Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Κατηγορία Art Εκδηλώσεις, Πρόσωπα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη, οι κινηματογράφοι Άστορ και Ανδόρα θα προβάλλουν μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του (19-22 Απριλίου).

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με την 4η σύζυγό του, την πιανίστα Κέμπι Λάρεταϊ και τον γιο τους Ντάνιελ, στη δεκαετία του ’60. Photo: Lennart Nilsson/TT. Πηγή: Supplied
ν

ΣΤΟ πλαίσιo των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (14 Ιουλίου 1918 – 30 Ιουλίου 2007) η εταιρεία διανομής Weird Wave και οι ιστορικοί κινηματογράφοι Άστορ και Ανδόρα, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο και το Ingmar Bergman Foundation, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του, όπως «Η Έβδομη Σφραγίδα» (1957), «Άγριες Φράουλες» (1957) και «Persona» (1966).
Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ή αλλιώς «ο ποιητής με την κάμερα», αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια τον φακό του στις προσωπικές σχέσεις.
Με το έργο του, ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε σινεμά.
Κύρια θέματα των ταινιών του είναι η αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η αντιπαράθεση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον Θεό, η αμφισβήτηση του τελευταίου, η ανάλυση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, η αναζήτηση του νοήματος της ζωής και ο θάνατος.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά εγκαταλείπει τη χρήση συμβολισμών και αλληγοριών που κυριαρχούσαν σε παλαιότερες ταινίες του (Η Έβδομη Σφραγίδα, Άγριες φράουλες, Η τριλογία της Σιωπής) και περνά σε περισσότερο λιτές σκηνοθεσίες, ερευνώντας κυρίως τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και την προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει του εαυτό του.
ν

Σκηνή από την Έβδομη Σφραγίδα (1957). Image: Supplied
ν

Οι προβολές θα πλαισιωθούν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα εκτίθεται στους κινηματογράφους ολόκληρο τον Απρίλιο, καθώς και από σειρά συζητήσεων και ομιλιών από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς, ηθοποιούς και κριτικούς κινηματογράφου.
Το αφιέρωμα θα ανοίξει με το ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, «Bergman Island» (2004), παρουσία της σκηνοθέτριας.
Προβολές: 19-22 Απριλίου στους κινηματογράφους:
• ΑΣΤΟΡ Σταδίου 28 – Στοά Κοραή (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο) Τηλ.: 2103211950
• ΑΝΔΟΡΑ Σεβαστουπόλεως 117, Ερυθρός Σταυρός (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου) Τηλ.: 2106980796.
Θα προβληθούν οι ακόλουθες ταινίες σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες:
• Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953)
• Η Έβδομη Σφραγίδα (1957)
• Άγριες Φράουλες (1957)
• Περσόνα (1966)
• Φθινοπωρινή Σονάτα (1978)
• Φάνι και Αλέξανδρος (1982)
• Saraband (2003)
• Bergman Island (2004) της Marie Nyreröd
Θα ακολουθήσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών.
ν

Ingmar Bergman on demons
ν


ν

 


Translate this post