Οι πρώτοι Κεντροαμερικανοί μετανάστες έφτασαν στα σύνορα των ΗΠΑ (vid)

Κατηγορία NEWS, Μεταναστευτικό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι πρώτοι μετανάστες από το καραβάνι της Κεντρικής Αμερικής έφτασαν μπροστά στο τείχος των ΗΠΑ, ενώ χιλιάδες άλλοι προσεγγίζουν την Τιχουάνα.

Οι πρώτοι Κεντροαμερικανοί σκαρφαλώνουν στο τείχος που υπάρχει κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Image: Supplied

ν

ΠΕΡΙΠΟΥ 20 Κεντροαμερικανοί, η προφυλακή του καραβανιού των μεταναστών που έφυγαν από την Ονδούρα πριν από ένα μήνα για να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, σκαρφάλωσαν στον συνοριακό φράχτη στην Τιχουάνα, στη νότια Καλιφόρνια την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.
Οι μετανάστες κάθισαν στην κορυφή του φράχτη για περίπου 20 λεπτά και απηύθυναν έκκληση στην αμερικανική περίπολο που υπήρχε εκεί να τους αφήσει να μπουν. Οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν και τελικά οι μετανάστες αποχώρησαν, όπως μετέδωσε το κανάλι Fox από το Σαν Ντιέγκο.
Στα δυτικά, ο φράχτης ο οποίος χωρίζει το Μεξικό από το Σαν Ντιέγκο και το κρατικό πάρκο Border Field, εκτείνεται έως τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στην αμερικανική πλευρά των συνόρων περιπολούσαν συνοριακοί φύλακες πάνω σε άλογα και τροχοφόρα οχήματα του στρατού.
Μερικοί μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ κολυμπώντας στη θάλασσα, αλλά απωθήθηκαν, χωρίς το περιστατικό να λάβει άλλες διαστάσεις.
Αυτή η ομάδα ήταν μέρος μιας ομάδας περίπου 360 Κεντροαμερικανών που έφτασαν την Τρίτη στην Τιχουάνα, στη νότια Καλιφόρνια, και αποτελεί την κεφαλή του καραβανιού των 5.000-7.000 μεταναστών που πλησιάζει προς τα σύνορα των ΗΠΑ.
«Αισθάνομαι χαρούμενος, αισθάνομαι ευτυχής και ευχαριστώ τον Θεό που φτάσαμε έως εδώ, ένα μόνο βήμα από την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Jose Mejia από την Ονδούρα.
«Δεν είναι εύκολο αυτό που θέλουμε να κάνουμε, αλλά… το κυριότερο είναι ότι φτάσαμε στα σύνορα. Θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.
Η ομάδα έφτασε στην Τιχουάνα στα λεωφορεία. Ο κύριος όγκος του καραβανιού βρίσκεται ακόμα 2.000 χιλιόμετρα πίσω, στη Γκουανταλαχάρα, όπου οι μετανάστες παραπονέθηκαν ότι οι τοπικές αρχές δεν τους προσέφεραν οχήματα.
Τουλάχιστον δύο άλλες ομάδες μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής διασχίζουν επίσης το Μεξικό με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.
Το καραβάνι ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις ασύλου από άτομα που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την χθεσινή άφιξη των πρώτων μεταναστών στην Τιχουάνα.

ν

ν

 


Translate this post