Βίαιες διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Παρίσι (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του Μακρόν συγκλονίζουν το Παρίσι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”.
• Πάνω από 100 τραυματίες και 250 συλλήψεις.
• «Διαδηλώνουμε, γιατί έχουμε τον χειρότερο πρόεδρο».

Ένα αυτοκίνητο φλέγεται μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Image: Supplied

ν

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ πλούσιους, τίποτα για τους φτωχούς». Αυτό είναι το νέο σύνθημα του Εμμανουέλ Μακρόν που έχει κάνει τους Γάλλους να στραφούν εναντίον του.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που υφίσταται εδώ και οκτώ χρόνια τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν οι καθοδηγούμενες από το Βερολίνο κυβερνήσεις των μνημονίων, στην οποία ο κόσμος κοιμάται και δεν αντιδρά αν και η χώρα βαδίζει προς την καταστροφή, στη Γαλλία ο λαός αντιδρά δυναμικά και κατεβαίνει στους δρόμους, παρακινημένος όχι από πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις, αλλά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ν

Μυρίζει επανάσταση

«Μυρίζει επανάσταση: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 250 συλλήψεις ενώ επισήμως καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 τραυματισμοί.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, οι Γάλλοι βρίσκονται έξω, στους δρόμους, για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο. Ένα μήνυμα ότι δεν μπορούν πλέον άλλο να ζήσουν με αυτήν την δυσαρμονία ανάμεσα στο λαό και την εξουσία.
Μιλώντας στο euronews, ένας από τους διαδηλωτές τόνισε ότι «διαδηλώνουμε, γιατί έχουμε τον χειρότερο πρόεδρο».
Ερωτηθείς για το αν τα “κίτρινα γιλέκα” θα μείνουν κι άλλο στους δρόμους, η απάντηση δεν άφησε περιθώριο για οποιαδήποτε παρερμηνεία: «Ναι, για πολύ ακόμα, μια εβδομάδα, δύο, ένα μήνα, δεν υπάρχει θέμα. Η αποφασιστικότητά μας παραμένει».
Το κατεστημένο αντιδρά, προσπαθώντας να σαμποτάρει το κίνημα:
«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των «κίτρινων γιλέκων”», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία στις 15:00 τοπική ώρα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα 2/3 των Γάλλων συμπαραστέκονται στην εξέγερση των “κίτρινων γιλέκων”.
ν

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις κατά του Μακρόν μεταφέρθηκαν από την επαρχία στο Παρίσι, όπου ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί με αφορμή την ανατίμηση των καυσίμων. Πηγή: Reuters
ν

Οι Γάλλοι, που ξεγελάστηκαν όπως και άλλοι λαοί από τους δικούς τους ηγέτες, αντιλαμβάνονται τώρα το λάθος που έκαναν ψηφίζοντας τον Μακρόν.
Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο μεταξύ, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ότι δεν θα δεχτεί «ποτέ τη βία» (άλλωστε ανθρωπάκι είναι) που ξέσπασε στο Παρίσι γύρω από μια συγκέντρωση του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” και τόνισε ότι «το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού».
«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.
Ο Μακρόν αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις έπειτα από μια μέρα ταραχών στο Παρίσι, αλλά δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στις κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ τα “κίτρινα γιλέκα” έχουν δημιουργήσει μπλόκο στα γαλλοϊταλικά σύνορα, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ουρές φορτηγών εκατέρωθεν των συνόρων, ενώ οι οδηγοί τους δεν ήξεραν τι να κάνουν για να κινηθούν και να φτάσουν στον προορισμό τους.
Είναι φανερό ότι όπως η Μέρκελ και οι μανδαρίνοι των Βρυξελλών, έτσι και ο Μακρόν έχει φτάσει στο τέλος της πολιτικής διαδρομής του, αλλά δείχνει να μην το έχει αντιληφθεί, ζώντας στον γυάλινο πύργο της εξουσίας.

ν

ν

 


Translate this post