Βιταμίνες κατά πονοκεφάλων και ημικρανίας

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β και το φολικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες.

ν

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λυν Γκρίφιθς (δεξιά), βρίσκονται στα τελικά στάδια των δοκιμών για την παραγωγή ενός χαπιού που θα μπορούσε να βοηθήσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες που μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μέρες.
Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β και του φυλλικού ή φολικού οξέος (γνωστού και ως βιταμίνη Β9) αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη λειτουργία ενός ενζύμου που συνδέεται με τους πονοκεφάλους.
Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχουν από ημικρανίες που οφείλονται σε μετάλλαξη του γονιδίου της ομοκυστείνης (MTHFR).
Η ομοκυστείνη είναι ένα σουλφυδρυλικό αμινοξύ, που σχηματίζεται από την ενδοκυττάρια απομεθυλίωση της μεθειονίνης της τροφής. Το ένζυμο MTHFR περιορίζει τη συγκέντρωση της ομοκυστείνης στο αίμα, εμποδίζοντας έτσι την τοξική της δράση προς το ενδοθηλιακό τοίχωμα των αγγείων. Η μεταλλαγμένη μορφή του ενζύμου, που προκύπτει από αντικατάσταση της θυμίνης από κυτοσίνη στη θέση 677, προκαλεί αύξηση της ομοκυστείνης στο αίμα και αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα θρομβοφιλίας.
Με άλλα λόγια, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με την ημικρανία, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής διαταραχής.
«Ένας παράγοντας για την αύξηση των επιπέδων του ενζύμου είναι οι βιταμίνες και η φάση 2 των δοκιμών που βρισκόμαστε τώρα έδειξε ότι μπορούν να κάνουν το ένζυμο να λειτουργήσει καλύτερα», λέει η επικεφαλής των ερευνών καθηγήτρια Λυν Γκρίφιθς.
«Η προληπτική θεραπεία δεν θα εξαλείψει τους πονοκεφάλους, αλλά θα μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητά τους», προσθέτει.
ν

Τα αχλάδια αποτελούν, μεταξύ άλλων, εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β2, φολικού οξέως και νιασίνης. Image: Supplied
ν

Ωστόσο, η καθηγήτρια Γκρίφιθς προειδοποιεί ότι η θεραπεία με το σύμπλεγμα των βιταμινών Β δεν λειτουργεί σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν υποστεί μετάλλαξη του γονιδίου.
Οι πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες και θέλουν να μάθουν αν έχουν υποστεί μετάλλαξη του γονιδίου MTHFR θα πρέπει να κάνουν τεστ DNA.
Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις ημικρανίες στην κορυφαία θέση ενός καταλόγου που περιλαμβάνει 20 αιτίες αναπηρίας. Οι ημικρανίες είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες.
Η μέχρι στιγμής έρευνα έχει εντοπίσει οκτώ γονίδια που συνδέονται με τους πονοκεφάλους και προκαλούν ναυτία, διαταραχές στην όραση, εκτεταμένα προβλήματα υγείας, ακόμη και προσωρινή παράλυση.
ν

 


Translate this post