Ιταλία: Εγκρίθηκε ο αντιμεταναστευτικός νόμος του Σαλβίνι

Κατηγορία NEWS, Μεταναστευτικό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε την Τετάρτη τον αντιμεταναστευτικό νόμο, που προωθούσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

ν

Η ΚΑΤΩ Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου που κάνει πολύ πιο αυστηρή την πολιτική της χώρας ως προς τη μετανάστευση, όπως επεδίωκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
Η ιταλική Βουλή ενέκρινε το κείμενο –όπως είχε ήδη κάνει η Γερουσία στις αρχές του Νοεμβρίου– με 396 ναι, έναντι 99 όχι.
Η κυβέρνηση που έχουν σχηματίσει η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) μετέτρεψε την ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου σε διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου. Δεκατέσσερις βουλευτές του M5S απείχαν από την ψηφοφορία της Τετάρτης.
Το κείμενο κάνει πολύ πιο σκληρή την πολιτική της Ιταλίας έναντι των μεταναστευτικών ροών. Αντικαθιστά ιδίως τις άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, διετούς διάρκειας, που το τρέχον διάστημα παραχωρούνται σε περίπου 25% των αιτούντων άσυλο, με διάφορες άλλες, βραχύτερες άδειες παραμονής, όπως η «η ειδική προστασία», διάρκειας ενός έτους, ή η άδεια παραμονής εξαιτίας «φυσικής καταστροφής στη χώρα καταγωγής», διάρκειας έξι μηνών, μεταξύ άλλων.
Προβλέπει επίσης κατεπείγουσες διαδικασίες απέλασης κάθε αιτούντα άσυλο που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνος» από τις αρχές.
Ακόμη, αναδιοργανώνει το σύστημα υποδοχής των αιτούντων άσυλο (146.000 μετανάστες στα τέλη του Οκτωβρίου), οι οποίοι πλέον θα μεταφερθούν σε μεγάλα κέντρα, για λόγους εξοικονόμησης πόρων.
Σε ό,τι αφορά την πτυχή της ασφάλειας, το κείμενο προβλέπει την γενίκευση της χρήσης όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, αλλά και των εκκενώσεων κατειλημμένων από τους μετανάστες κτιρίων.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, όπως είχε δεσμευθεί το 2016 η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο ο κεντροαριστερός τότε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που πειθαρχούσε στις εντολές των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Η συγκυβέρνηση Λέγκας/M5S δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου στο Μαρακές, όπου αναμένεται να επικυρωθεί το αμφιλεγόμενο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, «επιφυλασσόμενη να εφαρμόσει ή όχι το κείμενο μόνο αφού αποφανθεί το κοινοβούλιο για το περιεχόμενό του», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.
ν

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, ένα μη δεσμευτικό κείμενο έκτασης 25 σελίδων, συντάχθηκε από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου με το πρόσχημα της ρύθμισης των μεταναστευτικών ροών, στην πραγματικότητα όμως θέλει να καταστήσει την παράνομη μετανάστευση ανθρώπινο δικαίωμα.
Το Σύμφωνο, το οποίο είχαν υπογράψει αρχικά 190 χώρες τον Σεπτέμβριο του 2016, προβλέπει την απεριόριστη είσοδο μεταναστών στις χώρες του δυτικού κόσμου, χωρίς τη χρήση εγγράφων ή την ύπαρξη κάποιας αιτιολογίας. Κάθε μετανάστης θα μπορεί να πηγαίνει ελεύθερα, χωρίς προσωπικά έγγραφα, σε όποια χώρα επιθυμεί, η δε χώρα υποδοχής υποχρεούται να του παράσχει άσυλο, στέγη, τροφή, χρήματα, φάρμακα, μετακίνηση, απεριόριστη διαμονή και ό,τι άλλο αυτός επιθυμεί, εντελώς δωρεάν.
Όταν αυτά έγιναν γνωστά, πολλές χώρες άρχισαν να αποχωρούν, καθώς το Σύμφωνο, που καταργεί στην πράξη τα σύνορα, αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία κάθε χώρας.
Έτσι, πλην Γαλλίας και Γερμανίας, που έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να υπογράψουν το Σύμφωνο, μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Λιχνενστάιν και η Ελβετία έχουν γνωστοποιήσει πως δεν θα το υπογράψουν. Το ίδιο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
ν

 


Translate this post