Κίτρινα Γιλέκα: 15η εβδομάδα κινητοποιήσεων (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι Γάλλοι κατέβηκαν για 15η συνεχόμενη εβδομάδα στους δρόμους κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής του Μακρόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το φάντασμά της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 (η οποία, θυμίζουμε, ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό και την ελληνική του 1821), μοιάζει να έχει στοιχειώσει τώρα τους Γάλλους και τη χώρα τους. Πηγή: YouTube

ν

ΠΟΛΛΟΙ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι στο πλαίσιο της 15ης κινητοποίησης του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Παρισιού πριν από τις 11:00 π.μ. (12:00 ώρα Ελλάδας) συμμετέχοντας στην Πράξη 15 των Κίτρινων Γιλέκων. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12:30 (τοπική ώρα) με τους ακτιβιστές να τραγουδούν τη Μασσαλιώτιδα – τον γαλλικό εθνικό ύμνο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται να πραγματοποιηθούν πέντε διαδηλώσεις στο Παρίσι, οι τρεις υπό τη μορφή συγκεντρώσεων.
Οι δύο πορείες, που έχουν ονομαστεί στο Facebook «Κίτρινο τσουνάμι» και «Όλοι στη λεωφόρο των Ηλυσίων, δεν φοβόμαστε τίποτα», θα αναχωρούσαν το μεσημέρι, η μία από αυτές από την Αψίδα του Θριάμβου. «Μια πορεία στις καλές συνοικίες», αναμενόταν να κατέβει τη λεωφόρο Ηλυσίων και να κάνει μια στάση μπροστά στην έδρα της Medef, της μεγαλύτερης γαλλικής εργοδοτικής οργάνωσης.
Η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου και τη λεωφόρο των Ηλυσίων. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο των Ηλυσίων έχει διακοπεί.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, κυρίως στο Κλερμόν-Φεράν όπου αναμένονται 3.000 άτομα. Σε όλη την πόλη έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα από τον φόβο μιας επανάληψης των σκηνών βανδαλισμού που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες συγκεντρώσεις.
Στις 17 Νοεμβρίου, κατά την έναρξη του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, 282.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Όμως το περασμένο Σάββατο, οι διαδηλωτές ήταν μόλις 41.500, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αμφισβητούνται από τους διαδηλωτές.
Σχεδόν 4.000 άνθρωποι είχαν ανακοινώσει μέχρι χθες βράδυ την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι και περισσότεροι από 18.000 δήλωσαν «ενδιαφερόμενοι». Το περασμένο Σάββατο, 5.000 Κίτρινα Γιλέκα είχαν διαδηλώσει στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τις αρχές.
ν

Από τη σημερινή κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι. Photo: DPA/K. Zignioglu. Πηγή: Supplied
ν

46.600 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση σε όλη τη χώρα στις 14:00 τοπική ώρα, εκ των οποίων 5.800 στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αμφισβητούνται από τα Κίτρινα Γιλέκα, η 15η Πράξη της κινητοποίησης έχει σημειώσει μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα.
Εξάλλου, περίπου 2.500 Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης Κλερμόν-Φεράν, σύμφωνα με τη νομαρχία, ορισμένοι από τους οποίους συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τάξης. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι «5.000 έως 6.000» άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για κάπου 150 «μπαχαλάκηδες», οι οποίοι δεν προέρχονταν από την πόλη.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, περίπου 1.000 διαδηλωτές από τη Γαλλία και την Ελβετία, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για να καταγγείλουν τη βία της γαλλικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

ν

ν

 


Translate this post