Τα Κίτρινα Γιλέκα καλούν το λαό σε εξέγερση (Live)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  Ενημ. 20:43

Youmagazine Newsroom

 

Δείτε ζωντανά την 16η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι κατά της οικονομικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και το κάλεσμα που απευθύνουν για γενικό ξεσηκωμό.

ν

ΓΙΑ ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ συνεχόμενη εβδομάδα τα Κίτρινα Γιλέκα πλημμύρισαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, κατά της οικονομικής πολιτικής του Εμμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 42.000 άτομα συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββάτου, αριθμός σαφώς μειωμένος από τους 282.000 που συμμετείχαν κατά την έναρξη του κινήματος το Νοέμβριο του 2018.
ν

LIVE: Yellow Vests call for fresh protests in Paris
ν

ν

Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν πλημμυρίσει τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι στις 2 Μαρτίου 2019. Photo: AFP/Eric Feferberg. Πηγή: Supplied
ν

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για 16η συνεχόμενη εβδομάδα. Ενώ μερικοί είχαν φιλικές συνομιλίες με τους αστυνομικούς, άλλοι δέχτηκαν βροχή δακρυγόνων, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις θέλησαν να τους αναχαιτίσουν στην πορεία τους προς το προεδρικό μέγαρο.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις, αυτή τη φορά οι αρχές του Παρισιού καθόρισαν για την Πράξη 16 μια συγκεκριμένη πορεία που ξεκινούσε από την Αψίδα του Θριάμβου και κατέληγε στην Place Denfert-Rochereau στα νότια της πόλης.
Σε αντίθεση με τις χαοτικές συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τις προηγούμενες διαμαρτυρίες, τα Κίτρινα Γιλέκα περιορίστηκαν αυτή τη φορά σε μια ειρηνική και ομαλή διαδήλωση.
ν

Ένας διαδηλωτής βγάζει μια selfie με τον Eric Drouet (αριστερά), έναν από τους πρωτεργάτες του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Photo: AFP/Eric Feferberg. Πηγή: Supplied
ν

Παρά τις αναμενόμενες διαρροές ύστερα από τέσσερις μήνες, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων καλά κρατεί. Photo: AFP/Eric Feferberg. Πηγή: Supplied
ν

Βίντεο που τραβήχτηκε από ρεπόρτερ του RT France δείχνει έναν διαδηλωτή να προσφέρει ένα λουλούδι σε έναν αστυνομικό.
ν


ν


ν

Η αστυνομία πάντως αργότερα ανταπέδωσε τη χειρονομία περιλούζοντας με δακρυγόνα τους διαδηλωτές όταν επιχείρησαν να αψηφήσουν την προεγκεκριμένη διαδρομή διαμαρτυρίας βαδίζοντας προς τη λεωφόρο της Νέας Υόρκης.
ν


ν

Παρόμοιες πορείες διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι το κίνημα χάνει την ορμή του.
Μια υποστηρικτική ομάδα των Κίτρινων Γιλέκων στο Facebook καλεί τους πολίτες να εκφράσουν τον αρχικό αυθορμητισμό τους, οργανώνοντας πορείες διαμαρτυρίας σε μη εξουσιοδοτημένες τοποθεσίες.
Το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε φορολογικές αυξήσεις σε βάρος των εργαζομένων.
Έως τώρα έχουν συλληφθεί περισσότερα από 2.000 άτομα, ενώ δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.
Ο Μακρόν για ακόμη μια φορά ζήτησε «επιστροφή στην ομαλότητα» την Παρασκευή, καταγγέλλοντας την «ανυπόφορη» βία που προέκυψε σε όλες αυτές τις εβδομάδες των διαμαρτυριών.
ν

 


Translate this post