Μυστική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για εκλογές το Μάιο

Κατηγορία Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» αποκαλύπτει ότι υπάρχει μυστική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για εκλογές στην Ελλάδα το Μάιο.

Από την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Η γλώσσα του σώματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέει πολλά. Image: Supplied

ν

ΟΠΩΣ αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η «Εστία», Τσίπρας και Ζάεφ έχουν συνεννοηθεί να «κάνει πλάτες» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στον φίλο του τον Αλέξη, για να μπορέσει αυτός να κάνει εκλογές το Μάιο.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, γράφει η πάντα ενήμερη εφημερίδα, οι φήμες στα Σκόπια και μάλιστα παραμονές της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος οργίασαν. Τοπικά ΜΜΕ ερμήνευσαν την αποχώρηση Κοτζιά από την κυβέρνηση ως εγκατάλειψη της πολιτικής των Πρεσπών, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Με το που έγινε γνωστή η είδηση, συνεχίζει η «Εστία», στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον φίλο του, τον Ζόραν, προκειμένου να τον διαβεβαιώσει για την προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό διοχετεύθηκε προς τον Τύπο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Σκοπιανό ομόλογό του προκειμένου να επιβεβαιώσουν μεταξύ τους εκ νέου παλαιότερη συμφωνία πολιτικών κυρίων για το χρονοδιάγραμμα των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός ανέχθηκε δημοσίως –διότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έκανε τα απαραίτητα διαβήματα– την έξαρση νεομακεδονισμού του ομολόγου του προκειμένου να διευκολυνθεί στην εκστρατεία πειθούς του λαού του. Η Αθήνα δεν απάντησε δημοσίως στα περί «μακεδονικού λαού» και «μακεδονικής εθνικότητας» που εκφώνησε ο Ζάεφ στην καμπάνια του για να τονώσει το εθνικιστικό συναίσθημα των συμπατριωτών του.
ν

Εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου;

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Τσίπρα να ζητήσει ανταπόδοση. Μολονότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα εγκρίθηκαν Οκτώβριο (19/10) και μέχρι τον Ιανουάριο υπάρχει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωσή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών αρχές Απριλίου!
Και αυτό γιατί θέλει μετά την ψήφισή της και την αποχώρηση Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τις 19 Μαΐου, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
ν

Μια βαθιά φιλία ενώνει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, ώστε κανείς από τους δύο άνδρες δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι του άλλου. Image: Supplied
ν

Αυτό ήταν το «κυρίως πιάτο» της συνομιλίας του με τον Ζάεφ. Αν οι αλλαγές δεν περνούσαν, η συμφωνία θα ερχόταν πολύ αργότερα στη Βουλή μας.
Αν όμως περνούσαν –όπως συνέβη– ο κύριος Τσίπρας είχε ως αίτημα να καθυστερήσει ο ομόλογός του και να μην τελειώσει τις διαδικασίες γρήγορα, για να μην επιβεβαιωθεί το σενάριο Κοτζιά.
Ο τέως υπουργός των Εξωτερικών, είχε προεξοφλήσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα «πάει» στην ελληνική Βουλή τον Ιανουάριο, προκαλώντας την οργή Καμμένου αλλά και την έκπληξη Τσίπρα. Και τούτο, διότι του ανέτρεπε τον σχεδιασμό για τετραπλές κάλπες!
Ο πρωθυπουργός επιζητεί, λοιπόν, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών στα Σκόπια, για την οποία έχει δεσμευτεί ο Ζάεφ, για μια σειρά από λόγους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ένα ευρύ χρονικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ξεδιπλώσει το σχέδιό του να επιτεθεί με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στην αντιπολίτευση μέσω υποθέσεων όπως η Novartis και Παπαντωνίου. Στόχος του να μειώσει τη διαφορά των 10 μονάδων που τον χωρίζουν από την σταθερά προπορευόμενη ΝΔ, αλλά και να συγκρατήσει τους προερχόμενους από το παλαιό Πασόκ ψηφοφόρους του κόμματός του.
Ήδη απολογείται στον ανακριτή το ζεύγος Παπαντωνίου με την κατηγορία ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να προωθήσει συγκεκριμένη εταιρεία σε έργο αναβάθμισης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο, τα νομιμοποίησε μέσω πολλών τραπεζικών λογαριασμών και αγοραπωλησιών ακινήτων.
Ο κ. Παπαντωνίου αμφισβητεί ευθέως την εικαζόμενη από τις δικαστικές αρχές ζημιά του Δημοσίου για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, ενώ σε γραπτή δήλωση που διένειμε πριν λίγο καιρό, χαρακτηρίζει «πρωτοφανές σενάριο» τη σύνδεσή του με την απεικόνιση κινήσεων χρημάτων ενός νεκρού σήμερα προσώπου που καταγράφεται από τους ανακριτές.
Όπως κι αν έχει, με αυτό τον τρόπο σκοπεύει να κινηθεί προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, απειλώντας με διώξεις και φυλακίσεις τους πολιτικούς αντιπάλους του.
ν


ν

 


Translate this post