Σχεδόν 2000 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν το Μάρτιο

Κατηγορία Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Συνολικά 1.968 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου το φετινό Μάρτιο.

Ο Ερντογάν αύξησε και πάλι τις ροές μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Πηγή: PressTV
ν

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2.000 που έφτασαν στη χώρα μας, 1.369 πέρασαν στη Λέσβο, 541 στη Σάμο και μόλις 58 στη Χίο. Τον Ιανουάριο είχαν περάσει 1.504 άτομα και το Φεβρουάριο 997.
Αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2017 στο βόρειο Αιγαίο πέρασαν 1.407 πρόσφυγες και μετανάστες (336 στη Λέσβο, 824 στη Χίο και 247 στη Σάμο). Ενώ το Μάρτιο του 2016 είχαν περάσει 8.604 (3.277 στη Λέσβο, 3.614 στη Χίο και 1.713 στη Σάμο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής (ΤΑ), όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στη ιστοσελίδα της, σε όλη τη διάρκεια του φετινού Μαρτίου η ΤΑ επιχείρησε 34 φορές μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα και επαναπροώθησε στις ακτές 1.409 πρόσφυγες και μετανάστες.
ν

Τούρκοι πράκτορες

Πολλοί φοβούνται ότι ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες που καταφθάνουν κάθε μήνα στην Ελλάδα βρίσκονται και άνθρωποι του Ερντογάν με αποστολή, σε περίπτωση σύγκρουσης, να προκαλέσουν δολιοφθορές, να ξεσηκώσουν τους υπάρχοντες μετανάστες εναντίον του τοπικού πληθυσμού και των Αρχών ή ακόμη και να προσβάλουν από πίσω το στρατιωτικό προσωπικό, μόλις οι Τούρκοι κάνουν κάποια αποβατική ενέργεια στα νησιά.
Αυτό δεν είναι διόλου απίθανο καθώς στο παρελθόν οι ίδιες λαθρεμπορικές διαδρομές έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων αλλά και μαχητών του ISIS για τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη. 
ν

Κέρδη 6 δισ. δολαρίων

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Newsweek, το εγκληματικό δίκτυο που προωθεί έναντι παχυλής αμοιβής, λαθρομετανάστες από Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία και Ανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε κέρδη 6 δισ. δολαρίων το 2015, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Ίντερπολ και της Γιούροπολ.
Το εγκληματικό δίκτυο, το οποίο ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στα νερά της Μεσογείου, διακινεί το 90% των λαθρομεταναστών και των προσφύγων, εκμεταλλευόμενο κρίσεις όπως ο πόλεμος στη Συρία.
Το διεθνές εγκληματικό δίκτυο των λαθρεμπόρων, στο οποίο μετέχουν πολλές ΜΚΟ, διευθύνει ο αιθιοπικής καταγωγής Ερμίας Τζερμάι, που έχει επικηρυχτεί από την Ίντερπολ. Το δίκτυο διακινεί φυγάδες, μετανάστες και πρόσφυγες από περισσότερες από 100 χώρες.
ν

Οι λαθρέμποροι βυθίζουν τα πλοιάρια και τις λέμβους που μεταφέρουν μετανάστες για να αναγκάσουν τις δυτικές χώρες να επέμβουν και να τους σώσουν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο το 2016 χάθηκαν στη Μεσόγειο πάνω από 3.800 ψυχές. Photo: AFP / Marina Militare Italiana. Πηγή: Supplied
ν

Το κόστος διακίνησης των άπορων μεταναστών, που κυμαίνεται μεταξύ 3.200 και 6.500 δολαρίων το κεφάλι, καταβάλλουν στην εγκληματική οργάνωση, μέσω ενός πολύπλοκου τραπεζικού δικτύου, οι πλούσιες χώρες της αραβικής χερσονήσου, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Τα βασικά ορμητήρια είναι η Τουρκία και η Λιβύη, όπου υπάρχουν μεγάλα στρατόπεδα μεταναστών, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των διακινούμενων χρημάτων να καταλήγει, όπως είναι φυσικό, στις τσέπες των πολιτικών των χωρών αυτών.
Παρ’ όλο που ο διευθυντής της Γιούροπολ Rob Wainwright έχει προειδοποιήσει επισήμως όλες τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτά τα δίκτυα με κάθε δυνατό τρόπο», η άφρων πολιτική ορισμένων χωρών, όπως της Γερμανίας και της Ελλάδας, που ενθαρρύνουν την προσέλευση μεταναστών, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, προς μεγάλη βεβαίως χαρά των λαθρεμπόρων.
Και η μεν Γερμανία το κάνει για να εξιλεωθεί από το πρόσφατο ναζιστικό παρελθόν της, δείχνοντας στις άλλες χώρες ότι είναι πλέον πολιτισμένη και ότι έπαψε να οδηγεί μαζικά ανθρώπους στους θαλάμους αερίων ή να τους καίει στα κρεματόρια. Η Ελλάδα όμως γιατί το κάνει;
Ίσως επειδή «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», όπως διακήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μια θέση εξαιρετικά ανόητη και επικίνδυνη, διότι ακούγοντάς την η Τουρκία έφτασε να διεκδικεί το μισό Αιγαίο.

 


Translate this post