Πιερ Μοσκοβισί προς Τσίπρα: «Σκάσε και κολύμπα…»

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα και μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

ν

ΣΚΟΝΗ έκανε το προεκλογικό «αφήγημα» Τσίπρα περί καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος πριν από λίγες ώρες στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)».
Φαίνεται ότι ως Γάλλος, ο Πιερ Μοσκοβισί έχει πάρει το ζήτημα της Ελλάδας «πατριωτικά».
«Παλεύω χρόνια για την Ελλάδα ώστε να μείνει στην Ευρωζώνη, γιατί πίστευα ότι ήταν σημαντικό για τους Έλληνες και για την ακεραιότητα της ΕΕ. Ήμουν εδώ όταν αποφύγαμε το 2015 το Grexit. Ολοκλήρωση του προγράμματος σημαίνει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και δημιουργεί θέσεις εργασίας και ότι αποτελεί απόδειξη για την Ευρώπη ότι η κρίση είναι πίσω μας».
«Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος», κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί.
ν

Η δήλωση Τσακαλώτου

Οι δηλώσεις αυτές του Ευρωπαίου Επιτρόπου έρχονται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου θα υπάρχουν τρεις έως τέσσερις αξιολογήσεις το χρόνο, αντί για δύο όπως τώρα».
Η δήλωση αυτή του Τσακαλώτου, που έγινε χθες στους Financial Times, υπήρξε ψυχρολουσία για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αμολήσει εναντίον του όλα τα πληρωμένα σκυλιά της δημοσιογραφίας.
Και ο δυστυχής Τσακαλώτος, φοβισμένος από τα αλυχτίσματα και τις επιθέσεις που δέχτηκε, έβαλε τους συνεργάτες του να συντάξουν ένα non paper με το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που επιχειρεί να διαψεύσει: «Δεν είπα αυτά που είπα, αλλά είπα διαφορετικά πράγματα από αυτά που μου αποδίδονται ότι είπα.
ν

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  σε ένα διάλειμμα από τα καθήκοντά του ως ταχυμεταφορέας (courier) μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Eurogroup. Image: Supplied
ν

»Εγώ είπα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μια καθαρή έξοδο και ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη”.
»Το “συν κάτι ακόμη” ενδεχομένως να αφορά μια επιπλέον επίσκεψη των θεσμών ανά εξάμηνο».
Δηλαδή στο non paper ο Τσακαλώτος λέει ότι οι Τροϊκανοί αντί για 2, όπως τώρα, θα έρχονται 4 φορές το χρόνο.
Όχι Γιάννης, Γιαννάκης.
Πρέπει να είναι ταπεινωτικό να είσαι μέλος μιας κυβέρνησης αστοιχείωτων, οι οποίοι κάθε λίγο και λιγάκι σε ξεφτιλίζουν. Όμως στη ζωή μια φορά γίνεσαι υπουργός, ακόμη και κάτω από έναν μπαγλαμά όπως ο Τσίπρας.
Ο Τσακαλώτος σπούδασε οικονομικά, δηλαδή λογιστικά, αλλά δεν έχει καμιά πρακτική εμπειρία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης κρατών, αγορών, τραπεζών, χρηματιστηρίων ή πολυεθνικών επιχειρήσεων. Απλώς το μόνο που ξέρει –και το ξέρει καλά– είναι να μεταφέρει τις εντολές των ξένων σαν ταχυδρόμος.
(Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποια ήταν η thesis της διδακτορικής διατριβής που έκανε το 1989 με supervisor τον Πολωνοεβραίο κομμουνιστή οικονομολόγο Włodzimierz Brus ή Beniamin Zylberberg).
Υπουργός Οικονομικών έγινε επειδή είναι ο μόνος από την κυβέρνηση που γνωρίζει καλά αγγλικά –είναι άλλωστε η μητρική του γλώσσα– και επομένως μπορεί να παρακολουθεί με σχετική άνεση τις συνεδριάσεις του Eurogroup.
(Προκαλεί ωστόσο εντύπωση το ότι έγινε καθηγητής το 2010 στο ΕΚΠΑ, από τη στιγμή που τα ελληνικά του είναι χειρότερα και από αυτά των Πακιστανών στους οποίους ο Τσίπρας μοιράζει αφειδώς την ελληνική ιθαγένεια για να τον ψηφίσουν στις εκλογές).
Σήμερα το Eurogroup και ο πρόεδρός του, ο Μάριο Σεντένο, αναμένουν από τον Τσακαλώτο να τους παρουσιάσει το δεύτερο «αναπτυξιακό πρόγραμμα» της κυβέρνησης που αφορά την επόμενη μέρα. Το πρώτο απορρίφθηκε από τους εταίρους «μετά πολλών επαίνων», γιατί ήταν “high όσο δεν πάει”.
Ποιος το σχεδίασε άραγε; Ο Καρανίκας;

 


Translate this post