Θα δώσει η Γαλλία στην Ελλάδα δύο φρεγάτες FREMM; (vid)

Κατηγορία Ελλάδα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Φήμες αναφέρουν ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί με δύο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες FREMM.

Η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Aquitaine ανήκει στην κλάση FREMM με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα. Θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του καλοκαιριού. Πηγή: DCNS

ν

ΔΥΟ ΓΑΛΛΙΚΕΣ φρεγάτες κλάσης FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Aquitaine και η Languedoc) λέγεται ότι θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται.
Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο.
Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο ΠΝ η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.
Οι φρεγάτες FREMM (Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, γαλ. Frégate européenne multi-mission) είναι μια υπερσύγχρονη κατηγορία φρεγατών με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα, σχεδιασμένες από την DCNS. Είναι πλήρως ψηφιακές, κατάλληλες για ανθυποβρυχιακό αγώνα, ενώ διαθέτουν πολλών ειδών αντιπυραυλικά συστήματα.
Οι FREMM έχουν σχεδιαστεί από την DCNS πάνω στο ρωμαϊκό δόγμα «αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο».
Κάθε φρεγάτα είναι 6.000 τόνων, έχει μήκος 140 μ., πλάτος 20 μ. και πλήρωμα 108 άτομα συνολικά. Αναπτύσσει ταχύτητα 27 κόμβων, έχει εμβέλεια 6.000 ναυτικά μίλια και εκτός των άλλων συστημάτων είναι εξοπλισμένη με 8 Exocet MM40 block 3, έως 16 SCALP Naval της MBDA και κυψέλες με 16 πυραύλους Aster 15.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αποτροπής, που κάνει οποιονδήποτε επίδοξο εισβολέα να το σκεφτεί δύο φορές πριν το επιχειρήσει.
ν

Η φρεγάτα Languedoc που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό. Πηγή: DCNS
ν

Θυμίζουμε ότι στις 22 Ιανουαρίου 2009 το Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει την παραγγελία έξι φρεγατών FREMM που θα αντικαθιστούσαν τις παλιές φρεγάτες τύπου Έλλη. Μετά την οικονομική κρίση, η παραγγελία περιορίστηκε στα 2+2 πλοία, εξοπλισμένα με πυραύλους SCALP Naval, τα οποία η Γαλλία πρόσφερε στην Ελλάδα χωρίς κόστος για τα πρώτα πέντε χρόνια.
Ωστόσο, η Γερμανία αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στη συμφωνία αυτή τον Οκτώβριο του 2011, με αποτέλεσμα οι δύο φρεγάτες που είχαν ναυπηγηθεί να μην δοθούν στην Ελλάδα και να πωληθούν η μια στην Αίγυπτο και η άλλη στο Μαρόκο.
Το βίντεο που ακολουθεί, δείχνει τη δυνατότητα των πυραύλων cruise SCALP Naval της MBDA να πλήξουν στόχους στην ενδοχώρα του εχθρού.

ν

ν

Στήριξη από τη Γαλλία

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επί του πρακτικού σκέλους της συμφωνίας Αθηνών και Παρισιού, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του ΠΝ θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε έως το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα.
Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο ΠΝ όχι «γυμνές», αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων.
Βέβαια, το πρόβλημα είναι εάν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τα κατάλληλα εκπαιδευμένα πληρώματα που θα μπορέσουν να επανδρώσουν και να λειτουργήσουν τις περίπλοκες από ηλεκτρονικής άποψης γαλλικές φρεγάτες.
Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του ΠΝ να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλάβει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας.
ν

Η stealth υπερ-φρεγάτα Belh@rra είναι απολύτως ψηφιακή. Πηγή: DCNS
ν

Παρ’ ότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belh@rra έχουν ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερις μήνες (όπως αποκάλυψε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η «Καθημερινή»), η τελική συμφωνία δεν φαίνεται να είναι αρκετά κοντά.
Στα χρόνια των μνημονίων, η Ελλάδα έχει απογυμνωθεί οικονομικά, καθώς όλα τα χρήματά της πηγαίνουν στην εξόφληση του χρέους (Γερμανία), με αποτέλεσμα να μην έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση τέτοιων μεγαλεπήβολων σχεδίων.
Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η μελλοντική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, επτά κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου».
Στο επόμενο βίντεο παρακολουθούμε μια φρεγάτα FREMM σε δράση, με βολές των εξωτερικών και εσωτερικών όπλων, πώς λειτουργεί το σύστημα πυρόσβεσης, την απονήωση και προσνήωση ενός Caiman Marine, την εκτόξευση του σόναρ που μεταφέρει, αλλά και τα γεύματα του πληρώματος.

ν

ν

 


Translate this post