Πόσα συνεισφέρουν οι χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ (vid)

Κατηγορία Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ποιες οι αμυντικές δαπάνες των χωρών που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος ζητήσει αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο καθένας κοιτάζει αλλού. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των 29 χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος καθώς, όπως είπε, οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.
Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.
Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι επειδή αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο. Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.
ν

Χουβαρντάδες και σφιχτοχέρηδες

Να σημειωθεί ότι και το 2014 οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν την συνεισφορά τους στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, αλλά σχεδόν κανείς δεν τήρησε τη συμφωνία, καθώς δεν υπάρχει ποινή για την μη τήρησή της.
Μόνο μια χούφτα χώρες τήρησαν την υπόσχεσή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Μάρτιο.
ν


ν

Από τις 29 χώρες, μόνο τέσσερις (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Εσθονία) τήρησαν τη συμφωνία. Η Γερμανία, η πλουσιότερη χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, έκανε πως δεν κατάλαβε, ενώ υπάρχουν και οι “τσαμπατζήδες” της συμμαχίας (Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία, Τσεχία).
Οι ΗΠΑ κατέβαλαν το μεγαλύτερο ποσοστό (3,57% του ΑΕΠ τους), αποτελεί όμως έκπληξη ότι ακολουθεί η πληγωμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα με 2,36% του ΑΕΠ, πάνω κι από τη Βρετανία.
Σαν αντάλλαγμα βέβαια, αυτό που παίρνουμε είναι η πλήρης αδιαφορία της συμμαχίας όσον αφορά τα εθνικά μας ζητήματα, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να διαμηνύει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ από την άλλη μεριά δίνει συγχαρητήρια στον Ζάεφ των Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού, αν και είναι σαφές πως τα Σκόπια δεν πρόκειται να συνεισφέρουν ούτε δεκάρα.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι στο σύνολό της η ΕΕ δαπανά πολύ περισσότερα για την άμυνα απ’ ότι η Κίνα και η Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949, με το πρόσχημα της προστασίας της Ευρώπης από την Ρωσία, στην πραγματικότητα όμως για να πωλούν οι ΗΠΑ τα όπλα που παράγουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

ν

ν

 


Translate this post