Η Τουρκία διέκοψε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Κατηγορία Μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

• Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανήγγειλε τη διακοπή της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων.

• Χλεύη από τον Ερντογάν: «Οι Έλληνες είναι τελειωμένοι, δείτε τους δρόμους τους».

ν

ΕΝΑ ακόμα χαρτί επιστράτευσε η Άγκυρα προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, αναφορικά με την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
Λίγες ώρες μετά την κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στην οποία έθεσε τις ναυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο, η Τουρκία ανακοίνωσε διά στόματος Τσαβούσογλου ότι η συμφωνία επανειοσδοχής προσφύγων έχει σταματήσει.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις «Συνεδριάσεις τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης» που διοργανώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών σε ξενοδοχείο, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από την Αττάλεια, την Ισπάρτα και την περιοχή Μπουρντούρ και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Αναφερόμενος στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Δύση και ως εκ τούτου η διμερής συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων έχει σταματήσει.
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτή την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Γνωρίζουμε ότι δέχονται μεγάλη πίεση από τη Δύση. Υπάρχει συμφωνία για τη μετανάστευση με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, όμως έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα τη συνεχίσουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό στην πράξη σημαίνει, όπως φοβούνται πολλοί αναλυτές, ότι θα ανοίξουν ξανά οι κάνουλες προώθησης μεταναστών από Ασία και Αφρική προς την Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο όγκο να τον δέχονται τα πολύπαθα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Και καθώς έχει κλείσει ο βόρειος διάδρομος διοχέτευσης μεταναστών στην Κεντρική Ευρώπη, όσοι έρχονται θα μένουν πια εδώ.
ν

Μάρτιος 2017. Πρόσφυγες και μετανάστες διαδηλώνουν στην Αθήνα ζητώντας να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια. Πηγή: Reuters / Michalis Karagiannis
ν

Με δεδομένη την ανυπαρξία κυβέρνησης στη χώρα, την έλλειψη κάθε αμυντικού και εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, την έλλειψη υποδομών και την υπολειτουργία κάθε υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων λόγω θερινής ραστώνης, οι Τούρκοι ενδέχεται να ενθαρρυνθούν να κάνουν πράξη όχι μόνο την απειλή τους να πλημμυρίσουν τη χώρα με μετανάστες, αλλά και να ασκήσουν πίεση με στρατιωτικές δυνάμεις, με ανεπανόρθωτες για τη χώρα μας βλάβες.
Τις επόμενες μέρες θα φανεί καθαρά ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας.
ν

«Χώρα τελειωμένη και χρεοκοπημένη»

Δυστυχώς η εικόνα που δίνουμε ως κράτος είναι τόσο θλιβερή και ανάξια της κληρονομιάς και της ιστορίας αυτού του τόπου, ώστε για ακόμη μια φορά η Ελλάδα έγινε αντικείμενο χλεύης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:
«Οι γείτονές μας στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένοι, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) έχουν βυθιστεί, έχουν καταρρεύσει και (οι οίκοι αξιολόγησης) τους σώζετε αναβαθμίζοντάς τους; Δείτε τους δρόμους και δείτε πώς είναι».
ν


ν

Μιλώντας για την τουρκική οικονομία είπε ότι θα βρεθεί σε νέα και μεγαλύτερη επιτυχία μετά τις 24 Ιουνίου.
«Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει μετανιώσει που επένδυσε στην Τουρκία και ούτε θα το μετανιώσει», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 
ν

ν

 


Translate this post