Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Αρπαχτή Καμμένου-Τσίπρα από τη Σαουδική Αραβία

Κατηγορία NEWS, Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Η πώληση πολεμικού υλικού στους Άραβες ήταν μια απόπειρα αρπαχτής που δεν ευδοκίμησε, καθώς ο υπουργός πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη.

Έχοντας παρασυρθεί από τον κυβερνητικό εταίρο του, ο Πάνος Καμμένος πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Image: Supplied
ν

ΣΥΝΤΟΜΑ πρόκειται να εγκαταλείψουν την εξουσία. Το ξέρουν, όπως επίσης ξέρουν ότι η πτώση τους θα είναι θορυβώδης και οι προσπάθειές τους να επανέλθουν στην εξουσία άκαρπες. Γεύεται κανείς την εξουσία, για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια μόνο φορά στη ζωή του. Οι εξαιρέσεις στον κανόνα είναι πολύ σπάνιες και αφορούν ηγέτες άνω του μετρίου. Η πλειοψηφία ενταφιάζεται στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Ο κ. Τσίπρας ηγήθηκε του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος στα στελέχη του πως όχι μόνο θα τους κάνει νομείς και κατόχους της εξουσίας, αλλά και πολύ πλούσιους.
Η πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση έγινε αμέσως μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, με το περίφημο σχέδιο Βαρουφάκη να αντικατασταθούν τα ευρώ με κάποιο «παράλληλο νόμισμα». Σύμφωνα με το σχέδιο, η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα συνοδευόταν από τη μετακίνηση μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, προς όφελος υπουργών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Το σχέδιο διέρρευσε και οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν επιβάλλοντας στις ελληνικές τράπεζες capital controls, ώστε να μην μπορεί να βγει εκτός χώρας ούτε ένα ευρώ χωρίς να παρακολουθείται. Θέλοντας επίσης να επαναφέρουν την κυβερνώσα παράταξη στον ορθό δρόμο, πήραν και άλλα μέτρα.
Η συμμορία, ωστόσο, δεν το ’βαλε κάτω. Η επόμενη προσπάθεια είχε τίτλο «έξοδος στις αγορές», αλλά συνάντησε την επιφυλακτικότητα και την καχυποψία των ξένων. Κανείς δεν θέλει να συναλλάσσεται με δυνητικούς κλέφτες.
Με κλειστές τις πόρτες της Δύσης, η κυβέρνηση στράφηκε προς Ανατολάς, και συγκεκριμένα στον πολύπαθο χώρο της Μέσης Ανατολής, με τα αραβικά κράτη και τους τζιχαντιστές, αναζητώντας αγοραστή για πολεμικό υλικό από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού. Αυτή τη φορά στην υπόθεση ενεπλάκη και ο υπουργός Άμυνας, που με τη σειρά του ενέπλεξε έναν μεσάζοντα. Οι μίζες θα κρύβονταν στα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια». Κάποιος όμως, προφανώς κάποιο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, αποκάλυψε τη συνωμοσία.
Έτσι και αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν ευδοκίμησε, η δε σχετική συζήτηση θα γίνει –ύστερα από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και σε ατμόσφαιρα, όπως ταιριάζει, πολεμικής σύγκρουσης– τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Τα πράγματα είναι απλά. Αυτοί που αναρριχώνται στην εξουσία, το κάνουν για να γίνουν πλούσιοι ή υπερπλούσιοι. Όλα τα άλλα, όπως οι λεπτομέρειες που αναμεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, σαν το μελάνι που ρίχνει η σουπιά για να θολώσει τα νερά, εντάσσονται στην προσπάθεια συσκότισης της πραγματικότητας.
ν

Όπως οι τίγρεις, ο Αλέξης Τσίπρας έχει νύχια που μπορεί να είναι θανατηφόρα και δόντια που το δάγκωμά τους μπορεί να αποβεί μοιραίο. Image: Supplied
ν

Πριν εγκαταλείψουν την εξουσία, οι Συριζαίοι θέλησαν να κάνουν μια –κατά το κοινώς λεγόμενο– «αρπαχτή», πουλώντας πολεμικό υλικό και μοιραζόμενοι τη λεία. Αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς σε χώρες με ελαστική ηθική και έλλειψη δρακόντειων ελεγκτικών μηχανισμών, οι κυβερνώντες αλωνίζουν κατά τα κέφια τους, θεωρώντας το δημόσιο ταμείο προσωπική τους περιουσία, και το λαό δούλο που πρέπει να κοπιάζει για να το γεμίζει.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι η εμπλοκή του Πάνου Καμμένου, ενός ανθρώπου που δεν είναι ανέντιμος ή αμοραλιστής. Αν και ιδιαίτερα ευφυής, δεν έχει καταλάβει τον χαρακτήρα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βάζει πάντα άλλους να ενεργούν σε επισφαλή ζητήματα, υποσχόμενος δώρα και παραμυθιάζοντάς τους με τις επαναστατικές ιδέες του και το γεμάτο πεποίθηση ύφος του, για να καλύπτεται ο ίδιος. Και αν αποτύχουν, δεν το έχει σε τίποτα να τους εγκαταλείψει στα κρύα του λουτρού.
Όπως οι τίγρεις, ο Αλέξης Τσίπρας έχει νύχια που μπορεί να είναι θανατηφόρα και δόντια που το δάγκωμά τους μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Όμως, όσο έντιμος ή ηθικός κι αν είναι κάποιος, αναπόφευκτα θα χαλάσει αν κάνει συνεχώς παρέα με γκάνγκστερς.
Ο κ. Καμμένος έπρεπε να είχε παραιτηθεί πέρυσι, βγάζοντας τα άπλυτα του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσιότητα, όπως είχε αποφασίσει να κάνει. Τώρα πλέον είναι αργά. Υπαναχωρώντας, αποδυνάμωσε ο ίδιος τη θέση του. Τώρα δεν υπάρχει πολιτική σωτηρία, γιατί, όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί, η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μάταιη υπόθεση, καταδικασμένη σε αποτυχία.
Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα τον χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά, με στόχο να παραμείνει στην εξουσία. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης στη Βουλή, όσες αποστροφές αγάπης και σύμπνοιας κι αν ακουστούν, το χάσμα μεταξύ τους θα μεγαλώσει. Τελικά θα βλάψουν ο ένας τον άλλον, καθώς η σύγκρουση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη. Ας ευχηθούμε να μην υποστεί βλάβη και η χώρα.

 


Translate this post