Μπλόκο της Βενεζουέλας στην ανθρωπιστική βοήθεια (vid)

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η Ουάσιγκτον απαιτεί από τον Μαδούρο να ξεμπλοκάρει την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους Βενεζουελάνους.

Αεροφωτογραφία της γέφυρας Tienditas στα σύνορα Βενεζουέλας και Κολομβίας με μπλοκαρισμένες τις οδικές αρτηρίες για να μην φτάσει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια. Πηγή: Twitter/Mike Pompeo

 

ν

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Στον υπαρκτό «παράδεισο» του αριστερού Νίκολας Μαδούρο, τον οποίο υποστηρίζουν φανατικά τα αριστερά κόμματα της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, οι κάτοικοι συνεχίζουν να υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Και ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο στρατός της Βενεζουέλας απέκοψε την πρόσβαση σε μια γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία από όπου αναμενόταν να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, με τον πρόεδρο της χώρας Νίκολας Μαδούρο να προειδοποιεί ότι κανένας ξένος δεν θα εισέλθει στη Βενεζουέλα.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Χουάν Γουάιδο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, υποστηρίζει ότι μέχρι και 300.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον θάνατο εάν δεν παραδοθεί η βοήθεια.
ν

Σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια στο Σαν Κριστόμπαλ της Βενεζουέλας. 18 Ιανουαρίου 2018. Photo: Reuters / Carlos Eduardo Ramirez. Πηγή: Supplied
ν

Δύο άνθρωποι ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια της πλούσιας συνοικίας Sabana Grande του Καράκας, εξαιτίας της ακραίας έλλειψης τροφίμων στη Βενεζουέλα. 31 Ιανουαρίου 2019. Photo: Edilson Gamez. Πηγή: Supplied
ν

Διαδηλωτής στέκεται γυμνός μπροστά στις δυνάμεις ασφαλείας σε δρόμο του Καράκας, διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Photo: AFP / Ronaldo Schemidt. Πηγή: Supplied
ν

Τα φάρμακα τα βρίσκει κανείς στη μαύρη αγορά της La Parada, στα περίχωρα της Κοκούτα, στην Κολομβία, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Εικόνα: AP Photo / Fernando Vergara Πηγή: Supplied
ν

Ο Μαδούρο αφού δήλωσε ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα αποτελούσε τον πρόδρομο μιας ξένης επέμβασης στη χώρα του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και επέμεινε ότι «κανένας ξένος στρατιώτης δεν θα εισέλθει στη χώρα».
Ο στρατός της Βενεζουέλας, που στηρίζει τον Μαδούρο, απέκλεισε την πρόσβαση στη γέφυρα που συνδέει την Κουκούτα της Κολομβίας με την Ουρένια της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας ένα βυτιοφόρο και δύο τεράστια κοντέινερ.
Επίσης ο Μαδούρο απέκλεισε και τα λιμάνια της χώρας, ώστε να μην μπορεί να φτάσει βοήθεια από θαλάσσης.

ν

ν

Την παράδοση της βοήθειας συντόνιζε ο ίδιος ο Γουάιδο, ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 40 χώρες που τον έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία είναι ανάμεσα στις 20 χώρες της ΕΕ που στήριξαν επίσης τον Γουάιδο, αφότου ο Μαδούρο αγνόησε τις εκκλήσεις τους να ανακοινώσει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου.
Αντίθετα, χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα (που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια της Βενεζουέλας) αρνήθηκαν να το πράξουν.
ν


ν

Και ενώ η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγορεί για την τραγική κατάσταση τον Μαδούρο και του ζητά ν’ ανοίξει τα σύνορα της χώρας.
«Ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται απεγνωσμένα την ανθρωπιστική βοήθεια», έγραψε στο Twitter.
ν


ν

Όπως αναφέρει ο Guardian, η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούμενη από δύο κομβόι φορτηγών και επτά μικρότερων οχημάτων έφτασε σήμερα στη γέφυρα που έχει κλείσει ο Μαδούρο.
Τα φορτηγά στάθμευσαν κοντά σε αποθήκες, όπου μπορεί η βοήθεια να κρατηθεί, μέχρι να μοιραστεί στο λαό της πολύπαθης χώρας.
Αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν ότι για τον Νίκολας Μαδούρο η ανθρωπιστική κρίση είναι μια χαμένη υπόθεση, αφού είτε θα πρέπει να επιτρέψει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τον Γουάιδο, είτε θα μπλοκάρει την παράδοση, με κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες αντιδράσεις στους δρόμους της Βενεζουέλας.
ν

ν

 


Translate this post