Προσκύνημα Τσίπρα στον Σουλτάνο Ερντογάν

Κατηγορία Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δειλή υποχώρηση του Τσίπρα στις τουρκικές απειλές και αίτηση ακύρωσης του ασύλου που χορηγήθηκε σε Τούρκο στρατιωτικό.

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Image: Supplied
ν

ΑΛΓΕΙΝΗ εντύπωση προκαλεί η από πλευράς κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στη χώρα μας ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε σκληρή ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που μιλούσε για «αγκαλιά της Ελλάδας σε πραξικοπηματίες» και προειδοποιούσε για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
ν

Βολές ΝΔ για το αίτημα ακύρωσης του ασύλου
στον Τούρκο στρατιωτικό

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει τη δήλωση που έκανε πριν λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: «Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών και πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί».
«Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Σε νέα ανακοίνωσή του, το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει τα εξής: «Ένα 24ωρο μετά την απαράδεκτη και με απειλές δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θέμα της νόμιμης χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, το κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σιωπά.
»Αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί.
»Και τούτο, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί. Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση κάτι αυτονόητο, γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ν

Πυρά Λοβέρδου και Θεοδωράκη

Στο στόχαστρο και της Κεντροαριστεράς βρέθηκε η κυβέρνηση για την κίνησή της να ζητήσει ακύρωση του πολιτικού ασύλου στον έναν από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Θεοδωράκης και Λοβέρδος επικρίνουν με σφοδρότητα την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για κρυφές δεσμεύσεις έναντι του Ερντογάν, καθώς και για καταπάτηση κάθε δημοκρατικής αρχής και ευαισθησίας.
ν

Το άσυλο στην αρχαία Ελλάδα

Το άσυλον, από το στερητικό α + συλάω (= αποσπώ κάποιον με τη βία, λαφυραγωγώ), τόσο στην αρχαιότητα όσο και στις μέρες μας σημαίνει γενικώς το απαραβίαστο του χώρου κατά της αυθαιρεσίας των αρχών για άτομα που καταφεύγουν σε ορισμένους ιερούς χώρους που θεωρούνταν ως άσυλα, όπως στον Χαλκιοίκον ναό της Αθηνάς της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης όπου κατέφυγε ο στρατηγός Παυσανίας και όπου τελικά πέθανε από ασιτία.
Στην αρχαιότητα επικρατούσε η άποψη ότι αποτελούσε εσχάτη ασέβεια να βλάψει κάποιος ή να αποσύρει από τους βωμούς και τα λοιπά ιερά εκείνους που προσέφευγαν στους τόπους αυτούς που τελούσαν υπό την προστασία των θεών, γεγονός που διέκρινε την ανθρώπινη από τη θεϊκή δικαιοσύνη.
ν

Η επικίνδυνη συνήθεια να είσαι δειλός

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή και αδύναμη χώρα, που τελεί υπό τη γερμανική και την αμερικανική επικυριαρχία, απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό γείτονα. Έτσι, φαίνεται «λογικό» να υποκύπτει στις τουρκικές πιέσεις, με την προσδοκία κατευνασμού των τουρκικών απαιτήσεων. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση, η υποχωρητικότητα, πέρα από το ότι φανερώνει δειλία και ατολμία, είναι επικίνδυνη για τρεις ακόμη λόγους.
Πρώτον, απειλεί με ποδηγέτηση την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
Δεύτερον, το να στείλουμε πεσκέσι τα κεφάλια των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στον δικτάτορα Ερντογάν, όχι μόνο δεν θα καταστείλει τις τουρκικές απαιτήσεις, αλλά αντίθετα θα ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα ως προς τα νησιά του Αιγαίου. Οι Τούρκοι ζητούν να τους παραχωρήσουμε 16 μεγάλα νησιά και κάπου 300 μικρότερα. Άραγε πόσο ενδοτικοί θα γίνουν ακόμη οι «Έλληνες» πολιτικοί;
Τρίτον, η παράδοση είναι πράξη απάνθρωπη που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το άγος της ελληνικής πολιτείας, ένα άγος που έχει καταδικάσει τη χώρα στην ειρκτή των μνημονίων και τους πολίτες της σε ανομολόγητα βάσανα και στερήσεις.

 


Translate this post