Επανάσταση στη Γαλλία – Στρατός στους δρόμους του Παρισιού (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Μακρόν εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, με τον στρατό να αναπτύσσεται στην γαλλική πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση των εξεγερμένων πολιτών.

Μια γαλλική σημαία κυματίζει με φόντο μια από τις φωτιές που άναψαν οι εξεγερμένοι Γάλλοι. Photo: Abdulmonam EASSA / AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΑΛΛΟΥ περιμέναμε δικτατορία και συγκεκριμένα στην Ελλάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από ένα στημένο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο που θα προκαλούσε ο Ερντογάν, αλλού όμως επιβλήθηκε. Την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουκρανία (κατόπιν εντολών από το Βερολίνο) και τώρα, όπως όλα δείχνουν, στην Γαλλία, από έναν ακόμη «φίλο του λαού» και «ευρωπαίο δημοκράτη», τον Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο ίδιος δεν τολμά βέβαια να το πράξει ανοιχτά. Έτσι, έβαλε την Αστυνομία να ζητήσει την παρέμβαση του Στρατού στους δρόμους του φλεγόμενου Παρισιού, με το πρόσχημα ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Για να τηρηθούν τα προσχήματα, το συνδικάτο των Γάλλων αστυνομικών, το ALLIANCE PN, «κάλεσε» τον Γάλλο πρόεδρο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Παρίσι για τον έλεγχο της κατάστασης, επειδή τάχα πρόκειται για «αστικό ανταρτοπόλεμο».
ν


ν

Την ίδια ώρα και μετά τη λεηλασία ενός αστυνομικού αυτοκινήτου και την κλοπή οπλισμού από αυτό, ελεύθεροι σκοπευτές έκαναν την εμφάνισή τους σε κεντρικά κτίρια στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, προκειμένου να εξουδετερώσουν πιθανά οπλισμένους διαδηλωτές.
(Το Νοέμβριο του 1967 στην Αθήνα, κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η χούντα είχε τοποθετήσει στους γύρω δρόμους ελεύθερους σκοπευτές για να χτυπήσουν το άοπλο πλήθος).
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες από την ανάπτυξη ελεύθερων σκοπευτών σε καίρια σημεία του Παρισιού.
ν


ν

Σε ότι αφορά την κατάσταση στο Παρίσι εξακολουθεί να είναι απελπιστική. Από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν το Σάββατο πεδία μάχης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές, με πρώτους τα Κίτρινα Γιλέκα, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να πέσει ο Μακρόν.
ν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μια μέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Οι Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους, για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο. Ένα μήνυμα ότι δεν μπορούν πλέον άλλο να ζήσουν με αυτήν την δυσαρμονία ανάμεσα στο λαό και την εξουσία.
Όπως τονίζουν «διαδηλώνουμε, γιατί έχουμε τον χειρότερο πρόεδρο».
Για πόσο θα συνεχίσουν; Η απάντηση που δίνουν δεν αφήνει περιθώριο για οποιαδήποτε παρερμηνεία: «Για πολύ ακόμα, μια εβδομάδα, δύο, ένα μήνα, δεν υπάρχει όριο. Η αποφασιστικότητά μας παραμένει αλύγιστη».
ν


ν

Ένα αυτοκίνητο καίγεται κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων από τα Κίτρινα Γιλέκα (Gilets jaunes) που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και για το κόστος διαβίωσης στο Παρίσι. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να αντέξουν τα δακρυγόνα που έπεσαν στην Αψίδα του Θριάμβου για την απώθηση των εξεγερμένων Παριζιάνων. Image: Supplied
ν

Ο Μακρόν πραγματοποίησε επείγουσα σύσκεψη στο μέγαρο των Ηλυσίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ συνεργεία του δήμου άρχισαν να απομακρύνουν τα καμένα αυτοκίνητα, τα σπασμένα γυαλιά και τα γκράφιτι από τη φημισμένη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και άλλες γνωστές συνοικίες του Παρισιού.
ν

Δικτατορία και στη Γαλλία;

Οι εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, υπό τον «μανδύα» της επιβολής κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης», γιατί «θα χυθεί άφθονο αίμα και οι αστυνομικοί θα αντιμετωπιστούν ως εχθρική δύναμη», όπως είπαν.
Κατόπιν αυτού, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει όχι στην επιβολή άμεσης δικτατορίας, αλλά έμμεσης, με την «αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας με πιο στρατιωτικό χαρακτήρα» στις αποστολές τους για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων.
Μια απόφαση που σίγουρα και αυτή θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
ν

Οι Γάλλοι ξεσηκώθηκαν με αφορμή την αύξηση των τιμών των καυσίμων και του κόστους διαβίωσης, στην πραγματικότητα όμως επειδή έχουν αγανακτήσει με τον Μακρόν, τον οποίο κατ’ ουσίαν κατευθύνει το Βερολίνο. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει ενισχύσει τις δυνάμεις που φρουρούν το προεδρικό μέγαρο, ενώ έχει δημιουργήσει γύρω του φρουρά «πραιτωριανών» από άνδρες των ειδικών σωμάτων ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσει να διαφύγει στην περίπτωση που ο εξεγερμένος λαός θελήσει να τον συλλάβει.

ν

ν

Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί 412 διαδηλωτές και ότι υπάρχουν 133 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 23 αστυνομικών, καθώς οι εξεγερμένοι κάτοικοι κατέσκαψαν κυριολεκτικά τους δρόμους της πρωτεύουσας το Σάββατο.
Σύμφωνα με τις αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι από το Μάιο του 1968.
Η πολιτική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε τότε, άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ.
ν

Επεισόδια και στις Βρυξέλλες

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στις Βρυξέλλες, όχι τόσο εκτεταμένα όσο στο Παρίσι, αλλά σίγουρα με το ίδιο πάθος σε ότι αφορά τους διαδηλωτές, των οποίων τα αιτήματα είναι τα ίδια με αυτά των Γάλλων: δουλειά, όχι αυξήσεις στα βασικά κόστη επιβίωσης και όχι προσλήψεις αλλοδαπών με χαμηλότερα μισθολόγια στις δικές τους θέσεις εργασίας.

ν

ν

 


Translate this post