Νέα προειδοποίηση για σύρραξη με την Τουρκία από τον Τζέφρι Πάιατ

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

• Εξήντα θερμές ημέρες με Τουρκία προβλέπει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, προειδοποιώντας για ακόμη μια φορά την Ελλάδα να είναι έτοιμη.

• Ο ελληνικός στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος με το δάκτυλο στη σκανδάλη να αντιμετωπίσει πιθανή τουρκική εισβολή στις αρχές Ιουλίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Πηγή: News Media

ν

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ της οποίας η ανώτατη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση περιμένοντας το μοιραίο, μια ηγεσία που έχει εναποθέσει την άμυνα και την υπεράσπιση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δηλαδή στο πουθενά, σε μια χώρα της οποία ο λαός υφίσταται εδώ και χρόνια πλύση εγκεφάλου με ψευδή δημοσιεύματα και τηλεοπτικά σκουπίδια τύπου “Survivor” και “Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής”, ο μόνος κάτοικος σε αυτή τη χώρα που φαίνεται να μην κοιμάται και να βρίσκεται σε εγρήγορση είναι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ – ένας εξαίρετος διπλωμάτης.
Μιλώντας στην κάμερα του VICE Greece, προειδοποίησε για πολλοστή φορά τη χώρα μας για τον εξ Ανατολών κίνδυνο. Όμως, ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, οι συστάσεις του έπεσαν για ακόμη μια φορά στο κενό.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση Ερντογάν δήλωσε: «Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δύο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».
Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι οι απειλές Ερντογάν είναι «προεκλογικές κορώνες», ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τις αγνοήσω».
ν

Σε έξαρση βρίσκεται ο τουρκικός εθνικισμός έπειτα από την κατάληψη του Αφρίν. Image: Supplied

ν

Αυξημένο κίνδυνο σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας
βλέπει το Weekly Standard

Σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρέσβη, εμείς δεν τρέφουμε καμία εμπιστοσύνη «στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα». Και αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση, εκτός από ανίκανη και δειλή, υπηρετεί τα συμφέροντα ξένων, κυρίως των Γερμανών. Ο δε λαός, αντί να ξεσηκωθεί και να ρίξει αυτή την travesti δικτατορία, κάθεται και την υπομένει, παρακολουθώντας απαθής το ξεπούλημα της χώρας και της ιστορίας της, την κατοχή και τη σκλαβιά.
Την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να επιτεθεί.
Αυτό τονίζεται σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Weekly Standard, που αναφέρεται στον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ενδο-νατοϊκής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει επίδειξη δύναμης στην περιοχή.
«O συνδυασμός των επερχόμενων πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, οι ανησυχίες του Ερντογάν για τη δημοτικότητά του και η απειρία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις –πολλοί ανώτεροι αξιωματικοί των οποίων αντικαταστάθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016– καθιστούν ένα πόλεμο πιο πιθανό από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, αφότου οι δύο πλευρές κονταροχτυπήθηκαν για τα Ίμια τη δεκαετία του ’90», γράφει ο συντάκτης της ανάλυσης, Γιάννης Ψαρόπουλος.
Το άρθρο αναφέρει ότι ΗΠΑ και ΕΕ διαθέτουν σήμερα λιγότερους μοχλούς πίεσης προς την Άγκυρα απ’ ό,τι πριν από δύο δεκαετίες, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε άγρια κόντρα με την Ουάσιγκτον για την αμερικανική πολιτική στη Συρία όσον αφορά το κουρδικό, ενώ τα χέρια των Βρυξελλών είναι «δεμένα» λόγω της συμφωνίας με την Άγκυρα για το προσφυγικό, που εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν.
Και επαναλαμβάνει τα λόγια του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ: «Αυτό που με ανησυχεί είναι ο κίνδυνος μιας ακούσιας σύγκρουσης».
ν

Η πυραυλάκατος Τρουπάκης P-23 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Image: Supplied
ν

Με τις αναβαθμίσεις των οπλικών συστημάτων Ελλάδας και Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες το Αιγαίο φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όπλων υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων 67 πολεμικών πλοίων, άνω των 20 υποβρυχίων και 448 μαχητικών αεροσκαφών, εφοδιασμένων με έξυπνες βόμβες και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, επισημαίνει το άρθρο.
«Στην ξηρά υπάρχουν 832 βαριά άρματα μάχης και πάνω από 2.500 ελαφρύτερα οχήματα πυροβολικού –μια δύναμη πυρός τεθωρακισμένων όση σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη– που θα μπορούσαν ταχύτητα να αναπτυχθούν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».
ν

Οι Έλληνες στρατιώτες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα. Οι ηγέτες της είναι; Πηγή: e-evros.gr
ν

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι λόγω των πρόσφατων εντάσεων, όπως ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό τον περασμένο Φεβρουάριο και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το 92% των Ελλήνων θεωρούν τώρα την Τουρκία μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα.
Το Weekly Standard αναφέρεται και στην κούρσα των εξοπλισμών στις δύο πλευρές του Αιγαίου με την Τουρκία να δαπανά πέρυσι 15,8 δισ. δολάρια και την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης μόνον 5,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων ελάχιστα διατέθηκαν για νέα όπλα.
Τέλος αναφέρει, εν είδη συμπεράσματος, τις δηλώσεις του Ντέιβιντ Φίλιπς, πρώην διπλωμάτη και διευθυντή του Program on Peace Building and Rights του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον μάλλον δεν θα θελήσει να αναλάβει ρόλο διαιτητή και ως εκ τούτου είναι πιθανότερο από ποτέ ένα “ατύχημα”:
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι ΗΠΑ είναι να παρέμβουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδaς σε περίπτωση που απαιτηθεί στρατιωτική δράση. Έτσι, ο Ερντογάν ίσως νομίσει ότι μπορεί να κάνει μια ξαφνική κίνηση και να ξεφύγει χωρίς συνέπειες. Μπορεί, όμως, να εξαπολύσει δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει», γράφει το περιοδικό.
ν

Το μισό Αιγαίο έως τον 25ο Μεσημβρινό μαζί με 25 νησιά και 127 νησίδες διεκδικεί παρανόμως η Τουρκία. Πηγή: News Media

ν

Η πιο πιθανή μέρα της τουρκικής επίθεσης

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να επιτεθεί στην Ελλάδα, η πιθανότερη ημέρα επίθεσης, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, είναι η Παρασκευή 6 Ιουλίου. Τη μέρα αυτή ο στρατός θα πρέπει να έτοιμος, κυριολεκτικά με το δάκτυλο στη σκανδάλη, να αποκρούσει μια πιθανή εισβολή.
Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τον ερχόμενο Ιούλιο θα γίνουν στην Τουρκία πρόωρες εκλογές (οι κανονικές είναι το 2019), επειδή τάχα ο Ερντογάν θέλει να εξαργυρώσει σε ψήφους τη δημοφιλία που του απέφερε η κατάκτηση του Αφρίν.
Μάλιστα η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτιδα του δεξιού «Καλού Κόμματος» (İYİ Parti), δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 15 Ιουλίου – δεύτερη επέτειος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και οιονεί νέα εθνική εορτή του καθεστώτος που οικοδομεί ο Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση, η πολεμική επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” εναντίον του κουρδικού θύλακα του Αφρίν στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει (είτε αυθορμήτως είτε και με την καταστολή όσων εκφράζουν επικριτικές απόψεις) κλίμα εθνικής έξαρσης και συσπείρωσης γύρω από την ηγεσία της χώρας. Ο πληθυσμός εγκρίνει την εισβολή με ποσοστά της τάξης του 90% στις δημοσκοπήσεις, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε εθνικιστικές κορώνες.
Κατά τη γνώμη μας η νέα ημερομηνία εκλογών θα πρέπει να αγνοηθεί, καθώς πρόκειται για αντιπερισπασμό, με στόχο να αποκοιμηθεί η Ελλάδα ακόμη περισσότερο.
ν

Η κατάρριψη του τουρκικού F-16 από το ελληνικό Μιράζ 2000 με πιλότο τον Θάνο Γρίβα το 1996. Πόσο μακριά είμαστε από ένα τέτοιο παρόμοιο συμβάν; Image: Supplied
ν

Ο Ελληνικός Στρατός δεν πρέπει να παραπλανηθεί, διότι θα υποστεί δεινή ήττα και θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι έτοιμος όχι μόνο να αντιμετωπίσει την επερχόμενη εισβολή, αλλά και να αντεπιτεθεί,  εξαπολύοντας χωρίς δισταγμό συντριπτικά χτυπήματα στον εχθρό και καταλαμβάνοντας τουρκικά εδάφη, ώστε να σύρουμε εμείς την Τουρκία ταπεινωμένη και ηττημένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Για το λόγο αυτό, οι διοικητές των μονάδων δεν πρέπει να περιμένουν εντολή από το Γενικό Επιτελείο, γιατί αυτή δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Και δεν θα έρθει, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να τη δώσει η υπάρχουσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Συνεπώς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες, όπως έκανε ο συνταγματάρχης Δαβάκης, ο ήρωας του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.

 


Translate this post