«Χέρι» και στις τραπεζικές θυρίδες βάζει η Εφορία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σαφάρι κατασχέσεων, ελέγχων και άνοιγμα θυρίδων προβλέπει το σχέδιο που έχει καταστρώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2018.

ν

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ σχέδιο θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για μια σειρά από ενέργειες που στην πλειοψηφία τους αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και έχουν ορίζοντα εφαρμογής έως το τέλος του 2018.
Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνουν σε πρώτη φάση 200.000 θυρίδες οφειλετών με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται αλλαγή του φορολογικού πλαισίου προκειμένου να μπορούν να ανοίγουν πολύ γρήγορα οι τραπεζικές θυρίδες οφειλετών του δημοσίου και να κατάσχεται το περιεχόμενό τους.
Μέσα στο 2018 η ΑΑΔΕ θέλει να εισπράξει τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ από τρέχοντες φόρους της χρονιάς και άλλα 5 δισ. ευρώ από παλαιά και «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα.
Το κυνήγι έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, με την τεχνολογία και τα νέα συστήματα διασταυρώσεων να έχουν βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο η ΑΑΔΕ λαμβάνει καθημερινά πρόσθετα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει μέρος έστω των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι οικονομίες του ελληνικού λαού και να κατευθυνθούν προς τα γερμανικά ταμεία στο Βερολίνο.
Το «κυνήγι» όμως δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους οφειλέτες αλλά και στους μικρούς, που χρωστούν ακόμη και λίγα ευρώ. Μόνο μέσω των ακατάσχετων λογαριασμών που μπορούν να δηλωθούν στην Εφορία και στην τράπεζα και για περιορισμένα ποσά μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση χρημάτων όσοι χρωστούν στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ποσά από μισθοδοσίες κτλ. έως 1.000 ευρώ δεν κατάσχονται. Από 1.000 έως 1.500 κατάσχεται το 50% του ποσού, ενώ πάνω από τα 1.500 ευρώ κατάσχεται ολόκληρο το ποσό.
ν

Τελειώνουν τα λεφτά από το «στρώμα»

Μειώνεται δραματικά το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του προς την Εφορία και τις Τράπεζες.
Η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), που παρουσιάσθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, επιβεβαιώνει αφενός ότι τελειώνουν τα λεφτά από το «στρώμα» (όσων φυσικά έχουν) και αφετέρου ότι έχει εξαντληθεί η οικονομική δυνατότητα και κυρίως η ψυχολογική αντοχή όσων παραμένουν συνεπείς.
Ποια είναι όμως η πρόβλεψη για το 2018 που προκαλεί μεγάλη ανησυχία; Είναι το γεγονός ότι το ποσοστό εκείνων που δήλωσε ότι εκτιμά πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις υποχώρησε από 82% το Νοέμβριο του 2017 στο 62,9% το 2018, δηλαδή κοντά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρεις μόλις μήνες.
Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την MARC, έδειξε ότι αυξήθηκε στο 25% το ποσοστό εκείνων που απάντησε ότι δεν θα τα καταφέρει, ενώ σημαντικό ποσοστό 12,1% δεν μπόρεσε καν να προβλέψει τι θα συμβεί τη φετινή χρονιά.
Την ίδια ώρα το 32,2%, του δείγματος, εκτίμησε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το 2018.
Τέλος, 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά εκφράζουν φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξαιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν και επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν (δανειακές, φορολογικές και άλλες).

 


Translate this post