Eurogroup: Παράταση της αγωνίας για 10 ακόμη χρόνια

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  Ενημ. 06:09 | Τελ. ενημ. 10:33

Youmagazine Newsroom

 

Αντί να τραβήξει την πρίζα, το Eurogroup αποφάσισε να παρατείνει τον επιθανάτιο ρόγχο της Ελλάδας για 10 ακόμη χρόνια.

Οι τιμωροί του ελληνικού λαού: Πιερ Μοσκοβισί (που αφηγείται κάποιο ανέκδοτο), Όλαφ Σολτς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μπρουνό Λεμέρ. Αντί με το μπουρί, θα πίνουν τώρα το αίμα του ελληνικού λαού με καλαμάκι. Image: Supplied

ν

ΠΑΡΑ τις προσπάθειες του Βερολίνου να έχει το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο χαρακτήρα πανηγυρικό, ανακοινώνοντας ότι μετά από οκτώ χρόνια ο μεγάλος ασθενής, η Ελλάδα, βγήκε από το κώμα, οι υπουργοί οικονομικών καθυστέρησαν πολλές ώρες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Τελικά, με πρόσωπα σκεπτικά και κατηφή, οι υπουργοί αποφάσισαν να παρατείνουν τεχνητά τη ζωής της Ελλάδας για 10 ακόμη χρόνια, με την Κριστίν Λαγκάρντ να εκφράζει και πάλι τις επιφυλάξεις της για τη βιωσιμότητα του ασθενή.
«Γιατί δεν τους λυπάστε και τους αφήνετε να υποφέρουν;» ακούστηκε να λέει στο διάλειμμα του Eurogroup, αλλά δεν ήταν σαφές σε ποιους αναφερόταν.
ν


ν

Λιτότητα για άλλα 42 χρόνια

Κανείς δεν συμφωνούσε με τον άλλον, όμως έπρεπε να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση για να φανεί ότι ξέρουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.
Έπειτα από αρκετές παλινωδίες, κατέληξαν σε μια συμφωνία όπου επικρατεί η σκληρή γερμανική γραμμή, που περιλαμβάνει περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αλλά και σκληρή εποπτεία (κάθε τρεις μήνες) μετά τις 20 Αυγούστου και για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Επιπλέον, η Ελλάδα υποχρεώνεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060, ήτοι λιτότητα για άλλα 42 χρόνια.
ν

Μετά το πέρας του Eurogroup. Κριστίν Λαγκάρντ, Πιερ Μοσκοβισί, Μάριο Σεντένο, Κλάους Ρέγκλινγκ με πρόσωπα κατηφή και προβληματισμένα. Image: Supplied
ν

Φυσικά ποτέ δεν ετέθη θέμα διαγραφής μέρους του χρέους, όπως ήλπιζαν πολλοί, μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα της παράδοσης της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά δέκα χρόνια, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα ακόμη χρόνια. Δηλαδή ελάχιστα πράγματα σε σχέση με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Θα δούμε βέβαια πώς θα λειτουργήσει η ελάφρυνση αυτή στην πράξη, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια (2019-2029) δάνεια άνω των 215 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ν


ν

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δισ.) και η περίοδος χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, ενώ η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS και τα SMP έως το 2022, αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Με άλλα λόγια, από τα 215 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν την επόμενη δεκαετία, η Ελλάδα θα πληρώσει μόνο τα 115 δισ. και τα άλλα 100 θα τα δώσει δέκα χρόνια αργότερα.
Η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος ύψους 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων του ΔΝΤ.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας θα “επιστρέψει” στον ESM περίπου 24 δισ. (από τα 86 δισ. που προβλέπονταν για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (περίπου 11 δισ. ευρώ) ή ενός σημαντικού μέρους από τα διμερή δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης (GLF). Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα μείωναν περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δεν προχώρησαν παρ’ ότι βρίσκονταν στο τραπέζι.
Τελικά, πήρε ο καθένας από κάτι. Το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι φροντίζει τα μέλη της που βρίσκονται στην εντατική και η ελληνική κυβέρνηση κάτι για να θριαμβολογεί, μιλώντας για «ελάφρυνση του χρέους», «ιστορική επιτυχία», «τέλος της εποχής των μνημονίων» και άλλα τέτοια φληναφήματα.
Στην πράξη, η ανέχεια, η λιτότητα και η υπερφορολόγηση θα συνεχιστούν έως το 2029, το ίδιο και η ανεργία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Τα 100 δισ. που θα μετατεθούν χρονικά, θα κληθούν να τα πληρώσουν τα παιδιά μας, μαζί με τα χρέη που ήδη υπάρχουν και τα νέα που θα προστεθούν.
ν

Συμφωνία-εμπαιγμός

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρώην διευθυντής των FF Peter Spiegel χαρακτηρίζει την συμφωνία “κοροϊδία”, υπενθυμίζοντας ότι μετά τη σημερινή απόφαση, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να βρίσκεται στο 177,8% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί να το μειώσουν στο 110% έως το 2022. 
«Παρ’ όλα αυτά, όλοι αυτοσυγχαίρονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες», γράφει.
ν


ν

Μια χώρα δεν μπορεί να ζει συνεχώς με δανεικά, γιατί κάποια στιγμή όλο αυτό θα καταλήξει σε ανεξέλεγκτη καταστροφή και τραγωδία. Για να σταθεί στα πόδια της και να επιβιώσει, πρέπει να παράγει πλούτο, κάτι που έως τώρα η Ελλάδα δεν το έχει καταφέρει.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times, το Euronews και το Bloomberg ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας. Δεν είναι και μικρό πράγμα να λες ότι κάποιος βγήκε από το κώμα – ακόμη κι αν πρόκειται για υπερβολή.
Επισήμως, η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε περί τις 2:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).
ν

 


Translate this post