Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Α. Μεσόγειο

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Εν όψει μιας πιθανής αναμέτρησης Τουρκίας και Ελλάδας, οι ΗΠΑ στέλνουν και άλλο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο μαζί με επτά πολεμικά πλοία.

• Τι δείχνει το επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω.

Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

ΜΕ ΤΟ θερμόμετρο να ανεβαίνει στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, τόσο εξαιτίας των προστριβών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για την κρίση στη Συρία, όσο και των επιθετικών σχεδίων της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία – έξι αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό.
Το αεροπλανοφόρο σαλπάρει για τη Μεσόγειο την Τετάρτη και ανοιχτά της Συρίας θα συναντήσει το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο, όπως και το καταδρομικό «USS Normandy».
Αργότερα, σε αυτό τον στόλο θα προστεθούν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham».
Συνολικά, σε αυτά τα πολεμικά σκάφη επιβαίνουν 6.000 ναύτες, ενώ μαζί με τα αμερικανικά θα είναι και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», στο πρώτο μισό της αποστολής τους.
Όπως ανακοινώθηκε, η αποστολή θα περιλαμβάνει «επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας και προσπάθειες συνεργασίας με συμμάχους και εταίρους», θα παράσχει «την ικανότητα αντιμετώπισης κρίσεων και θα ενισχύσει τη συνεργασία στην ασφάλεια, ενώ θα προωθήσει τη ναυτική παρουσία» στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Λέγεται ότι το «USS Harry S. Truman» θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» που είναι παλαιότερης ναυπήγησης και το οποίο ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή τον προηγούμενο μήνα.
ν

Η φρουρά της Ρω έριξε τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα από ελαφρύ οπλισμό, 762 χιλιοστών, προκειμένου να απομακρυνθεί το τουρκικό ελικόπτερο. Image: Supplied

ν

Το επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

Όπως έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένως, οι Τούρκοι σκοπεύουν να επιτεθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα την Παρασκευή 6 Ιουλίου.
Δεν πρόκειται για προφητεία, αλλά για εκτίμηση η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι ο Ιούλιος είναι ο προτιμώμενος μήνας για την Τουρκία όσον αφορά τις αποβατικές επιχειρήσεις.
Ήταν Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, και ώρα 05:20 πρωινή, όταν τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην ακτή Πέντε Μίλι στα παράλια της Κερύνειας στην Κύπρο.
Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο, όμως υιοθετώντας τακτική στρουθοκαμήλου δεν εξορκίζουμε το κακό. Καθήκον μιας υπεύθυνης ηγεσίας είναι να σκέπτεται το χειρότερο και όχι μόνο αυτό που ευελπιστεί.
Τη μέρα λοιπόν αυτή του Ιουλίου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και οι στρατιώτες μας με το δάχτυλο στη σκανδάλη, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Αυτό έδειξε το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε στις 10:28 το βράδυ της Δευτέρας στη νήσο Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο, πιθανότατα της ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση σε απόσταση 100-200 μέτρων.
Η ελληνική φρουρά, που ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα, απάντησε στην τουρκική πρόκληση με βολές στον αέρα, προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο.
Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης, στο οποίο ανήκουν τα νησιά Ρω και Στρογγύλη και αποτελείται συνολικά από 14 νησιά, αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο της Τουρκίας, καθώς η κατάληψή του περιορίζει δραστικά τα νότια θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και επιτρέπει στην Τουρκία να αποκτήσει δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το τουρκικό ελικόπτερα απλώς μετρούσε την δύναμη και την ετοιμότητα της ελληνικής άμυνας – αδιάψευστη απόδειξη για τις προθέσεις της Τουρκίας.
ν

Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου με τα 14 νησιά και νησίδες αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της επιτρέπει να συνορεύει με την Κυπριακή ΑΟΖ. Τυχόν κατάληψή του θα ήταν για τον ελληνισμό η αρχή του τέλους. Πηγή: Google Earth
ν

 


Translate this post