Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Τσίπρας: «Πατριωτισμός είναι η Novartis, όχι η Μακεδονία»

Κατηγορία NEWS, Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

• Τις απόψεις του για τον “σύγχρονο πατριωτισμό” εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Πάτρα, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

• Δείτε το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού στο τέλος του άρθρου.

«Χρειάζεται σύγχρονος πατριωτισμός, δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της διαπλοκής», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Image: Supplied
ν

ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ που μόλις και με τα βίας χωρούσε 550 άτομα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τις απόψεις του για τον “σύγχρονο πατριωτισμό”, λέγοντας πως πατριωτισμός είναι υποθέσεις όπως η Novartis, ενώ η υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας είναι πατριδοκαπηλία.
Κλείνοντας τις εργασίες του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που έγινε στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και για τον ρόλο που αποκτά η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Άφησε μάλιστα αιχμές για τους πολιτικούς, οι οποίοι ενώ επικαλούνται τον πατριωτισμό, την ίδια ώρα τα ονόματά τους φιγουράρουν σε δικογραφίες.
(Απέφυγε ωστόσο να ενημερώσει το κοινό του ότι οι δικογραφίες για τη Novartis σχηματίστηκαν κατόπιν δικής του εντολής).
ν

Τι είναι πατριωτισμός

Ο πρωθυπουργός άρχισε το “μάθημα του πατριωτισμού” λέγοντας τα εξής: «Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».
Επικαλέστηκε μάλιστα τον Κωστή Στεφανόπουλο χρησιμοποιώντας τη φράση του αείμνηστου προέδρου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίκαιρα τα λόγια αυτά σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς. Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».
ν

Ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε από τα 550 άτομα που κατάφερε να μαζέψει στο Royal palace, ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «έλα σήκωσε τη χώρα όρθια και γράψε ιστορία»! Image: Supplied
ν

Πατριωτισμός δεν είναι η έπαρση της σημαίας

Στον απόηχο των γιγαντιαίων συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει αντιδιαστολή μεταξύ πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας:
«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής. Συμβολής στα βάρη του κράτους. Έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας. Διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας!»
(Όσον αφορά την τιμιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε αν πει ότι η τεχνική εταιρεία «ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ», συμφερόντων του αδελφού του, Δημήτρη Τσίπρα, και της αδελφής του, Ζαννέτ, επιχείρησε να πάρει στη Λέσβο ένα δημόσιο έργο με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, για να κερδίσει ένα project του Δημοσίου 1,1 εκατ. ευρώ!)
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τόνισε: «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό. Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: «Όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν «από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».
«Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα γιατί δεν είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία», είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του από τους περίπου 550 παρευρισκόμενους, τόσο στις αναφορές του σε θέματα διαφάνειας και πατριωτισμού όσο και στις αναφορές του για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
Τέλος, αναφέρθηκε στον πακτωλό των εκατομμυρίων που πρόκειται να εισρεύσουν τόσο στην Αχαΐα και την Ηλεία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, στους τομείς των δημοσίων έργων, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.
«Μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα της προκοπής και της δικαιοσύνης! Εσείς θα μας κρίνετε!» είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.
(Δεν εξήγησε όμως πώς θα επιτευχθεί το θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης σε μια χώρα που είναι εποπτευόμενη, έχει capital controls και μια υπερφορολόγηση που πίνει το αίμα του επιχειρηματικού κόσμου και του ελληνικού λαού).

ν

ν

 


Translate this post