Βρέθηκε χαμένο κρανίο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Κατηγορία Σύγχρονα Μυστήρια, Τέχνες

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα κρανίο από αλάβαστρο, που αγοράστηκε το 1987 από ένα κατάστημα με αντίκες, απεκαλύφθη ότι είναι ένα χαμένο αριστούργημα του Ντα Βίντσι.

Αξιοσημείωτη διατήρηση. Το κρανίο από αλάβαστρο που αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Photo: Dr. Kurt W. Becker. Πηγή: Supplied

ν

ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΛΟ κόστιζε 300 ευρώ –ένα άσχημο, αλλά κατά τα φαινόμενα παλιό, τεχνητό κρανίο– και το πωλούσε ένα γερμανικό κατάστημα με αντίκες. Αλλά αντί να καταλήξει στο σκονισμένο ράφι του σαλονιού κάποιου ιατρείου, βρέθηκε ξαφνικά στις προθήκες της ιστορίας.
Το κρανίο αγοράστηκε το 1987 από τα ζεύγος Winfried και Waltraud Rolshausen στο Αμβούργο. Άγνωστο πώς βρέθηκε εκεί. Λίγο μετά, το 1990, μια μακρά αλυσίδα ιστορικών της τέχνης, γεωλόγων, ακόμα και γιατρών εξέτασαν το κρανίο από αλάβαστρο προσπαθώντας να καθορίσουν την ηλικία και την προέλευσή του.
Όμως, σύμφωνα με το την Ιατρική Επιθεώρηση της Βιέννης και το History Blog, το κρανίο έχει ηλικία 500 ετών και τοποθετείται χρονικά γύρω στο 1508. Την ανακάλυψη έκανε ο διευθυντής ενός ανατομικού μουσείο στο Παρίσι, ο οποίος είδε το κρανίο το 1986, πριν ακόμη αγοραστεί. Αμέσως κατάλαβε ότι δεν ήταν ένα απλό διακοσμητικό αντικείμενο. Ήταν ένα εξαιρετικά ακριβές ανατομικό αντίγραφο ενός ανθρώπινου κρανίου, στο ένα τρίτο της κλίμακας.

ν

Ο ύποπτος: Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519). Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, μηχανικός και επιστήμονας. Πηγή: Supplied
ν

«Είναι εντυπωσιακό, ασυνήθιστο και εξαιρετικά σπάνιο για έναν γλύπτη να φτιάξει ένα ακριβές αντίγραφο κρανίου στο 1/3 των διαστάσεων. Η πράξη αυτή αποπνέει επιστημονικό πνεύμα έγινε από κάποιον που ήθελε να μεταφέρει με μυστικότητα ένα ανθρώπινο κρανίο, χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Κάτι πιο εύκολο από το έχει μαζί του ένα κανονικό κρανίο που θα το έχει ξεθάψει από κάποιο τάφο», έγραψε ο δρ. Ροζέρ Σαμπόν.
ν

Σπουδή κρανίου. Σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1498. Ανήκει στη βασιλική συλλογή των ανακτόρων του Ουίνδσορ, στο Λονδίνο. Πηγή: Supplied
ν

Περίπου 24 χρόνια αργότερα, οι ειδικοί που μελετούσαν το κρανίο αισθάνθηκαν αρκετά σίγουροι για να αποκαλύψουν στον κόσμο τον δημιουργό του. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Αρχικά οι ειδικοί πίστευαν ότι το κρανίο είχε σκαλιστεί σε μάρμαρο. Επιπλέον εξετάσεις έδειξαν ότι το υλικό κατασκευής είναι το αλάβαστρο και ότι προερχόταν από τη Βολτέρα της Ιταλίας, μια αρχαιότατη πόλη της Κεντρικής Ιταλίας.
Περαιτέρω φασματοσκοπικές αναλύσεις φθορισμού με ακτίνες-Χ έδειξαν ότι το υλικό περιείχε ιρίδιο – ένα χημικό στοιχείο που ανήκει στην ομάδα του λευκόχρυσου, η προσθήκη του οποίου σε μέταλλα ή βαφές δίνει στα αντικείμενα μια ιδιαίτερη ιριδίζουσα λάμψη.
Το ιρίδιο του κρανίου προήλθε από την άμμο ενός ποταμού που αναμείχθηκε με το αλάβαστρο. Αυτή όμως ήταν μια ανακάλυψη του Ντα Βίντσι, ο οποίος μεταξύ του 1503 και του 1508 δημιούργησε ένα τεχνητό υλικό, το mistioni, που είναι σκληρό σαν το μπετόν.
Την εποχή εκείνη, οι ανατομικές έρευνες ήταν απαγορευμένες. Φαίνεται ότι ο Ντα Βίντσι, γοητευμένος από την ανατομία, ήθελε ένα μοντέλο για να κάνει τις έρευνές του στα κρυφά.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι το εν λόγω κρανίο παρουσιάζει αξιοσημείωτη ομοιότητα με τα διάσημα σχέδια κρανίων του καλλιτέχνη, σχέδια που χρονολογούνται από το 1498.
ν

Σχέδιο του Ντα Βίντσι με σημειώσεις πάνω στην ανατομία του ανθρώπινου κρανίου. Πηγή: Supplied
ν

© 2014 Youmagazine.gr

 


Translate this post