Η θυσία της Μακεδονίας θα φέρει ελάφρυνση του χρέους;

Κατηγορία Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Reuters: «Ο Αλέξης Τσίπρας θυσίασε την Μακεδονία ελπίζοντας ότι θα πάρει σαν αντάλλαγμα μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους».

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες. Image: Supplied

ν

ΜΕ ΤΗΝ υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Αυτό υποστηρίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Οι Έλληνες ελπίζουν ότι η συμφωνία με τα Σκόπια θα χαρίσει στην Αθήνα μια θερμότερη από το σύνηθες υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τα νέα βήματα της Ελλάδας για την έξοδό της από το πρόγραμμα. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η πιθανή ελάφρυνση του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει την πολιτική του επιβίωση σε αυτό, παρ’ όλο που η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι ξεχωριστό θέμα από την ελάφρυνση του χρέους.
«Αισθάνομαι σαν τον σκακιστή που παίζει ταυτόχρονα σε δυο σκακιέρες επειδή υπάρχουν ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω, καθώς είχαμε μια πρόοδο χθες (σ.σ. στο ζήτημα του ονοματολογικού) να έχουμε το ίδιο και την επόμενη εβδομάδα, ίσως το πιο κρίσιμο Eurogroup για τη χώρα μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια».
ν

Συγκρατημένοι οι Ευρωπαίοι

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει το Reuters, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι η επίλυση του ονοματολογικού θα έχει θετικές επιπτώσεις και σε άλλα θέματα.
«Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) στις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα πάει στις συνομιλίες με διαφορετικό ηθικό», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε όμως ταυτόχρονα ότι η συμφωνία ουδέποτε συνδέθηκε με τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια δύναμη που επιλύει αντί να δημιουργεί προβλήματα», σχολίασε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, απορρίπτοντας όμως οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι οι Έλληνες πούλησαν το όνομα της Μακεδονίας για να πάρουν την ελάφρυνση του χρέους.
«Ουδέποτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τους Ευρωπαίους πιστωτές, ουδέποτε υπήρξε τέτοιο παζάρι», τόνισε.
Και το άρθρο του Reuters καταλήγει αναφέροντας ότι ένα άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στο παρελθόν στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε επιφυλακτικό, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση, η υποστήριξη της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι μάλλον απίθανο να επιδείξει μεγαλύτερη γενναιοδωρία απ’ ότι σε άλλα κράτη, δεδομένου ότι επί του παρόντος αντιμετωπίζει μια εσωτερική διένεξη με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
ν

ν

Μέρκελ: «Ελπίζω να κάνουμε το τελευταίο βήμα»

Την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.
«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων” και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».
Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.
ν

Πίνακας με τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως το 2030. Πηγή: Καθημερινή 14/3/2014. Στοιχεία: Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)

ν

Ο βρόγχος του χρέους

Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε “χρέος”. Ο πίνακας που παρουσιάζουμε δείχνει αναλυτικά τα δυσθεώρητα ποσά που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα σε τόκους και χρεολύσια τα επόμενα χρόνια.
Σημειώστε ότι το χρέος είναι σε ποσοστό 78% μη σταθερού επιτοκίου, που σημαίνει ότι το ύψος του θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα διαμορφωθεί είτε από τα σχετικά κυμαινόμενα επιτόκια, είτε από το κόστος δανεισμού των διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούν την Ελληνική Δημοκρατία.
Μια από τις πιο δύσκολες είναι η περίοδο 2021-2024. Στην τετραετία αυτή οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 104,7 δισ. ευρώ και οι τόκοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος (66,6 δισ. ευρώ). Μάλιστα, το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για τόκους 24,4 δισ. ευρώ. Η εκτίναξη αυτή του κονδυλίου για τόκους αποδίδεται στο γεγονός ότι το 2021 είναι το τελευταίο έτος της περιόδου χάριτος που έχει λάβει η χώρα για την καταβολή τόκων επί των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Έτσι, από το 2022 και μετά η Ελλάδα αρχίζει να πληρώνει τους τόκους αυτούς μόνη της και οι υποχρεώσεις της αυξάνονται. Μάλιστα, το 2022 είναι το έτος με τις περισσότερες συνολικές υποχρεώσεις που ανέρχονται στα 33,3 δισ. ευρώ!
Σημειώστε ότι η προηγούμενη δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του 2014-2015, όπου έπρεπε να αποπληρωθούν συνολικά 52,8 δισ. ευρώ. Το τι έγινε το ξέρετε. Σφαγή στους μισθούς και τις συντάξεις, στάση πληρωμών του δημοσίου στους ιδιώτες, διπλασιασμός της φορολογίας, αύξηση του ΦΠΑ κτλ. Το αποκορύφωμα ήταν η υπογραφή το 2015 του τρίτου Μνημονίου.
Θα συγκινηθούν οι Γερμανοί και οι λοιποί εταίροι μας από τη θυσία της Μακεδονίας ώστε να μας χαρίσουν το δυσθεώρητο ποσό των 104,7 δισ. ευρώ; Η Ελλάδα πάντως δεν θα είναι σε θέση να το πληρώσει, ακόμη κι αν τριπλασιάσει την φορολογία. Ούτε πάλι θα μπορεί να δανειστεί το υπέρογκο αυτό ποσό από τις αγορές με τόκο 7% που σημαίνει ότι θα αναλάβει στο εγγύς μέλλον υποχρεώσεις 150 δισ. ευρώ. Γιατί θα είναι σαν να πηγαίνει στην πηγή να πιεις ένα ποτήρι νερό και πέφτει πάνω σου ένας καταρράκτης. Θα σε πνίξει.
Πολύ σύντομα θα δούμε αν η θυσία του ονόματος της Μακεδονίας και το ξεπούλημα της πολιτισμικής και ιστορικής της κληρονομιάς άξιζε τον κόπο, ή αν πρόκειται για μια ακόμη παρτίδα πόκερ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν, βγαίνει πάντα χαμένος.
ν

 


Translate this post