«Επικράτεια γυναικών» στον ισπανικό κινηματογράφο

Κατηγορία NEWS, Art Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Σκηνή από την ταινία La Novia. Image: Supplied

ν

Η «Επικράτεια γυναικών» είναι ένας τακτικός κινηματογραφικός κύκλος του Ινστιτούτου Θερβάντες που αναδεικνύει τη σημασία της μοναδικότητας των κινηματογραφιστριών και των θεμάτων που σχετίζονται με τη γυναίκα. 
Φέτος, ο κύκλος περιλαμβάνει δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ για μια εμβληματική γυναικεία μορφή, καθώς και μια σειρά τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με τον κοινό τίτλο «Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους».
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στις 18:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών:
ν

Τετάρτη 9/5

Έναρξη 18:00:  Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους
Δεσποινίς Wamba (2017, 17’), της Estefanía Cortés. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17 ετών.
– Όαση (2014, 15’), της Carmen Jiménez. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών.
– Η Σάρα σε φυγή (2015, 15’), της Belén Funes. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 12 ετών.
– Σκουπίδια (2016, 16’), των DOSCABEZAS (Laura Sisteró, Alejo Levis), Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών.
ν

Τετάρτη 9/5

Έναρξη 19:35
– Πώς να γίνεις ένας φυσιολογικός άνθρωπος (2015), της Leticia Dolera.
Διάρκεια: 81΄. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών.
Υπόθεση: Η Μαρία είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα που βλέπει τη ζωή να της γυρνά την πλάτη: δεν έχει δουλειά, της έχουν κάνει έξωση, η αισθηματική της ζωή είναι ανύπαρκτη κι έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά της. Όταν σε μια συνέντευξη τη ρωτούν τι άνθρωπος είναι, εκείνη συνειδητοποιεί ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται «φυσιολογική», και αποφασίζει να αλλάξει.
ν

Πέμπτη 10/5

Έναρξη 18:00 
Μαρία Μολινέρ. Απλώνοντας λέξεις (2017), της Vicky Calavia.
Διάρκεια: 70΄. Κατάλληλη για όλους.
Μια γυναικεία παρουσία μας εξιστορεί τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής της Μαρίας Μολινέρ, ξεχωρίζοντας τους όρους που τα καθορίζουν και τα σκιαγραφούν, καθώς και τους ορισμούς που προσφέρει γι’ αυτά η Μαρία στο δικό της λεξικό. Πρόκειται για μια διήγηση διατυπωμένη μέσα από τις δικές της λέξεις, η οποία τονίζει το βαθύ ίχνος που πλάθει η προσωπικότητα της Μαρία στο αριστούργημά της: το “Χρηστικό Λεξικό Ισπανικής Γλώσσας”.
ν

Πέμπτη 10/5

Έναρξη 19:15
– La Novia: Ματωμένος γάμος (2015), της Paula Ortiz.
Διάρκεια: 93΄. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
Ο Λεονάρντο, ο Γαμπρός και η Νύφη αποτελούν ένα τρίγωνο αχώριστο από παιδιά, όμως τον Λεονάρντο και τη Νύφη ενώνει μια κλωστή αόρατη, αδυσώπητη, άρρηκτη…
Τα χρόνια περνούν κι εκείνη, μέσα στην αγωνία και τη δυστυχία της ζωής της, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Γαμπρό σε μια λευκή έρημο, σε μια χέρσα έκταση όπου ζει με τον πατέρα της.
Τη μέρα πριν τον γάμο την πόρτα της χτυπά μια ηλικιωμένη ζητιάνα που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην παντρευτείς αν δεν τον αγαπάς», ενώ της δίνει δύο κρυστάλλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά το κορμί και την ψυχή της Νύφης…

ν

ν

 


Translate this post