Ο Πούτιν κλείνει το Ίντερνετ και απομονώνει τη Ρωσία (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι Ρώσοι πολίτες θα στερηθούν το Netflix, το Spotify και το PornHub, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να κλείσει το Διαδίκτυο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παράγγειλε στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου του έθνους να ανακατευθύνουν όλη την κυκλοφορία του Ίντερνετ σε διασταυρώσεις που θα ελέγχονται από το κράτος. Image: Supplied

ν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Πούτιν διέταξε να αποσυνδεθεί η Ρωσία από τον παγκόσμιο ιστό (WWW). Η Ρωσία που πριν από καιρό είχε κατηγορηθεί ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια για να κόψει ζωτικά διεθνή καλώδια σύνδεσης στο Ίντερνετ, θέλει τώρα να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση σύρραξης θα μπορεί η οικονομία της να επιβιώσει «εκτός σύνδεσης».
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αυτή η άσκηση πολιτικής άμυνας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε απροσδιόριστο χρόνο πριν από την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός της άσκησης είναι να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή, όταν, σε περίπτωση πολέμου, καταφέρει ο εχθρός να κόψει τους ψηφιακούς “ομφάλιους λώρους”.

ν

ν

Από την πλευρά του, το RBK Group (Ross Business Consulting) αναφέρει ότι η Μόσχα επεξεργάζεται σχέδιο νόμου ο οποίος ορίζει ότι όλοι οι εσωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και σε λειτουργία ακόμη κι αν η χώρα απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
«Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα δίκτυά τους διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση απειλών», αναφέρει η RBK.
Η δοκιμή αποσύνδεσης από τον παγκόσμιο ιστό θα δείξει τα αδύναμα σημεία του ρωσικού διαδικτύου και ποια τεχνικά και νομικά εργαλεία απαιτούνται για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.
ν

Η Μόσχα θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ρωσικού διαδικτύου και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει σε λειτουργία εάν σε περίπτωση πολέμου αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Πηγή: Bloomberg
ν

ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟΥ;

Η σχετική νομοθεσία για τον έλεγχο της λειτουργίας του εθνικού Διαδικτύου εισήχθη προς συζήτηση και επεξεργασία στη ρωσική Βουλή στα τέλη του περασμένου έτους. Και η αιφνίδια διακοπή που θα γίνει πριν από την 1η Απριλίου είναι η δοκιμή για να διαπιστωθεί ότι το ρωσικό διαδίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί, ακόμη κι αν η Ρωσία αποκοπεί από τον έξω κόσμο.
Η δοκιμή θα γίνει μόλις όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου ολοκληρώσουν την σύνδεσή τους σε ορισμένα κομβικά σημεία που ελέγχονται από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας, Roskomnadzor.
Με αυτό τον τρόπο το Κρεμλίνο θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να παρακολουθεί όλη την εσωτερική κίνηση στο Διαδίκτυο, αλλά και την επαφή με τον έξω κόσμο.
Η Roskomnadzor έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποκλείσει όλα τα site με απαγορευμένο περιεχόμενο και να εξασφαλίσει ότι οι ρωσικές επικοινωνίες δεν θα διοχετεύονται εκτός της χώρας, όπου θα μπορούν να υποκλαπούν από ξένους φορείς.
Επίσης, θα μπορεί να αμύνεται καλύτερα σε μια επίθεση χάκερς που θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν ρωσικά συστήματα ζωτικής ή υψίστης ασφάλειας.

ν

ν

Η αποσύνδεση θα εποπτεύεται από την Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια Πληροφοριών του Κρεμλίνου, η οποία περιλαμβάνει στις τάξεις της τον συνιδρυτή της γνωστής στο χώρο της κυβερνοασφάλειας ρωσικής εταιρείας Kasperksy Lab.
Οι αναλυτές θα χρησιμοποιήσουν επίσης τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος για να καθοδηγήσουν τις ρωσικές υπηρεσίες διαδικτύου πώς να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους.
Η Μόσχα θέλει το 95 τοις εκατό όλων των υπηρεσιών Διαδικτύου να έχουν επαναπροσανατολιστεί εσωτερικά πριν από το επόμενο έτος. Η προθεσμία της 1ης Απριλίου έχει οριστεί με νόμο.
ν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στο μίνι-υποβρύχιο “Mir-1”. Τα εν λόγω υποβρύχια μπορούν να κόψουν καλώδια του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Image: Supplied
ν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Πολλές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι υποβρύχιες ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στα ευάλωτα σημεία της υποθαλάσσιας καλωδίωσης του διαδικτύου, που εάν προσβληθούν, θα “κατεβάσουν” ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό.
Τον Δεκέμβριο του 2017, ένας ανώτερος στρατιωτικός του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση στα καλώδια θα «επηρεάσει άμεσα και καταστροφικά» την παγκόσμια οικονομία.
«Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό είναι απλοί», γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Huffington Post ο πρώην ναύαρχος των ΗΠΑ Τζιμ Σταυρίδης. «Στην περίπτωση πολεμικής έντασης ή σύρραξης, η προσβολή του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος του Ίντερνετ αφενός θα δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες επικοινωνίες και εμπόριο, αφετέρου θα σημάνει μια νίκη για το ρωσικό ναυτικό που θα του προσθέσει γόητρο».

ν

ν

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ;

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Μόσχα προχωρά στην επιβολή ενός ψηφιακού παραπετάσματος, ανάλογου με αυτό που επιβλήθηκε στην κομμουνιστική Κίνα στη σύνδεσή της με τον εξωτερικό κόσμο.
Το Πεκίνο ελέγχει σήμερα όλα τα διεθνή σημεία πρόσβασης και αποκλείει την πρόσβαση των πολιτών σε τοποθεσίες όπως οι Χάρτες της Google, το Facebook, το YouTube, η Wikipedia, το Twitter, το Instagram και πολλές άλλες που θεωρούνται ακατάλληλες.
Οι υπηρεσίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι κρατικές και παρακολουθούνται σε μεγάλο βαθμό από το Κομμουνιστικό Κόμμα, με έναν μακρύ κατάλογο απαγορευμένων θεμάτων που χρησιμοποιούνται για να εξαλείψουν οποιοδήποτε ίχνος εσωτερικής διαφωνίας.
Πιστεύουν, επομένως, ότι η Μόσχα μπορεί επίσης να σκοπεύει να απομονώσει τους πολίτες της για να τους ελέγχει.
Πέρυσι, η Μόσχα απαγόρευσε την πρόσβαση στο κέντρο κρυπτογραφημένων κειμένων και τηλεφωνικών μηνυμάτων, το οποίο δημιούργησε ο Ρώσος επιχειρηματίας Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος είχε αρνηθεί να δώσει στις υπηρεσίες ασφαλείας του Κρεμλίνου τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις επικοινωνίες.
Η Μόσχα ήδη αποκλείσει κάθε πρόσβαση σε διεθνείς τοποθεσίες με θέματα σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας και τη Γεωργία, με το προφίλ θέσεων εργασίας, το site επικοινωνίας Linkedin, τη γαλλική ιστοσελίδα Dailymotion, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών βίντεο και στην οποία οι χρήστες μπορούν να φορτώσουν, να παρακολουθήσουν και να μοιραστούν τα βίντεο, καθώς και άλλα site.

ν

ν

 


Translate this post