Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (vid)

Κατηγορία NEWS, Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Τα ερωτηματικά και η περίεργη «σιγή» της Τουρκίας.

• Η ανάλυση του περιστατικού σε βίντεο στο τέλος του άρθρου.

ν

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ σήμερα η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη 1 Μαρτίου στον Έβρο, καθώς στο δικαστήριο της Αδριανούπολης κρίνονται σήμερα οι προθέσεις της Τουρκίας και κατά συνέπεια και ο χρόνος που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στον Έβρο, κατηγορούνται για παράνομη είσοδο, κατηγορία που μπορεί να αλλάξει σε κατασκοπία, ανάλογα με τις ορέξεις της Άγκυρας.
Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο μόνιμος λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κουκλατζής, που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και η τύχη τους θα κριθεί στο δικαστήριο.
Το ελληνικό προξενείο, όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο παλληκαριών.
ν

Διάλυση του ελληνικού στρατού

Αλγεινή εντύπωση και φόβους για την ασφάλεια της χώρας, προκαλεί το γεγονός της βαριάς αμέλειας της πολιτικής και κυρίως της στρατιωτικής ηγεσίας που άφησαν μόνους τους δύο φύλακες των συνόρων, χωρίς να του παρέχουν κάλυψη και χωρίς να τους έχουν δώσει οδηγίες, χωρίς καν να έχουν σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Δεν σκέφτηκαν δηλαδή ότι οι Τούρκοι θα στήσουν ενέδρα και θα συλλάβουν Έλληνες στρατιωτικούς, με σκοπό να τους ανταλλάξουν με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.
Και δημιουργεί αισθήματα απόγνωσης η ανετοιμότητα του ελληνικού στρατού τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν πηγαίνουμε σε πόλεμο με την Τουρκία στις αρχές του καλοκαιριού, όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και πλήθος δυτικών διπλωματών, προεξάρχοντος του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.
Το βάρος της άμυνας της χώρας –καθώς το χρονικό διάστημα έως την αρχή του καλοκαιριού δεν είναι μεγάλο– πέφτει στους ώμους των τοπικών πληθυσμών στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που πρέπει να οργανωθούν και να εξοπλιστούν για να αναχαιτίσουν την τουρκική επίθεση.
ν

ν

Ένας κατσικοπόδαρος πολιτικός

Είναι επίσης κακός οιωνός το γεγονός ότι το περιστατικό στον Έβρο με τη σύλληψη των δύο παλληκαριών συνέπεσε με την ορκωμοσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη.
Όπως δήλωσε ο κατσικοπόδαρος Κουβέλης: «Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί και τη Δευτέρα θα γίνει και η σχετική δίκη στο δικαστήριο, θα δουν το περιστατικό, στις πραγματικές του διαστάσεις».
Την ίδια ώρα εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για το περιστατικό, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, όπως ποια ώρα ακριβώς και πού έγινε η σύλληψή τους.
Πάντως πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έχουν παγιδεύσει το δάσος των Καστανιών με κυνηγετικές κάμερες. Εάν αυτό ισχύει, επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι οι Τούρκοι είχαν στήσει ενέδρα, με σκοπό την σύλληψη και απαγωγή Ελλήνων στρατιωτών.
Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση στα σύνορα απαγορεύεται αυστηρά και αποτελεί μεθοριακό επεισόδιο – κάτι που βέβαια ουδόλως απασχολεί τους Τούρκους.
ν

ν

Το χρονικό της σύλληψης

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στο αποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών. Πρόκειται για μια ιδιομορφία των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο δεν οριοθετούνται από τον Εβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι πάντα ορατά διά γυμνού οφθαλμού.
Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος, όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο φυλάκιο και έπειτα στην Αδριανούπολη. Στο συγκεκριμένο σημείο το ελληνικό και το τουρκικό φυλάκιο δεν απέχουν παρά λιγότερο από 150 μέτρα.
Εκεί, οδηγήθηκαν ενώπιον του αρχιεισαγγελέα Αδριανούπολης, όπου αρχικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Στην πρώτη κατάθεση που έκαναν οι δύο άνδρες είπαν ότι πραγματοποιούσαν περιπολία, αρχικά ακολούθησαν βήματα και έπειτα άλλα ίχνη, ώσπου, δίχως να το αντιληφθούν, είχαν πια περάσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η προφυλάκισή τους έγινε με βάση την κατηγορία περί «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».
Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».
ν

Τι έδειχναν οι φωτογραφίες στα κινητά τους τηλέφωνα

Μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ.
Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν μέχρι στιγμής κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ.
ν

Άκαρπη η επικοινωνία Αποστολάκη – Ακάρ

Μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα η αίσθηση πως η διαχείριση του συμβάντος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο που δεν θα ξεπερνά το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Στο παρελθόν, είχαν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά, τα οποία συχνά επιλύθηκαν ακόμη και σε επίπεδο ταξιαρχιών, ένθεν και ένθεν του ποταμού Εβρου.
Ωστόσο, οι ώρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αναφορά του περιστατικού την Πέμπτη μέχρι και την ανακοίνωσή του από το ΓΕΣ, το Σάββατο λίγο μετά τις 09:30, απέβησαν άκαρπες, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταβίβαση της διαχείρισης του ζητήματος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και, βεβαίως, αργότερα σε διπλωματικό και πολιτικό.
ν


ν

 


Translate this post