Σενάρια ενοποίησης «Βόρειας» και «Νότιας» Μακεδονίας

Κατηγορία NEWS, Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

«Αποχαιρέτα την, την Μακεδονία που φεύγει». Ήδη άρχισαν τα σενάρια για το πώς θα ενωθούν η «Βόρεια» με τη «Νότια Μακεδονία» σε ένα κράτος.

Ο πρώτος χάρτης αποκοπής της ελληνικής Μακεδονίας και ένωσής της με τα Σκόπια δημοσιεύτηκε στην ελβετική Blick. Πηγή: Blick

ν

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ δημοσίευμα της ελβετικής ιστοσελίδας Blick το ποίο δείχνει ποιες θα είναι μελλοντικά οι κινήσεις των Ευρωπαίων, θέτει θέμα ένωσης Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας, με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο εν λόγω δημοσίευμα που επιχειρεί να ενημερώσει του Ελβετούς για το δημοψήφισμα των Σκοπίων, διατυπώνεται το ερώτημα ότι εφόσον υπάρχουν δύο χωριστές Μακεδονίες, θα πρέπει στο μέλλον να ενωθούν σε ένα ενιαίο κράτος!
Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Stefan Troebst, καθηγητής Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με ειδίκευση στην ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι το προτεινόμενο όνομα έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αλλά βρίσκει ακατανόητο το γεγονός ότι το αποδέχτηκε η ελληνική πλευρά.
«Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο Μακεδονίες “πηγαίνουν πακέτο” και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ενωθούν ανάλογα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ελβετική ιστοσελίδα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σχεδιάζουν τον διαμελισμό της Ελλάδας, δίνοντας τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στους Τούρκους, τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς και την Ήπειρο στους Αλβανούς, ώστε η Ελλάδα να περιοριστεί στα σύνορα του 1881.
ν

Ολόκληρο το δημοσίευμα της ελβετικής ιστοσελίδας

Γιατί υπάρχει διαμάχη για το όνομα Μακεδονία;
Η σύγκρουση ξεκίνησε το 1991, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δηλώνει την ανεξαρτησία της και παίρνει το όνομα Μακεδονία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι ελληνικής καταγωγής και χρησιμοποιείται ήδη για το βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Οι Έλληνες φοβούνται ότι οι γείτονές τους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτά τα ελληνικά εδάφη. Επί του παρόντος, το προσωρινό όνομα είναι επίσημα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Ποιοι είναι οι Μακεδόνες που ψηφίζουν την Κυριακή;
Με τους Έλληνες, οι Μακεδόνες συμφώνησαν για τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Εάν το όνομα επικρατήσει, οι Έλληνες με τη σειρά τους θα σταματήσουν να εμποδίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η ψηφοφορία ως εκ τούτου μεταφράζεται: “Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας;”»
ν

Χάρτης της ελβετικής Blick με τη Μεγάλη Μακεδονία των Σκοπίων, που περιλαμβάνει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Πηγή: Blick
ν

Είναι το νέο όνομα μια καλή λύση;
Πρόκειται για συμβιβασμό, γράφει ο καθηγητής Stefan Troebst και προσθέτει: «Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, η υπόθεση υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ανήκουν μαζί και πρέπει να ενωθούν σε μια χώρα».
ν
Ποια είναι η διάθεση μεταξύ των Μακεδόνων;
Η αντιπολίτευση μιλά για προδοσία. Ακόμη και οι επικεφαλής της κυβέρνησης χωρίζονται: ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαπραγματεύθηκε τον συμβιβασμό, ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ με πομπώδη λόγια, υποστηρίζει ότι η μετονομασία υπονομεύει την εθνική ταυτότητα και καλεί σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.
ν
Πώς θα πάει η ψηφοφορία;
Σύμφωνα με τον Troebst, η πλειοψηφία των Μακεδόνων θα ψηφίσει “ναι”. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά 50%.
«Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι οι εντελώς ξεπερασμένες λίστες εκλογικού καταλόγου, στις οποίες απαριθμούνται από 1,5 έως 1,8 εκατομμύρια πολίτες. Στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός σε ηλικία ψήφου, υπολογίζεται σε μόλις 1,1 εκατομμύρια – οι υπόλοιποι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, έχουν απομακρυνθεί ή έχουν πεθάνει. Η συμμετοχή στη ψηφοφορία κατά 50% προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα σημαίνει περίπου 900.000 ψήφους», τονίζει ο καθηγητής.
ν
Τι θα συμβεί εάν το δημοψήφισμα είναι άκυρο;
Αυτό που συμβαίνει είναι συνταγματικά ασαφές. Μάλλον θα πρέπει το κοινοβούλιο θα αποφασίσει.
ν
Πώς θα αντιδράσουν οι ηττημένοι;
Η πρώτη αντίδραση που αναμένεται είναι μαζικές, ακόμη και βίαιες, διαμαρτυρίες. Μόλις αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, η αποδοχή θα αυξηθεί ραγδαία, πιστεύει ο Stefan Troebst.
ν
Πώς επηρέασε η διαφορά τα δύο κράτη;
Η διαμάχη τελείωσε το 1994, όταν η Ελλάδα επέβαλε εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Η Αθήνα μπλοκάρει επίσης την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ελάχιστα αισθητά αποτελέσματα στο εμπόριο. Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές, έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας μόνο στην πρωτεύουσα Σκόπια.
ν
Πώς προέκυψε η περιοχή της Μακεδονίας;
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας καλύπτει το σημερινό κράτος της Μακεδονίας, τη βόρεια Ελλάδα και τμήματα της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Μετά το σχηματισμό και την επέκταση του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας (7ος αιώνας π.Χ. έως 146 π.Χ.), το μέγεθος της περιοχής άλλαξε ξανά και ξανά, γράφει ο καθηγητής.
Όταν η περιοχή ανήκε στην οθωμανική αυτοκρατορία (1299-1922), το όνομα Μακεδονία ξεχάστηκε. Στα μέσα του 19ου αιώνα ανανεώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει μια γεωγραφική περιοχή. Αφού οι βαλκανικοί πόλεμοι τερμάτισαν τη βασιλεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1912/13, η περιοχή της Μακεδονίας, τώρα 67.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίστηκε μεταξύ των διαφόρων κρατών.
ν
Η Μακεδονία σε σχέση με την Ελβετία
Περιοχή: 25.713 τετραγωνικών χιλιομέτρων (41.285 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
Πληθυσμός: 2,1 εκατομμύρια (8,5 εκατομμύρια)
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 5.263 δολάρια ΗΠΑ (80.591 δολάρια)
Γλώσσα: Μακεδονική –σε τοπικό επίπεδο– με αλβανικά, τουρκικά, ρομά, σερβικά, βλάχικα κ.ά.
Ανεξαρτησία: 8 Σεπτεμβρίου 1991
Εθνικές εορτές: 2 Αυγούστου και 8 Σεπτεμβρίου
ν

ν

 


Translate this post