12 ασκήσεις για να αποκτήσετε μυστικιστικές εμπειρίες

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 2|3

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

 

Η μυστικιστική εμπειρία δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των αγίων ή των σαμάνων. Οι 12 ασκήσεις που ακολουθούν, σας μεταφέρουν στα όρια του μυστικιστικού βασιλείου, πέρα από τα δεσμά του συνηθισμένου εαυτού σας.

ν

Η ΠΡΩΤΗ ομάδα ασκήσεων που προηγήθηκε περιλάμβανε τεχνικές επιστροφής στην αγνότητα της παιδικής-εφηβικής ηλικίας και στα όνειρα που πλάθει κανείς ως νέος, τα οποία αργότερα τα ξεχνά.
Περιλάμβανε επίσης τεχνικές αντιστροφής του χρόνου, με τον μελλοντικό εαυτό να «βλέπει» τον τωρινό και να τον συμβουλεύει με την εμπειρία που έχει αποκτήσεις μέσα στα χρόνια.
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε ασκήσεις που περιλαμβάνουν την εσωτερική σιωπή και δείχνουν ότι ο χρόνος είναι μια κατάσταση υποκειμενική.

 

Άσκηση 4η
Το σιωπηλό Σαββατοκύριακο

Σκοπός: Να περάσετε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο.
Τόπος: Το σπίτι σας ή κάποιο ήσυχο μέρος στη φύση.
ν

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Διαλέξτε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, κατά προτίμηση στις διακοπές σας, για να μείνετε ήρεμοι και σιωπηλοί. Μην μιλήσετε σε κανέναν και μην ακούσετε ραδιόφωνο ή τηλεόραση.
2. Για να αποφύγετε ορισμένες δύσκολες καταστάσεις, εξηγήστε τα σχέδιά σας σε ένα έμπιστο πρόσωπο και ζητήστε του να σας εκπροσωπήσει.
3. Αν μείνετε σπίτι και χρειαστεί να βγείτε έξω, μην αποφύγετε τους φίλους ή τους γνωστούς σας στο δρόμο. Αν είναι απαραίτητο, ο έμπιστος φίλος σας θα εξηγήσει τι συμβαίνει. Μην χρησιμοποιήσετε χαρτί και μολύβι για να γράψετε μηνύματα.
Οφέλη: Η αυτό-επιβαλλόμενη σιωπή θα σας επιτρέψει να αισθανθείτε τα υπέρ και τα κατά της προφορικής επικοινωνίας. Πιθανότατα, θα αισθανθείτε μια πλημμυρίδα συναισθημάτων που θα ποικίλουν από την απογοήτευση έως την ευφορία, γιατί θα είστε τελείως μόνοι με τις σκέψεις και τα αισθήματά σας. Παρατηρήστε τον τρόπο που αντιδρούν οι άνθρωποι όταν δουν ότι «δεν μπορείτε» να μιλήσετε.

 

Άσκηση 5η
Όνειρα χωρίς ύπνο

Σκοπός: Να βιώσετε μια μυστικιστική εμπειρία, στερώντας από τον εαυτό σας τον ύπνο.
Τόπος: Το σπίτι σας.
ν

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Μείνετε ξύπνιοι για 24 τουλάχιστον ώρες. Για να διατηρήσετε την ενέργειά σας μην καταπιαστείτε με καμιά βαριά σωματική δραστηριότητα.
2. Χρησιμοποιήστε το χρόνο που θα κοιμόσασταν για να γράψετε κάτι, να στείλετε μηνύματα ή κάρτες, ή για να ετοιμάσετε κάποιο φαγητό. Αν διαλέξετε δραστηριότητες που σας αρέσουν, η προσοχή σας θα αποσπαστεί από το να σκέφτεστε τον ύπνο που σας λείπει.
3. Μετά από λίγες ώρες βρείτε ένα αναπαυτικό μέρος για να καθίσετε και κοιτάξτε το ρολόι που φωτίζεται και που καλό θα ήταν να έχει δείκτη δευτερολέπτων. Χαμηλώστε τα φώτα και συγκεντρώστε την προσοχή σας στο ρολόι για ένα διάστημα.
4. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφθείτε ένα σημαντικό γεγονός που περιμένετε με αγωνία. Υπολογίστε τον αριθμό των ημερών που μένουν μέχρι να συμβεί. Μετά υπολογίστε τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Πάρτε άλλη μια βαθιά ανάσα. Παρατηρήστε τον δείκτη των δευτερολέπτων να καλύπτει διαρκώς την επιφάνεια του ρολογιού – τα δευτερόλεπτα γρήγορα γίνονται λεπτά και τα λεπτά ώρες.
Οφέλη: Συχνά η στέρηση ύπνου επιφέρει μια αίσθηση έντονης αντικειμενικότητας, σαν να παρατηρείτε τις εμπειρίες σας από κάποια απόσταση. Όταν δείτε τον εαυτό σας με αυτό τον τρόπο, μπορείτε ελεύθερα και ακίνδυνα να αναρωτηθείτε για την ταυτότητά σας ή για τους ρόλους που παίζετε.
Επίσης, η στέρηση του ύπνου μπορεί να επιφέρει παραισθήσεις κατά τις οποίες άγνωστες καταστάσεις κατά περίεργο τρόπο φαίνονται οικείες. Αν έχετε τέτοιες παραισθήσεις, μην προσπαθήσετε να βρείτε γιατί σας φαίνονται οικείες. Δεν υπάρχει καμιά λογική εξήγηση γι’ αυτό. Φανταστείτε ότι πράγματι τις ζείτε σε έναν άλλο χρόνο. Παραδοθείτε σε αυτές και δείτε τι συμβαίνει.
Όταν παρατηρήσετε το χρόνο με τον τρόπο που περιγράφηκε στην άσκηση, μπορεί να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε την υποκειμενική ποιότητά του και να καταλάβετε ότι η αντίληψη του χρόνου βασίζεται κατά κύριο λόγο στις πολιτιστικές παραδόσεις.
Καθώς οι ώρες θα περνούν, η αίσθηση του χρόνου μπορεί να αρχίσει να αλλάζει. Η εξωτερική εστίαση της προσοχής σας επηρεάζει την υποκειμενική εμπειρία σας του χρόνου.

 

Άσκηση 6η
Στον κεντρικό σταθμό

Σκοπός: Να κατανοήσετε σε ποια σημεία μοιάζετε και σε ποια διαφέρετε από τους άλλους ανθρώπους.
Τόπος: Διαλέξτε ένα μέρος με πολύ κόσμο, όπως το αεροδρόμιο ή ο σταθμός των λεωφορείων και των τρένων. Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε μια ολόκληρη μέρα για την άσκηση, δυο-τρεις ώρες είναι αρκετές.
ν

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Παρατηρήστε τα στατικά αντικείμενα του περιβάλλοντός σας – τους φράχτες, τους προβολείς, τους αυτόματους πωλητές, τα εστιατόρια, τα καφενεία.
2. Παρατηρήστε το πλήθος που κινείται και το πήγαινε-έλα των λεωφορείων, των τρένων, των αεροπλάνων ή των ταξί. Μετά από μια ώρα πιθανόν να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιο «σχέδιο» στην κίνηση ή στις δραστηριότητες που στην αρχή σας φαίνονταν τυχαίες.
3. Καθώς παρατηρείτε τους ανθρώπους, σκεφθείτε την πιθανότητα να μην αντιλαμβάνεται κανείς γύρω σας την πραγματικότητα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με κάποιον άλλο. Διαλέξτε ένα άτομο μέσα από το πλήθος και συγκρίνετε τη δική σας πραγματικότητα με τη δική του. Μην μένετε στις επιφανειακές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ σας, όπως η εμφάνιση, η φυλετική ταυτότητα και το πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά σκεφτείτε πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεστε τον κόσμο. Η πίστη σας ότι μοιράζεστε την ίδια πραγματικότητα με αυτόν μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση. Αναρωτηθείτε, για παράδειγμα, πώς αντιναλαμβάνεται ο καθένας σας το κόκκινο χρώμα.
4. Χαλαρώστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και στρέψτε την προσοχή σας πάλι στο γενικό περιβάλλον. Σίγουρα τέοιοι χώροι είναι πολύβουοι. Σκεφτείτε τι κοινό έχετε με τους ανθρώπους που βλέπετε: ζείτε όλοι την ίδια στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Και όμως υπάρχει κάτι διαφορετικό. Οι ζωές σας έχουν διασταυρωθεί ακόμη και από τη θέση που έχετε του παρατηρητή.
Οφέλη: Χρειάζεται μόνο μια απροσδόκητη αλλαγή των συνθηκών –ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά– για να χαλαρώσουν οι δεσμοί που σας συνδέουν με τις στερεότυπες εικόνες που έχουμε για τον κόσμο. Τέτοιες στιγμές οι άνθρωποι, προσωρινά, περνούν σε μια κατάσταση αυξημένης επίγνωσης που δεν διαρκεί για πολύ, καθώς συντρίβεται από το φόβο. Σε τέτοιες συνθήκες πολλές υποκειμενικές διαφορές εξαφανίζονται και οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τι κοινό υπάρχει ανάμεσά τους.
Αλλά δεν χρειάζεται να μοιραστείτε μια τραυματική εμπειρία για να επιφέρετε μια αίσθηση αδελφοσύνης. Φανταστείτε τον εαυτό σας και τους ξένους που βλέπετε σαν μια παρέα, μια οντότητηα που κινείται χωρίς εξατομικευμένες αντιλήψεις. Πιθανότατα θα αισθανθείτε πιο κοντά τους. Παράλληλα, όταν σκεφτείτε την πιθανότητα πως η αίσθηση της πραγματικότητας που βιώνετε είναι μοναδική, μπορεί να πάρετε ένα δραματικό στοιχείο της δικής σας ταυτότητας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Αν σύμφωνα με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα υπάρχω μόνο εγώ, τι μου λένε οι αισθήσεις μου για το ποιος είμαι;» Eπιμείνεται σε αυτή την ερώτηση μέχρι το νόημά της να εντυπωθεί βαθιά μέσα σας.

 

Άσκηση 7η
Aίσθηση ενότητας

Σκοπός: Να βιώσετε την πραγματικότητα σαν ενοποιημένο σύνολο και όχι σαν συλλογή σκόρπιων καταστάσεων.
Τόπος: Οποιαδήποτε συνηθισμένη τοποθεσία – η αγαπημένη σας καρέκλα, το παγκάκι του πάρκου, μια παραλία.
ν

OΔHΓIEΣ

1. Εστιάστε την προσοχή σας σε κάποιο αντικείμενο του άμεσου περιβάλλοντός σας – μια εικόνα, ένα όστρακο ή ένα φύλλο. Το αντικείμενο πρέπει να βρίσκεται κοντά σας.
2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συγκεντρωθείτε στο αντικείμενο μέχρι να βλέπετε ή να σκέφτεστε μόνο αυτό. Καθώς εκπνέετε, σκεφτείτε ότι το όστρακο, για παράδειγμα, μπορεί να έχει πολλές χρήσεις.
3. Φανταστείτε πώς μπορεί να είναι η δομή του σε μοριακό ή κβαντικό επίπεδο. Αν εσείς και το αντικείμενο αποτελείστε από τα ίδια βασικά σωματίδια, τότε ίσως να μην είστε και τόσο διαφορετικοί όπως φανταζόσασταν.
Οφέλη: Οι μυστικιστές ισχυρίζονται ότι η πραγματικότητα είναι ένα ενοποιημένο συνολο. Το να την βιώσετε σαν τέτοια, μπορεί να αποβεί για εσάς επιβοηθητικό.
ν

Επόμενο: Οι ασκήσεις 8, 9, 10, 11 και 12 >
ν

© 2019 Youmagazine.gr

 

 

Δείτε επίσης

 

ν

 


1 2 3

Translate this post