Η ταπείνωση του Μακρόν από τα Κίτρινα Γιλέκα (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

«Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο Μακρόν με ένα βεβιασμένο χαμόγελο, υποσχόμενος στο γαλλικό λαό αυξήσεις τύπου Τσίπρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό με ένα γλυκανάλατο χαμόγελο εν ώρα κρίσης. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΟΠΩΣ επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν φάνηκε πολύ μικρός απευθυνόμενος χθες βράδυ στον γαλλικό λαό, δείχνοντας ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων.
«Θέλω να κηρύξω σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε να πάρει, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων είναι:
• Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ από τον επόμενο χρόνο, χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότη.
• Κατάργηση του φόρου στις υπερωρίες και μείωση των συνταξιοδοτικών εισφορών από το επόμενο έτος.
• Ζήτησε από τους εργοδότες να δίνουν, εφόσον μπορούν, ένα «επίδομα» στους εργαζόμενους στο τέλος του έτους.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θέλει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα: «Θέλω οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πιο πλούσιοι συμπολίτες να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει», είπε και πρόσθεσε ότι θα οργανώσει συνάντηση μαζί τους αυτήν την εβδομάδα, για να πάρει αποφάσεις. Και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί και με τους δημάρχους όλης της χώρας.
«Θα απαντήσουμε στις επείγουσες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, διατηρώντας τις δαπάνες μας υπό έλεγχο, αλλά χωρίς στροφές 180 μοιρών», κατέληξε.
ν

Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε ότι δεν κατάλαβε τίποτα από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι το στυλ ηγεσίας του έχει «βλάψει» τους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι «ο βαθύς θυμός τους είναι δίκαιος». Είπε ακόμη ότι θεωρεί τον εαυτό του μερικώς υπεύθυνο για την έναρξη των οργισμένων διαμαρτυριών.
ν

Φοβάται μια νέα γαλλική επανάσταση

Δείχνοντας ότι φοβάται έναν γενικό ξεσηκωμό, είπε ότι δεν πρέπει κάποιοι να εκμεταλλεύονται την παράδοση που έχει η Γαλλία σε επαναστατικά κινήματα υπέρ της ελευθερίας, και ότι καμία οργή δεν δικαιολογεί την επίθεση σε καταστήματα ή κατά της αστυνομίας.
Θέλοντας να μεταθέσει τις ευθύνες από τον ίδιο και την προφανή ανικανότητά του να αναστηλώσει το χαμένο γόητρο της Γαλλίας που σύρεται δουλικά πίσω από τη Γερμανία, είπε:
«Αναγνωρίζω ότι υπάρχει θυμός και αγανάκτηση μεταξύ των πολιτών σχετικά με το κόστος ζωής, αλλά δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια για τους ανθρώπους που παρακινούν το λαό σε βίαιες διαμαρτυρίες».
Και συνέχισε: «Δεν ξέχασα τι είπα όταν ήμουν υποψήφιος. Θέλω τα παιδιά μας στη Γαλλία να ζήσουν καλύτερα από εμάς».
Οι δηλώσεις του, πάντως, δεν έδειξαν να πείθουν τους Γάλλους ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.
«Ο Μακρόν στην ομιλία του είχε (στο στόμα) ένα χαμόγελο που δείχνει ότι δεν νοιάζεται για το δικό μας στόμα», γράφει μια ανάρτηση στο Twitter.
ν

ν

Να σημειωθεί ότι από τότε που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέλαβε τα ηνία της οικονομικής διαχείρισης η Γερμανία, η βιομηχανία της Γαλλίας υπέστη κάμψη κατά 50% προς όφελος φυσικά των Γερμανών βιομηχάνων.
ν

Ο Μακρόν απείλησε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια για όσους που παρακινούν το λαό σε βίαιες διαμαρτυρίες. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο Μακρόν κατήγγειλε τη βία κατά των αστυνομικών, δεν στηλίτευσε όμως τη βία των αστυνομικών κατά των αναπήρων, όπως δείχνει το βίντεο που ακολουθεί.

ν

ν

Το περασμένο Σάββατο (8 Δεκεμβρίου), τα Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωσαν για τέταρτη φορά στο Παρίσι (Πράξη 4) και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας (Μασσαλία και Μπορντό), σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην οικονομική πολιτική του Μακρόν. Μια πολιτική που φτωχοποιεί το λαό και νοιάζεται για τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Συνολικά, αναπτύχθηκαν 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες σε όλη τη χώρα, με 8.000 από αυτούς στο Παρίσι. Επίσης έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού δεκάδες αστυνομικά αυτοκίνητα, ελαφρά θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού σε μια προσπάθεια να καταστείλουν την εξέγερση.
ν

Τα Κίτρινα Γιλέκα απαιτούν πλέον την απομάκρυνση του Μακρόν και καλούν τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Η εφημερίδα Le Parisien αφού χαιρέτησε την ομιλία του Μακρόν ως «στιγμή της αλήθειας», προειδοποίησε ότι εάν ο Γάλλος πρόεδρος δεν καταφέρει να κατευνάσει την οργή, «η Γαλλία θα εισέλθει σε μια επικίνδυνη περίοδο πολιτικής αστάθειας».
Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του Μακρόν ήταν στις 27 Νοεμβρίου, όταν είπε ότι δεν θα αλλάξει πολιτική ενδίδοντας σε μερικούς «κακοποιούς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Benjamin Griveaux χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικές τις απαιτήσεις των Κίτρινων Γιλέκων για μείωση φορολογίας και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν ο Γάλλος πρόεδρος μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα.
«Δεν έχει κάποιο μαγικό ραβδάκι για να λύσει μεμιάς όλα τα προβλήματα», δήλωσε.
Οι διαδηλωτές πάντως δεν εντυπωσιάστηκαν από τα 100 ευρώ που υποσχέθηκε ο Μακρόν και συνέχισαν τον αποκλεισμό των οδών εθνικής κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο.
ν

Οι διαμαρτυρίες έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαιρ επιθεωρώντας τις καταστροφές σε μια γειτονιά του Παρισιού. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Οι ταραχές στο Παρίσι και την υπόλοιπη χώρα, που άρχισαν στις 17 Νοεμβρίου, έχουν πλήξει σοβαρά το λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό και τη βιομηχανία, καθώς τα οδοφράγματα που στήνουν τα Κίτρινα Γιλέκα διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα.
ν

Από 8 έως 10 δισ. ευρώ τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο Ντισόπτ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος.
Η επόμενη διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων (Πράξη 5) έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.
ν

 


Translate this post