Ο Πούτιν στην Άγκυρα για θέματα Συρίας, Αιγαίου και Κυπριακής ΑΟΖ

Κατηγορία Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Πούτιν έφτασε στην Άγκυρα για την τριμερή Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, όπου θα συζητηθούν «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Ο Πούτιν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί σε προηγούμενη συνάντησή τους. (Φωτο αρχείου)

ν

Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε πριν από λίγη ώρα στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Ιράν.
Οι συνομιλίες θα κρατήσουν δύο μέρες και περιλαμβάνουν εμπορικά και οικονομικά θέματα «κοινών στρατηγικών έργων, ιδίως στον ενεργειακό τομέα».
Μετά τις συνομιλίες, Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται να εγκαινιάσουν την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Άκουγιου της Τουρκίας μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τον Απρίλιο του 2015, ο ρωσικός κρατικός όμιλος Rosatom ξεκίνησε την κατασκευή της πρώτης από τις τέσσερις μονάδες του πυρηνικού σταθμού με εκτιμώμενο κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ως μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να πετύχει μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς στην επικράτειά της δεν υπάρχουν καθόλου υδρογονάνθρακες.
Σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της κατάστασης στη Συρία», πριν από την τριμερή συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί στην Άγκυρα αύριο 4 Απριλίου.
Αν και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν και οι απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ και πιθανώς η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία σε περίπτωση που η Άγκυρα επιτεθεί στα δύο αυτά μέτωπα.

ν

ν

 


Translate this post