Η Γαλλία ετοιμάζεται για τον β΄ γύρο στις 14 Δεκεμβρίου

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τα Κίτρινα Γιλέκα ετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση που θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση του ισχυρού συνδικάτου CGT.

Τα Κίτρινα Γιλέκα διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις που πρόκειται να γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 στα καύσιμα, που θα προκαλέσουν κύμα αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα προϊόντα. Image: Supplied

ν

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ του Παρισιού Αν Ινταλγκό υπολογίζει «μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ» το ύψος των ζημιών, που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων το Σάββατο, στο περιθώριο της διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι, μονάχα για τις καταστροφές στους υπαίθριους αστικούς χώρους, όπως δήλωσε η ίδια στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3.
Αυτή η εκτίμηση, που δεν είναι πλήρης, δεν αφορά τα καταστήματα ούτε την Αψίδα του Θριάμβου, που στοχοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές το Σάββατο.
Από το Σάββατο το βράδυ, δημοτικοί υπάλληλοι καθάρισαν «900 κυβικά μέτρα μπάζων» και απομάκρυναν «περισσότερα από 200 απομεινάρια» καμένων αυτοκινήτων, διευκρίνισε η Ινταλγκό.
ν

Νέοι, άνδρες, με λευκό ποινικό μητρώο και οικονομικές δυσκολίες:
το προφίλ των συλληφθέντων στις ταραχές του Παρισιού

Είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες μέσης ηλικίας χωρίς ποινικό μητρώο που προέρχονται απ’ όλη τη Γαλλία: τα Κίτρινα Γιλέκα που οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα στο αυτόφωρο, μετά τις ταραχές του Σαββάτου στο Παρίσι δεν ταιριάζουν –τουλάχιστον οι περισσότεροι– στο προφίλ του ταραξία ή του παραβάτη του νόμου. Αυτό αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από τους 363 ανθρώπους που τέθηκαν υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον οι 57 οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστήριο. Η δίκη πολλών άλλων αναβλήθηκε για αργότερα, κάποιοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.
Στο εδώλιο, πολλοί κατηγορούμενοι εξηγούν ότι μετά βίας βγάζουν τον μήνα, εξαιτίας των χαμηλών μισθών τους, των δανείων ή των φόρων, άλλοι όμως ζουν πιο άνετα. Αρκετοί έχουν ποινικό μητρώο αλλά για πάρα πολλούς η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχαν στη ζωή τους. Σχεδόν όλοι διαβεβαιώνουν ότι πήγαν να διαδηλώσουν ειρηνικά και μετανιώνουν για την τροπή που πήραν τα πράγματα.
Παρά τις ποινές που επιβλήθηκαν, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο. Και αυτή τη φορά θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες στον αγώνα ενάντια στην γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, όπως έγινε και στις 30 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

ν

ν

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έδρασαν ως προβοκάτορες

Κανείς ωστόσο από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που έδρασαν ως προβοκάτορες δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας να προβαίνουν σε καταστροφές και μετά να πηγαίνουν σε οχήματα της Αστυνομίας για να αλλάξουν ρούχα.
Ο Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα σε αντίθεση με τα Κίτρινα Γιλέκα έχει βυθιστεί στα Τάρταρα (20% για τον μακρόν, 80% για τα Κίτρινα γιλέκα), κάνει αγώνα με το χρόνο για να κατευνάσει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
ν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση την οποία δεν μπορεί να χειριστεί. Photo: AFP/Geoffroy Van der Hasselt. Πηγή: Supplied
ν

Ωστόσο τηρεί σιγή ιχθύος, στέλνοντας στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργό του για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του από την εκλογή του το 2017.
«Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ περιμένει απαντήσεις», «Κύριε πρόεδρε, χρειάζονται απαντήσεις», ήταν οι τίτλοι αντίστοιχα των γαλλικών εφημερίδων Le Figaro και Le Parisien.
ν

Νέος γύρος αναμετρήσεων στις 14 Δεκεμβρίου;

Πέραν των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και στη Γερουσία την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η συζήτηση αυτή θα καταλήξει σε κάποια ψηφοφορία.
Την ίδια ώρα ωστόσο το συνδικάτο CGT κάλεσε σε νέα μεγάλη κινητοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα την άμεση αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
«Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφερόμενο στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, την οργή του οποίου σημειώνει ότι συμμερίζεται.
Όμως το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων απορρίπτει την πρόταση του CGT, καθώς πιστεύει ότι προσπαθεί να «καπελώσει» τις λαϊκές κινητοποιήσεις και να τις εκτονώσει προς όφελος της κυβέρνησης Μακρόν.

ν

ν

 


Translate this post