Ίσες αποστάσεις από τις ΗΠΑ για την αιγιαλίτιδα ζώνη

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. Photo: AP/Alex Brandon. Πηγή: Supplied

ν

Η ΣΤΗΡΙΞΗ της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί «θέση αρχής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.
«Η πολιτική μας για αυτά τα θέματα δεν έχει αλλάξει: Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Ως θέση αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα εκπρόσωπος.
Ουσιαστικά δεν πρόκειται για «ίσες αποστάσεις», αλλά για ενθάρρυνση από πλευράς ΗΠΑ της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο.
ν

Προμηνύματα πολέμου;

Την ίδια πολιτική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει και το ΝΑΤΟ. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι προμήνυμα πολέμου. Αν για παράδειγμα, η Τουρκία επιτεθεί στο Αιγαίο και καταλάβει όχι νησιά αλλά δύο-τρεις βραχονησίδες, αμέσως θα επέμβουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ και θα οδηγήσουν τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από το τραπέζι η Ελλάδα θα φύγει ηττημένη με απώλεια εθνικού εδάφους.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία θα θέσει το θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θέτει τα όρια του σημερινού τουρκικού κράτους – συνθήκη που αμφισβητεί ο Ερντογάν, που θεωρεί ότι τότε η Τουρκία αδικήθηκε.
Με τη συνθήκη αυτή η Ελλάδα έχασε την Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, την περιοχή της Σμύρνης, ενώ υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις στην Τουρκία. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Το χειρότερο όλων ήταν η ανταλλαγή πληθυσμών.
Αυτά έγιναν το 1923. Σήμερα, η Τουρκία θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την εξής εκβιαστική πρόταση: «Ή μοιράζουμε στα δύο το Αιγαίο και τα νησιά του ή φεύγω από το ΝΑΤΟ».
Εσείς ποιον λέτε να υποστηρίξουν οι Αμερικανοί και λοιποί σύμμαχοι; Τη μικρή Ελλάδα ή την Τουρκία με τα 80 εκατομμύρια κατοίκων και τον μεγαλύτερο στρατό εντός ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ;
Αυτά τα γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση και όμως, από αφροσύνη, επέλεξε να μιλήσει για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, που για την Τουρκία αποτελεί casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου.
Οι άφρονες που μας κυβερνούν, μετά την παραχώρηση της Μακεδονίας και της ιστορίας της στους Σκοπιανούς, θέλουν τώρα να παραχωρήσουν εδάφη στους Τούρκους, πιστεύοντας ότι έτσι θα παραμείνουν στην εξουσία.
v

 


Translate this post