Η Βενεζουέλα πίσω από το καραβάνι των μεταναστών

Κατηγορία NEWS, Μεταναστευτικό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, πίσω από το καραβάνι των μεταναστών βρίσκεται η Βενεζουέλα.

Ο «στρατός» των μεταναστών από την Ονδούρα κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Image: Supplied

ν

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υποστήριξε την Τρίτη ότι οργανώσεις «της αριστεράς» της Ονδούρας, οι οποίες χρηματοδοτούνται «από τη Βενεζουέλα», βρίσκονται πίσω από το καραβάνι περίπου 7.000 μεταναστών από κράτη της κεντρικής Αμερικής το οποίο κινείται προς τις ΗΠΑ.
Ο Πενς τόνισε πως κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον δεξιό πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο τελευταίος τον ενημέρωσε πως το καραβάνι των μεταναστών «οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς στην Ονδούρα, με χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα».
«Το καραβάνι στάλθηκε προς τον Βορρά για να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία», συνέχισε ο Πενς, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Αργότερα, στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Πενς είπε ότι το «καραβάνι αυτό οργανώθηκε από διακινητές ανθρώπων που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή, από επικίνδυνα μέλη μιας συμμορίας».
Ο Τραμπ υποστηρίζει εδώ και μέρες ότι στο καραβάνι συγκαταλέγονται μέλη της βίαιης συμμορίας Μάρα Σαλβατρουτσά (MS-13). Ακόμη, τις τελευταίες μέρες κατήγγειλε πως ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται άνθρωποι από «τη Μέση Ανατολή», αφήνοντας να πλανάται –χωρίς άλλη διευκρίνιση– η απειλή της τρομοκρατίας.
Η εφημερίδα The Wall Street Journal και η αμερικανική συντηρητική οργάνωση Heritage Foundation έχουν τονίσει ότι ο Μπαρτόλο Φουέντες, πολιτικός που είχε παλαιότερα εκλεγεί στο κοινοβούλιο της Ονδούρας, συνδέεται με το καραβάνι.
Ο Φουέντες, στέλεχος του αριστερού κόμματος Ελευθερία και Επανίδρυση, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα τον λόγο για τον οποίο είχε ενθαρρύνει τους μετανάστες να μετακινηθούν μαζί.
Καθώς εκατοντάδες άνθρωποι φεύγουν κάθε μέρα για τις ΗΠΑ, «τους συμβούλεψα μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να φύγουν μαζί, γιατί έτσι είναι λιγότερο επικίνδυνο», είπε.
Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει εξάλλου μερίδα των Δημοκρατικών πως βρίσκονται πίσω από το καραβάνι, κάτι για το οποίο ερωτηθείς ο Πενς απέφυγε να απαντήσει.

v

ν

Ακολουθεί και δεύτερο καραβάνι

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε η The Wall Street Journal την Τρίτη, ένα δεύτερο μεταναστευτικό καραβάνι σχηματίζεται στα σύνορα της Ονδούρας και αναμένεται να ακολουθήσει το μεγαλύτερο καραβάνι των περισσότερων από 7.000 ατόμων από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνεται προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Οι αρχές της Γουατεμάλας εκτιμούσαν την Κυριακή ότι η νέα ομάδα –η οποία συγκεντρώθηκε σε μια πόλη της Γουατεμάλας κοντά στα σύνορα με την Ονδούρα– ανερχόταν σε 1.000 άτομα. Όμως η ομάδα στο μεταξύ αυξήθηκε. Η εφημερίδα, αναφέροντας εκτιμήσεις από φιλανθρωπικά ιδρύματα και εκκλησιαστικούς ακτιβιστές, γράφει ότι η ομάδα αριθμεί πλέον 2.500 άτομα.
ν

 


Translate this post