Φεστιβάλ Δελφών 2018: “Το λάλον ύδωρ” (vid)

Κατηγορία Art Εκδηλώσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Youmagazine Newsroom

 

Η θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ συνοψίζεται στον τίτλο του: «Το λάλον ύδωρ – Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός».

Το Ιερό της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς. Image: Supplied

ν

ΕΔΡΑ της Πυθίας, οι Δελφοί είναι το γνωστότερο αρχαίο μαντείο, ο ομφαλός του κόσμου στην αρχαιότητα, κέντρο του πνευματικού κόσμου και του Ελληνισμού. Στη μετόπη του Ναού του Απόλλωνος ήταν χαραγμένη η περίφημη ρήση «Γνώθι σαυτόν». Και στους χρησμούς του θεού, που δίνονταν μέσω της Πυθίας, κατέφευγαν όσοι ήθελαν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους, όχι μόνο άτομα, αλλά ολόκληρες πολιτείες και κράτη.
Λάλον ύδωρ ονομαζόταν το νερό της Κασταλίας πηγής, το οποίο έπινε η Πυθία πριν εκδώσει χρησμό. Σήμερα η πηγή έχει στερέψει, όπως έχουν στερέψει ο νους και οι ψυχές των ανθρώπων.
Στην ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού και ιδιαίτερου τόπου, που ήταν κάποτε το κέντρο του αρχαίου κόσμου, φιλοδοξεί να συντελέσει η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δελφών.
ν


ν

Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, και με δορυφορικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου, μουσικά και θεατρικά δρώμενα θα παρουσιαστούν σε επιλεγμένους χώρους των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία της περιοχής των Δελφών και της Φωκίδας.
Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το Φεστιβάλ Δελφών 2018 θα εστιάσει στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία συνδέοντάς την με το θέατρο και τον ποιητικό λόγο.
Η θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ συνοψίζεται στον τίτλο του: «Το λάλον ύδωρ – Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός».
Πρώτες εκτελέσεις, αναθέσεις καινούριων έργων, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα, συγκροτούν την ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Δελφών 2018 είναι και τα εμβληματικά πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι, που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, τα οποία θα ακουστούν για δύο μοναδικές βραδιές, στις 15 και 16 Ιουνίου, στο Σπίτι του Σικελιανού στους Δελφούς.
Μια συρραφή πάνω στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, σε μουσική σύνθεση του διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουεντάκη, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (17 και 18 Ιουνίου, στις 19:00).
Η παράσταση με τίτλο «Αγαμέμνονας/Αισχύλος/Ευριπίδης» είναι μία συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα. Ανέβηκε πρώτη φορά για τέσσερις sold out παραστάσεις τον Οκτώβριο του 2017 στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) και εν συνεχεία για δέκα παραστάσεις τον Ιανουάριο του 2018 στον Θέατρο Θησείον.

ν

ν

 


Translate this post