική του Μακρόν εκδηλώνεται με εμπρησμούς και πράξεις βίας. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ν

«Περίπου 7.000 έως 8.000 άτομα συνέρρευσαν σήμερα στο Παρίσι και από αυτούς περίπου 1.500 άνθρωποι ήρθαν για να καταστρέψουν και να επιτεθούν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα BFMTV. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέβασε αργότερα την προσέλευση σε 10.000 διαδηλωτές στο Παρίσι και 14.500 σε εθνικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που έσπευσε στην περιοχή για να εκφράσει την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βία που αμαύρωσε τη σημερινή κινητοποίηση. «Αυτοί που δικαιολογούν ή ενθαρρύνουν τέτοιες ενέργειες καθίστανται συνένοχοι», τόνισε.
ν

Διαδηλωτές φορώντας μπαλακλάβες επιτίθενται κατά των αστυνομικών. Photo: Reuters / Philippe Wojazer. Πηγή: Supplied
ν

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

ν

ν

Αργά το απόγευμα, στο γνωστό, ιστορικό εστιατόριο Fouquet, που είχε λεηλατηθεί το πρωί, κάποιοι έβαλαν φωτιά στην τέντα της πρόσοψης, που όμως σβήστηκε γρήγορα. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης μπροστά στα καταστήματα Longchamp και Foot Locker καθώς και στο εστιατόριο Leon de Bruxelles, με τους δράστες να φωνάζουν «Επανάσταση!».
ν


ν

«Νόμιζαν ότι θα μας δαμάσουν αλλά είμαστε αδάμαστοι. Τα Κίτρινα Γιλέκα δεν χαλαρώνουν ποτέ∙ πρέπει να το πάρουν απόφαση», είπε ένας κουκουλοφόρος διαδηλωτής σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αστυνομικοί, που αρχικά είχαν κρατηθεί σε απόσταση, απάντησαν με δακρυγόνα, καλύπτοντας τη λεωφόρο με πυκνούς καπνούς, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωση.
Πολλά από τα καταστήματα της περίβλεπτης λεωφόρου, όπως τα Zara, Lacoste και Celio, λεηλατήθηκαν.
«Κάποιοι ήρθαν εδώ αποκλειστικά και μόνο για να τα σπάσουν», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 1.500 «υπερβίαιοι» ταραξίες είχαν παρεισφρήσει μεταξύ των 10.000 διαδηλωτών.
Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές. Η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδας) είχαν τεθεί υπό κράτηση 46 πρόσωπα.
ν


ν

Το AP ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε από διαδηλωτές. Η διαδήλωση κόντεψε να μετατραπεί σε εξέγερση, με ορισμένους διαδηλωτές να λεηλατούν καταστήματα στα Ηλύσια Πεδία.
Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει καφετέριες και καταστήματα με θρυμματισμένες βιτρίνες και σπασμένα έπιπλα, με την αστυνομία να προσπαθεί να περισώσει ό,τι ήταν δυναντόν. Τα Κίτρινα Γιλέκα έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τις πράξεις βίας, υποστηρίζοντας ότι ο βανδαλισμός διεξάγεται από μια ριζοσπαστική μειονότητα.

ν

ν


ν

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες στο κέντρο του Παρισιού συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία.

ν

ν

 


Translate this post