Μοσκοβισί: Το τρίτο Μνημόνιο δεν ήταν απαραίτητο

Κατηγορία Ελλάδα, Οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πιερ Μοσκοβισί: Το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν υπήρχε το πισωγύρισμα του 2015 με τον Σύριζα και τον Τσίπρα.

ν

ΕΧΕΙ περάσει μόλις ένας μήνας που ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε έρθει στην Ελλάδα, και είχε συναντήσεις με τον Τσίπρα, τον Παυλόπουλο και τον Τσακαλώτο.
Τότε ο επίτροπος μόνο καλά λόγια είχε να πει. Εκθείασε το «έργο» της κυβέρνησης, λέγοντας «τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη» και «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», «γυρίζουμε σελίδα» (3 Ιουλίου 2018).
Με άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt, ο επίτροπος «αδειάζει» Τσίπρα και Σύριζα, αδιάψευστο σημάδι ότι οι Ευρωπαίοι αποσύρουν πλέον την εμπιστοσύνη τους από τον Τσίπρα, καθώς, μετά τη μαζική δολοφονία στο Μάτι, η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.
Το πότε θα σκάσει στο έδαφος είναι ζήτημα χρόνου.
ν


ν

Στο άρθρο του με τίτλο “Τι πρέπει να μάθει η Ευρώπη από την ελληνική κρίση”, ο επίτροπος σημειώνει ότι το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν είχε προηγηθεί το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο το δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις και είχαν εφαρμόσει τη μείωση του ΦΠΑ για τα νησιά.
«Αντίθετα προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Έλληνες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς που είχε ένα εκ διαμέτρου διαφορετικό εκλογικό πρόγραμμα που οδήγησε σε εξάμηνη ένταση με την ΕΕ και τις αγορές».
«Τα συναισθήματα τότε υπερκάλυψαν την πολιτική λογική», γράφει ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «είδα τον τότε Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται. Και μια φορά χρειάστηκε να χωρίσω τον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Γιάνη Βαρουφάκη για να μην αρχίσουν τις μπουνιές».
«Χρειάστηκε μεγάλη υπομονή για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος το καλοκαίρι του 2015 και να βρεθεί μια έξοδος από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του τρίτου προγράμματος που δεν θα ήταν απαραίτητο, αν δεν υπήρχαν τα πολιτικά επιχειρήματα που έφεραν στον Σύριζα στην εξουσία».
ν

Αποτίμηση των τριών μνημονίων

Κάνοντας αποτίμηση των τριών μνημονίων, λέει ότι το πρώτο από το 2010 έως το 2012 ήταν πολύ βραχυπρόθεσμο και πολύ επικεντρωμένο στα δημοσιονομικά. «Επομένως δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τα δομικά προβλήματα της χώρας. Αν και το δεύτερο πρόγραμμα (2012-2015) έδωσε περισσότερες συγκεκριμένες απαντήσεις ήταν επίσης πολύ περιορισμένο σε χρόνο.
Μόνο στο τρίτο πρόγραμμα (2015-2018) κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις».
ν

Η στάση των Ελλήνων πολιτικών

Σχολιάζοντας τη στάση των Ελλήνων πολιτικών ο Πιερ Μοσκοβισί μιλά για «δημαγωγικές προεκλογικές εκστρατείες, την αναστροφή πολιτικών θέσεων μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και την απουσία εθνικής γραμμής και εθνικής συναίνεσης».
Όσον αφορά την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η παρακολούθηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Δεν περιέχει νέες απαιτήσεις ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα, όμως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσει τη στήριξη αυτή για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».
ν

 


Translate this post