Ένας νεκρός, 200 τραυματίες σε διαδήλωση κατά Μακρόν

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια γυναίκα σκοτώθηκε το Σάββατο και 226 άλλοι τραυματίστηκαν, επτά από αυτούς σοβαρά, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στη Γαλλία κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

ν

ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ στην οικονομική πολιτική του Μακρόν, που θέλει να επιβάλει τη διαβόητη γερμανική λιτότητα και ακρίβεια στο γαλλικό λαό, περίπου 283.000 άτομα ξεσηκώθηκαν παίρνοντας μέρος σε 2.000 διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα.
Μια γυναίκα σκοτώθηκε και τουλάχιστον 226 άνθρωποι τραυματίστηκαν, επτά από αυτούς σοβαρά. Άλλοι 117 διαδηλωτές συνελήφθησαν, με 73 από αυτούς να βρίσκονται υπό κράτηση, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Η γυναίκα, που ήταν μια από τους διαδηλωτές, σκοτώθηκε όταν μια άλλη γυναίκα που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο πανικοβλήθηκε μπροστά σε ένα οδόφραγμα των διαδηλωτών και έπεσε πάνω της.
Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό συνέβη στην πόλη Pont-de-Beauvoisin, βόρεια της Γκρενόμπλ, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Σε ένα οδόφραγμα, περίπου 40 διαδηλωτές άρχισαν να ταρακουνούν το αυτοκίνητο μιας γυναίκας που απαιτούσε να σηκώσουν το οδόφραγμα για να περάσει, με αποτέλεσμα εκείνη να χάσει την ψυχραιμία της και να πέσει πάνω σε μια άλλη γυναίκα σκοτώνοντάς την
Η οδηγός του οχήματα βρίσκεται υπό κράτηση.
Αρκετοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο Arras στο βόρειο τμήμα της χώρας ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε επίσης από ένα αυτοκίνητο που πέρασε από πάνω του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.
Ολόκληρη η Γαλλία συνταράχτηκε από το κύμα διαμαρτυριών ενάντια στις αυξημένες τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης και στα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα των οχημάτων.
Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια από αυτές τις κινήσεις ζητούσε από τους διαδηλωτές να βγουν στο δρόμο φορώντας κίτρινα γιλέκα υψηλής ορατότητας.
Άλλες κινήσεις ζήτησαν να στηθούν οδοφράγματα που θα παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, όπως και έγινε, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και η «επιχείρηση σαλιγκάρι», όπου διαδηλωτές καταλαμβάνουν τμήματα εθνικών οδών και κάθονται ή περπατούν αργά στο οδόστρωμα, καθυστερώντας σκοπίμως την κίνηση των οχημάτων.
Η εφημερίδα Le Monde ανέφερε την Παρασκευή ότι οι αρχές περίμεναν περίπου 1.500 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Από αυτές μόνο 100 είχαν δηλωθεί στις τοπικές αρχές, κάτι που απαιτείται στη Γαλλία για να πάρεις την άδεια.
Μια πρόσθετη δύναμη 3.000 στρατιωτών αναπτύχθηκε στους τόπους συγκέντρωσης σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανέφερε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFMTV επικαλούμενος πηγές της αστυνομίας

ν

ν

Πολιτική επιδομάτων

Σύμφωνα με τις νόρμες του Βερολίνου και των Βρυξελλών, οι κυβερνήσεις των διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να συγκρατήσουν οποιαδήποτε ιδιωτική ανάπτυξη και ευημερία με επιδοματικές πολιτικές και τους λαούς να βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας.
Όπως και στην Ελλάδα, στόχος, μέσω της υπερφορολόγησης, είναι η φτωχοποίηση του πληθυσμού, ο πλουτισμός των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, και η συγκέντρωση χρημάτων που θα καταλήγουν στα γερμανικά ταμεία.
Αυτή η πολιτική μάλιστα θεωρείται «φιλάνθρωπη». Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που ανακοίνωσε την παροχή κινήτρων για τη στήριξη των οδηγών, συμπεριλαμβανομένης της επιχορήγησης των φτωχότερων οικογενειών με επίδομα ύψους 4.000 ευρώ για την αντικατάσταση των παλαιότερων και λιγότερο οικονομικών οχημάτων.
Όπως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπου άλλα λέει ο πρωθυπουργός και άλλα οι υπουργοί του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι αμείλικτες απέναντι σε όσους παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Φιλίπ απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στα σχέδια της κυβέρνησης που σκοπεύει να αυξήσει την τιμή της βενζίνης κατά 4 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 7 λεπτά το λίτρο.
Η ιστοσελίδα change.org έχει δεχτεί τις υπογραφές 800.000 και πλέον Γάλλων που αντιτίθενται με σφοδρότητα στην πολιτική λιτότητας του Εμμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, θεωρώντας ότι η διαμαρτυρία είχε οργανωθεί από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν «Εθνικός Συναγερμός».
Οι επικεφαλής όμως της αντιπολίτευσης από την κεντροδεξιά και την αριστερά υποστήριξαν τις διαμαρτυρίες.
ν

 


Translate this post