Ο σούπερ τυφώνας Μάνγκουτ χτυπά το Χονγκ Κονγκ (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο τυφώνας Μάνγκουτ αφού ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, απειλεί τώρα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένας κάτοικος καταγράφει με το κινητό του την προσέγγιση του σούπερ τυφώνα Μάνγκουτ στο Χονγκ Κονγκ. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ και η νότια Κίνα βρίσκονται από σήμερα σε κόκκινο συναγερμό καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Μάνγκουτ (Mangkhut) που ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες, με 64 έως τώρα νεκρούς από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες. O αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ένα ολόκληρο χωριό, το Ucab, που κατοικείται από ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους, έχει καλυφθεί από τόνους λάσπης.
Στη νότια Κίνα, η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε ότι ο τυφώνας βρίσκεται στο επίπεδο 10 της κλίμακας των καταιγίδων – η πιο έντονη προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με τη μέτρηση του Χονγκ Κονγκ.
ν


ν

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ο Μάνγκουτ βρυχάται, απειλώντας δύο πυρηνικούς σταθμούς στην επαρχία Κουανγκτούνγκ όπου βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, σημείο το οποίο θα πλήξει ο τυφώνας αργά σήμερα, σύμφωνα με το Associated Press.
Οι πυρηνικοί σταθμοί Taishan και Yangjiang βρίσκονται «σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης», με τους χειριστές να κατανοούν ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα, αν χτυπήσει ο τυφώνας, ώστε να μην συμβεί κάτι ανάλογο με το καταστροφικό περιστατικό της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα το 2011, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις σε τρεις αντιδραστήρες και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή τότε των εγκαταστάσεων μετά το σεισμό και το τσουνάμι ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως επακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους. 
ν

ν

Αστυνομικοί μεταφέρουν ένα παιδί από κατεστραμμένο σχολείο του Χονγκ Κονγκ στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. Image: Supplied
ν

Ήδη έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ απειλούνται με κατάρρευση τα ψηλά νεόδμητα κτίρια του Χονγκ Κονγκ που σείονται από την θύελλα.
ν


ν

Ο τυφώνας Μάνγκουτ, που θεωρείται ο ισχυρότερος στον κόσμο από την αρχή της χρονιάς, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα του νησιού Λουζόν, του μεγαλύτερου του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, φέρνοντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.
ν

Ό,τι άφησε πίσω του ο τυφώνας Μάνγκουτ περνώντας από την πόλη Τουγκουεγκαράο των Φιλιππίνων. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Ένας τροχονόμος κατευθύνει τους αυτοκινητιστές ώστε να αποφύγουν έναν πλημμυρισμένο δρόμο, στις βορειοανατολικές Φιλιππίνες. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Στο Χονγκ Κονγκ, το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο κήρυξε συναγερμό στο μέγιστο επίπεδο εξαιτίας ανέμων, που καταγράφηκαν να πνέουν με ταχύτητα 180 χλμ/ώρα σ’ ένα νησί στα ανοικτά, και ριπών ανέμου ταχύτητας 242 χλμ/ώρα σε μερικές κορυφές.
Παρ’ όλο που το «μάτι» του πέρασε σε απόσταση περίπου 100 χλμ. νοτίως, ο τυφώνας, ο οποίος κατευθύνεται προς τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Νότιας Κίνας, προκάλεσε χάος στην πόλη, σπάζοντας υαλοπίνακες, ξερριζώνοντας δένδρα και κάνοντας ουρανοξύστες να τρέμουν.
ν


ν

v

 


Translate this post