Κίτρινα Γιλέκα: Διαδηλωτής έχασε το χέρι του (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ολόκληρο το χέρι του έχασε ένας διαδηλωτής των Κίτρινων Γιλέκων το Σάββατο στο Παρίσι, όταν εξερράγη πάνω του χειροβομβίδα των αστυνομικών.

Διαδηλωτής έχασε ολόκληρο το χέρι του, όταν εξερράγη πάνω του χειροβομβίδα. Πηγή: RUPTLY

ν

Ο ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ, νομίζοντας ότι επρόκειτο για δακρυγόνο, έσκυψε και πήρε το αντικείμενο που είχαν εκτοξεύσει προς το μέρος του οι αστυνομικές δυνάμεις, για να το πετάξει μακριά. Το αντικείμενο όμως ήταν χειροβομβίδα που εξερράγη πάνω του, με αποτέλεσμα να τραυματισεί σοβαρά στο δεξί του χέρι.
Αμέσως μετά την έκρηξη, φωτογραφίες που ανέβηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν το χέρι του άντρα που έχει σχεδόν διαλυθεί.
Το βίντεο που ακολουθεί με το τραγικό συμβάν, κατά την 13η εβδομάδα των κινητοποιήσεων εναντίον του Μακρόν, περιέχει σκληρές εικόνες.

ν

ν

Δεν είναι γνωστός ο τύπος της χειροβομβίδας που εξερράγη. Ένας μάρτυρας όμως που κινηματογραφούσε το περιστατικό, ο 21χρονος Cyprien Royer, δήλωσε ότι ο τραυματισμός προκλήθηκε από μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που εκτόξευσε η αστυνομία.
Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί δύο μήνες πριν με διαδηλωτή στο Μπορντώ, στις 8 Δεκεμβρίου 2018 (βλ. βίντεο παρακάτω), ενώ την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος διαδηλωτής, ο Ζερόμ Ροντρίγκες, έχασε το μάτι του με τον ίδιο τρόπο.

ν

ν

Παρά την πτώση του αριθμού των συμμετεχόντων στις μαζικές διαδηλώσεις συγκριτικά με αυτές που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να εμφανίζονται κάθε Σάββατο σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πολιτικές του γαλλικού προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι μετά από πορεία των διαδηλωτών που ξεκίνησε από τα Ηλύσια Πεδία.
ν

Εθελοντές γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον άνδρα που έχασε το χέρι του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στο Παρίσι. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Το αυτοκίνητο που φλέγεται κοντά στον Πύργο του Άιφελ ανήκει στην γαλλική αντιτρομοκρατική ομάδα «Vigipirate», γνωστή και ως «Operation Sentinelle». Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων συνεχίζονται, εξαιτίας της φτώχειας, της ανεργίας και της αύξησης των φόρων από την κυβέρνηση Μακρόν.
Παρά τις προσπάθειες αναχαίτισής του, το κίνημα βρίσκεται στις καρδιές των Γάλλων, ενώ υπάρχουν σχέδια για την δημιουργία κόμματος Κίτρινων Γιλέκων που θα κατέλθει αυτόνομο στις επικείμενες ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 23-26 Μαΐου 2019. 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ηγέτης του κινήματος των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Γαλλία την Τρίτη, όταν συναντήθηκε με τα μέλη των Κίτρινων Γιλέκων για να εκφράσει την υποστήριξή του.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στην Ιταλία, ενώ Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν την ιταλική «παρέμβαση».

ν

ν

 


Translate this post