Ερντογάν: Οι μαζικές συλλήψεις θα συνεχιστούν

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι μαζικές συλλήψεις είναι δικαιολογημένες και θα συνεχιστούν, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ν

ΟΠΩΣ μεταδίδει το Sputnic, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 είναι δικαιολογημένες και θα συνεχιστούν.
«Μιλώντας για κατασταλτικά μέτρα, κάνετε ένα λάθος. Σήμερα στη Γαλλία υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι δεν είναι; Γιατί η Γαλλία την εφάρμοσε; Έγινε κάποια απόπειρα πραξικοπήματος; Όχι, έγιναν 5, 10, 15, 20 τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά στην Τουρκία συνέβη μια απόπειρα πραξικοπήματος… Καταδικάσαμε όσους περισσότερους ανθρώπους ήταν αναγκαίο», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό LCI.
Πρόσθεσε πως οι υποστηρικτές του πραξικοπήματος βρίσκονταν σε όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς της χώρας και ο αριθμός τους ήταν «παραδόξως μεγάλος».
«Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικτών τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό», είπε ο Ερντογάν.
Η προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν έγινε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 και αντιμετωπίστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με περισσότερους από 240 νεκρούς και περίπου 2.000 τραυματίες.
Στη συνέχεια η Άγκυρα προχώρησε σε πρωτοφανείς μαζικές εκκαθαρίσεις, απολύοντας πάνω από 100.000 δημοσίους υπαλλήλους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50.000 δημοσιογράφους, διπλωμάτες, δικαστές, μέλη του στρατού και ακτιβιστές που αγωνίζονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Στις μαζικές συλλήψεις υπάρχουν φερόμενοι υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη. Ο Γκιουλέν, παλιός φίλος και υποστηρικτής του Ερντογάν, διαμένει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999. Οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του, αλλά οι αμερικανικές αρχές έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα.
Οι διώξεις του Ερντογάν κατά των πολιτών της χώρας του έχουν επίσης στόχο επικριτικά προς την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης και φιλοκουρδικούς κύκλους.

 


Translate this post