Μη περικοπή των συντάξεων από το Euroworking Group

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τη μη περικοπή των συντάξεων αποφάσισε σήμερα το Euroworking Group, αλλά η ΕΕ αναγκάζει τους Έλληνες να πληρώσουν 3 δισ. επιπλέον σε φόρους.

ν

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ δωράκι της Μέρκελ στον ευνοούμενό της Αλέξη Τσίπρα πρέπει να θεωρείται η σημερινή απόφαση του Euroworking Group για μη περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ευρέως θετικοί» ήταν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Euroworking Group για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων.
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Τυπικά, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μαζί με τις επίσημες συστάσεις της Επιτροπής που θα δημοσιευθούν στις 21 Νοεμβρίου.
«Δυνατό» χαρτί της κυβέρνησης υπήρξε το γεγονός ότι εφέτος πέτυχε διπλάσιο από τις προβλέψεις πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο της φετινής χρονιάς (6,46 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,58 δισ. ευρώ).
ν

Πού οφείλεται το «υπερπλεόνασμα»

Ωστόσο, το υπερπλεόνασμα επιτεύχθηκε μόνον και μόνον επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει ακάθεκτη –παρά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ– τις «αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων του 2012» (τότε που υποσχόταν ως αντιπολίτευση ότι θα δώσει 13η και 14 σύνταξη κτλ.), οι οποίες, όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας πριν μια εβδομάδα, ανέρχονται σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!
Επιπλέον αυτών, όμως, από το 2016 κατέκοψε τις νέες συντάξεις, ενώ επέβαλε και νέους φόρους (ΦΠΑ 24% παντού) και ασφαλιστικές εισφορές που τις πληρώνουν αδιακρίτως συνταξιούχοι και εν ενεργεία ασφαλισμένοι.
Το υπερπλεόνασμα δεν είναι πραγματικό υπερπλεόνασμα. Είναι ανύπαρκτο και δεν οφείλεται στην ανάπτυξη και στην «υπεραπόδοση της Οικονομίας» (όπως λένε στην κυβέρνηση) αλλά στο ότι κόπηκαν 2 δισ. ευρώ από κρατικές δαπάνες στο 10μηνο, ενώ εισπράχθηκαν αντίστοιχα 800 εκατομμύρια επιπλέον φόροι.
ν

3 δισ. επιπλέον φόροι

Παρά τα θετικά νέα, οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε επιπλέον λιτότητα και σε πρόσθετους φόρους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, που βέβαια θα κληθεί να τους πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Η κυβέρνηση καλώς έπραξε και ζήτησε τη μη περικοπή και άλλο των ήδη τσεκουρωμένων συντάξεων. Δεν πρόκειται όμως για επιτυχία, όπως διατυμπανίζει. Γιατί με το ένα χέρι πήρε, με το άλλο έδωσε. Τι έδωσε; Θυσίασε τα 550 εκατ. ευρώ που θα πήγαιναν σε δημόσιες επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που αποτελούσαν μέρος ενός σημαντικού «πακέτου» μέτρων κοινωνικής πολιτικής συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ το οποίο θα δινόταν το 2019 με σκοπό να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στις σημαντικές εισοδηματικές απώλειες που θα προκαλούσε η περικοπή των συντάξεων. Το «πακέτο» αυτό δεν θα δοθεί πλέον.
Το θηριώδες φετινό υπερπλεόνασμα απλώς εξυπηρετεί τα προεκλογικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα (και όχι τη χώρα και την οικονομία της), ο οποίος ήθελε με αυτό τον τρόπο να αποσπάσει τη σημερινή συγκατάθεση του Euroworking Group. Σαν αποτέλεσμα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εξέδωσε πρόβλεψη ότι και το 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ (ή περίπου 6,5 δισ. ευρώ).
Με δεδομένο ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων είναι γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο, σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 3 δισ. θα αντληθούν από επιπλέον φόρους για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει 3 δισ. ευρώ επιπλέον λιτότητα, μέσα σε 10 μήνες μόλις, για να ισχυρίζεται η κυβέρνηση στους δανειστές ότι δεν χρειάζονται περικοπές 2,065 δισ. το χρόνο στις παλαιές συντάξεις, από το 2019 και μετά!
Για να «σώσει» δηλαδή τους παλαιούς συνταξιούχους από περικοπές 2,065 δισ. ευρώ, υποβάλλει αυτούς και όλη την ελληνική οικονομία σε υπέρμετρη λιτότητα (3 δισ. ευρώ), ενώ στερεί από τους ίδιους και τις συντάξεις 4,5 δισ. ευρώ ανά έτος, που τα ζητάνε πλέον δικαστικά ως αναδρομικά!
Και αυτό τη στιγμή που ο τζίρος στην αγορά ήταν μειωμένος κατά 7% στις χειμερινές ενδιάμεσες εκπτώσεις σε σχέση με πέρυσι, βυθίζονται οι τιμές των μετοχών των τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank), τα τιμολόγια της ΔΕΗ πρόκειται να αυξηθούν κατά 40% τη νέα χρονιά κτλ.
ν

Η οικονομία πεθαίνει από ασφυξία

Ο Οκτώβριος έσπασε όλα τα ρεκόρ οφειλών προς το Δημόσιο. Όπως σημειώνει το Liberal, για πρώτη φορά 4,3 εκατομμύρια ΑΦΜ εμφανίζονται να χρωστούν περισσότερα από 182 δισ. στην Εφορία και άλλα 35 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικά τον Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που τους αναλογούσε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να συμπεράνει κάποιος ότι περίπου οι ίδιοι άνθρωποι είναι βαθιά βουτηγμένοι στα ιδιωτικά χρέη και βασανίζονται από «κόκκινα» δάνεια 88 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο.
Το υποζύγιο ξεψυχά.
ν

 


Translate this post