Ζόραν Ζάεφ: «Δεν αλλάζουμε το Σύνταγμα των Σκοπίων»

Κατηγορία Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

ν

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ απέναντι στο ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, διαψεύδοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι συμφώνησαν κάτι τέτοιο, ενώ ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.
«Γνωρίζετε εδώ και καιρό ότι η θέση της Ελλάδας για erga omnes περιλαμβάνει και την αλλαγή του Συντάγματος της “Μακεδονίας”. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σήμερα, στα Σκόπια.
Όπως ισχυρίστηκε, η χώρα άλλαξε το Σύνταγμα της το 1993, τροποποιώντας σχετικό άρθρο, με σκοπό –όπως είπε– την απαλοιφή τού αλυτρωτισμού.
«Ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει βλέψεις, εδαφικές ή οτιδήποτε άλλες, ότι η χώρα μας δεν έχει αλυτρωτικές επιδιώξεις και θέλει την οικοδόμηση φιλίας. Από αυτήν την άποψη, δεν βλέπω την ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος» συμπλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη χαρά του για τις φιλικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και ανήγγειλε την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
«Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γνωρίζουμε την ουσία των προβλημάτων. Ελπίζω, την επόμενη κιόλας εβδομάδα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, αφού αυτό είναι το νέο επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που συμφωνήσαμε» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε ερώτηση εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό προέκυψε από διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησής του.
«Για την κυβέρνηση είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το στηρίζω στις δικές μου προσδοκίες από τη συζήτηση που έχουμε στο εσωτερικό της χώρας, στα βήματα που κάνουμε, στις δυνατότητες που υπάρχουν και μέχρι ποιου σημείου μπορούμε να κινηθούμε, στη δυνατότητα εφαρμογής των πιθανών λύσεων κ.ο.κ. Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η “Μακεδονία” μπορεί.
»Με συναίνεση επ’ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί. Προς όφελος όμως της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι πού πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.
ν

Τι αναφέρει το Σύνταγμα των Σκοπίων

Με άλλα λόγια, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε ότι από την πλευρά της ΠΓΔΜ τα πάντα παραμένουν ως έχουν και η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κάνει υποχωρήσεις. Καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, ενώ παραμένουν σε ισχύ οι ισχυρισμοί περί “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικού έθνους”, σημαντικό μέρος του οποίου βρίσκεται σήμερα “σκλαβωμένο” στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, ο αλυτρωτισμός είναι ευκρινής ήδη από το προοίμιο του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο, μάλιστα, τροποποιήθηκε και βελτιώθηκε το 1993 έναντι της αρχικής μορφής του.
Εκεί γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991», ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και του Συντάγματος της χώρας.
Η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως βασικό στόχο την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα τμήματά της που ανήκαν στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) ως υπό κατοχή.
Συγκεκριμένα, το Σύνταγμα των Σκοπίων αναφέρει:
• Στο άρθρο 3, το οποίο χαρακτηρίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ ως «απαραβίαστα», έχει γίνει μια προσθήκη η οποία αναφέρει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους». Ωστόσο, τονίζεται ότι τα σύνορα μπορεί να αλλάξουν σε συμφωνία με το Σύνταγμα «και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, όσο και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».
• Τα άρθρα 4 και 7 είναι αυτά που προσδιορίζουν ως «Μακεδονική» την ιθαγένεια και τη γλώσσα των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ.
• Το άρθρο 49 είναι, επίσης, μια κατ’ εξοχήν επίδειξη αλυτρωτισμού: «Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους».
Στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι Σκοπιανοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση και απλώς ζητούν από την Ελλάδα να τους αναγνωρίσει ως “Μακεδόνες”, δηλαδή απογόνους του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και είναι Σλάβοι, οι οποίοι ιστορικά έφτασαν στην περιοχή των Βαλκανίων 1.000 χρόνια μετά την εποχή του Μακεδόνα στρατηλάτη.

 


Translate this post